SÉTA - A kultuszfilmekről - A Csillagok háborújából mindenki tud legalább egy sort

2017. június 07., 12:00 szerző: SÉTA
komment
A minap hazafelé vezető utamon elgondolkodtam egy előző napi, ismerősömmel elkezdett témáról, a nagy népszerűséggel és rajongótáborral rendelkező filmekről, a kultuszfilmekről, rövidítve kultfilmekről.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Feltettem a kérdést magamban, mitől is lesz egy film ebbe a típusba beletartozó, valamint hogy mi is az említett típus maga.

Ha még nem is láttunk egy filmet, akkor is ismerhetünk belőle idézeteket, zeneszámokat vagy jeleneteket. Például a rendkívül ismert Csillagok háborúja című űroperából mindenki tud legalább egy sort idézni. A "Luke, én vagyok az apád" vagy "Az erő legyen veled" mára sokszor ismételt, és a köztudatban gyakran előforduló szólás. De nem csak ez okozta az említett kalandfilm kasszasikerét. A látványvilág, a zene mint aláfestés, és az akkor, a rendező, George Lucas által megteremtett széles galaxis, valahol réges-régen.

 

via GIPHY

Ezen filmek elkészítése viszont nagyon nehézkes és kockázatos volt, ugyanis ha nem tetszik a közönségnek, az hatalmas pénzügyi problémákat okozna az egész stábnak, valamint a producereknek. A Csillagok háborúja első vetítése előtt a rendező kinevette saját magát, hiszen úgy hitte, hogy óriási sikertelenség lesz a filmből, és a bevétel nem hozza vissza a film költségeit.


A Csillagok háborúja első vetítése előtt a rendező kinevette saját magát, hiszen úgy hitte, hogy óriási sikertelenség lesz a filmből, és a bevétel nem hozza vissza a film költségeit. 	Fotó: Illusztráció
A Csillagok háborúja első vetítése előtt a rendező kinevette saját magát, hiszen úgy hitte, hogy óriási sikertelenség lesz a filmből, és a bevétel nem hozza vissza a film költségeit. Fotó: Illusztráció

 

Végül nem így történt, de ne csak egy példát hozzak fel, ott találjuk a hollywoodi filmalkotás egy másik mesterművét a sok közül, a Jurassic Parkot. Itt is sok újdonságot találunk, mint például az animációkat, amelyeket kevert technikákkal készítettek. Eleinte regényként akarták kiadni, de Steven Spielberg megvette a műhöz kapcsolódó jogokat és megfilmesítette azt. Így egy családbarát, mégis kalandos végeredményt kaptunk, ami végül lenyűgözte az embereket. Vannak sokkal véresebb, még akciódúsabb vászonra vitt ötletek, hadd említsem a Keresztapát, vagy a nagy vitákat okozó Ponyvaregényt, melynek stílusát az irodalmi fogalom ismeretével ki is lehet deríteni. Mégis a legfontosabb, hogy az új ötletekhez menyire párosul jól maga a történet. Elmondhatjuk, ennél a filmnél tökéletesen sikerült a "párosítás".

Érdekes tényező még ezeknél a filmeknél az idő. Egyik ma hatalmasnak tartott mű sem "mai darab". Talán azért van ez így, mert más helyeken, korosztályokban máskor jut el a tudat, hogy ilyen nagyszerűt senki sem tudna utánozni. Belegondolva, rengeteg személy állítja, hogy ismét az újrafeldolgozások és a másolások korát éljük. A legújabb szuperhősfilmek már nem kötik le úgy az embert, ahogy régen tették, vagy ha mégis csempésznek bele új ötleteket, az csak rosszabbá teheti a folytatást.

Annyi viszont bizonyos, hogy örülnünk kell annak az értéknek, amink most van, és gyarapítani, támogatni azt, hogy mindig érdekeset és meghatározót kapjunk. Mindig merjünk kockáztatni, de ne felejtsük el, mit hibáztunk, és ha akadály lenne előttünk, ne féljünk legyőzni őket.

Mór Máté (9.b)

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Zalaegerszeg

SÉTA cikkek még itt

SÉTA

2017. június 07., 12:00 szerző: SÉTA

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...