Resznek

2017.06.14. 18:25

Kosarakat fontak - A hatvanórás alaptanfolyamot januártól tovább is folytatnák a résztvevők

RESZNEK A kosárfonással, illetve egyelőre annak alapfogásaival ismerkedtek azok a Reszneken és környékén élő személyek, akik jelentkeztek egy hatvanórás akkreditált képzésre.

Gyuricza Ferenc

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Gébárti Kézművesek Háza, illetve a budapesti Hagyományok Háza közös szervezésében március közepén indult tanfolyamon 11 fő vett részt. Köztük volt a helybéli Boczkó-Tóth Tímea is.

- Én magam a helyi szervezési feladatokat láttam el, s úgy beszéltek rá, hogy ha már itt vagyok, próbáljam ki a fonást - mondta kérdésünkre. - Azonnal megtetszett, így végül csatlakoztam a résztvevőkhöz. Maga a tanfolyam 60 órás volt, s komoly vizsgával zárult, szakdolgozatot írtunk, illetve az elméleti tudásunkról és a gyakorlati ismereteinkről is számot kellett adnunk.

Boczkó-Tóth Tímea néhány általa elkészített kosárral Fotó: Gyuricza Ferenc

Boczkó-Tóth Tímea hozzátette: a hetente 6-9 órát igénybe vevő tanfolyamon egyelőre a kosárfonás alapjait sajátították el. A hatvan óra arra volt elegendő, hogy az egyszerűbb kézműves termékek elkészítésének módszertanával megismerkedjenek, s azt jól begyakorolják.

- Készítettünk többek közt kenyeres és gyümölcsös kosarat, tojásszedő kosárkát, silingát, de egyszerű bevásárlókosarat is. Volt olyan résztvevője is a tanfolyamnak, aki még demizson készítésével is megpróbálkozott. Már tervezzük a képzés folytatását, januártól a nehezebb, bonyolultabb technikákat tanulhatnánk el - magyarázta Boczkó-Tóth Tímea, majd hozzátette: a kosárfonás jóval nehezebb foglalatosság, mint az ránézésre tűnik, kifejezetten fárasztó tevékenység. Főként az ujjakat veszi igénybe, ő például a foglalkozások másnapján alig tudott bármihez is nyúlni, olyannyira fájt a keze. A végeredmény azonban kárpótolta a kellemetlenségekért, a jövőben akár hivatásszerűen is szívesen foglalkozna kézművességgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!