Rezi

2015.08.27. 13:13

Saját kertből a család asztalára

Rezi - Csipkebogyó olaj is készül majd a közösségi feldolgozóüzemben. A Várbarátok Köre Egyesület az önkormányzat egy korábban használaton kívüli épületében alakította ki a kis üzemet, melyet a helyiek ingyenesen használhatnak.

Keszey Ágnes

„Mennyi munkától megmentett ez” – mondta Bellér Ferenc a rezi Várbarátok Köre által létrehozott közösségi feldolgozóüzemben, amikor néhány perc alatt kész lett a hozott paradicsomból készülő friss és zamatos paradicsomlé.

Egy éve működik a közösségi feldolgozó üzem Reziben, melybe nem csak a helyi Várbarátok Köre által kialakított kertből kerülnek be a termények, hanem bárki beviheti mindazt, amit két keze munkájával megtermelt a kiskertben.

– Most próbálgatjuk a folyamatokat, hogy mindinkább a közösség szolgálatába tudjuk állítani. Lehet gyümölcs -vagy zöldséglevelet készíteni – ezeket lehet pasztőrözni is, majd üvegbe tölteni, lehet préselni, passzírozni, befőzni – szólt a lehetőségekről Tafotáné Cserép Gabriella, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke.

Az elmúlt napokban savanyúságokat tettek el, csütörtökön több család is paradicsompasszírozásra érkezett, s az őszi termények feldogozása is hamarosan kezdődik.

– Például kerékrépát, káposztát savanyítunk, s közben mi magunk is tanuljuk a munkafolyamatokat. Ezzel az is célunk, hogy az embereknek legyen kedvük, hogy saját maguk is foglalkozzanak mindezzel. Szeretnénk elérni, hogy a falusi emberek átálljanak arra, ami tulajdonképpen a falusi lét lényege lenne: hogy a kerteket nem szabadna csak füvesíteni vagy parlagon hagyni, hanem legalább a családnak valót megtermeljék.

A közösségi kertben megtermelt termények egy része a helyi közkonyhába kerül, másik részét pedig feldolgozva a település közösségi rendezvényein kínálják a helyieknek és a vendégeknek.

– Hamarosan a csipkebogyó feldolgozását kezdjük meg. Leszedjük, ami az erdei utak mentén terem: ez csak ott maradna a bokrokon, vagy a madarak eszegetnék meg egy kis részét – ezt dolgozzuk fel. Nagyon egészséges termés: nem csak lekvár és tea, hanem olaj is készül majd belőle – mesélte a feldolgozóüzemet vezető egyesület elnöke, aki ő maga is aktívan dolgozik a közösségi kert gondozásában, s a termények feldolgozásában.

– Mindez nagy sikerélmény is, de az időjárás nem mindig kedvező. Ám mindaz, amit meg tudunk menteni s fel tudunk dolgozni, az nagy örömet okoz- vallja Tafotáné Cserép Gabriella.

Az üzemben alig fél óra alatt befejeződött a paradicsom passzírozása, s Bellér Ferenc készült haza.

– Éppen ma délutánra terveztük ezt a munkát, de hallottam a lehetőségről. Kézzel tekertem volna le a paradicsomot, nálunk ez a szokás: az asszony meri, én meg tekerem. Ez két-három óra lett volna minimum. Amit hoztunk, az harminc kilóra való volt, legközelebb is jövünk. Csipkebogyót is biztos hozunk, az egy csodálatos dolog: valamit hagyunk teának, de zömében lekvárnak készítjük. Most megyek haza, s pihenhetek – mondta elégedetten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!