SÉTA

2017.05.16. 14:40

Mi, diákok lehettünk a tárlat vezetői

Az elmúlt hetekben iskolánkban tekinthették meg az érdeklődők Az Élet Menete Alapítvány Párhuzamos sorsok című vándorkiállítását.

SÉTA

A program során vállalkozó szellemű diákok jelentkezhettek tárlatvezető-képzésre, majd arra is alkalmuk nyílt, hogy a megszerzett tudást felhasználva önkéntes munkát végezzenek. Én is éltem a lehetőséggel.

A tárlatvezetés elsajátításában Budapestről érkezett történész vendégünk, Pécsi Tibor segített bennünket. Igazán figyelemre méltón, érdekesen, elgondolkodtató módon próbálta felidézni számunkra a holokauszt korát. Az alapítvány munkatársa arra is felkészítette az iskola önkénteseit, hogyan lehet ennyire komoly tárlatot érdeklődést keltve és érthetően bemutatni a diáktársaknak.

A középiskolában a diákok együtt értelmezték a látottakat

Tapasztalt tárlatvezetőként kiemelte, hogy a feladat nemcsak tudást, jó kifejezőkészséget követel, de nagy kitartást, türelmet, együttműködést és önbizalmat is. A képzés végén ki is próbálhattuk magunkat: majdnem mindenkinek nagyon jól és önállóan ment a tárlatvezetés.

A következő hetekben a képzésen jelenlévők mutatták be nagy sikerrel a kiállítást mind az iskolatársaiknak, mind a más iskolából érkező diákoknak. Nem csalódtak bennük a holokausztra megemlékezni kívánók, de azok sem, akiknek esetleg csak valamilyen kérdése volt a történelemórán elhangzottakkal vagy egy-egy filmben látottakkal kapcsolatban. A kezdeti lámpaláz leküzdése után a felkért diák tárlatvezetők mind magukra találtak.

Úgy érzem, segítségünkkel az iskola diákjai fontos, érdekes programban vehettek részt, mi, tárlatvezetők pedig rengeteg pozitív visszajelzéssel és élménnyel gazdagodhattunk.

Neuhold Nikoletta, ZSZC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Zalaegerszeg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!