SÉTA - Kétéltű létben

2013. március 08., 07:17 szerző: Rajkó Petra, Batthyány Lajos Gimnázium
komment
Nagykanizsa - Abay Nemes Anna 1996. november 8-án született a nagykanizsai kórházban. Átlagos csecsemő volt, átlagos méretekkel, hajszínnel és jó nagy hanggal.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A kis Anna napi rutinja egy mindennapi kisgyermekéhez volt hasonló: alvás, evés és játék, majd négyéves korában valami megváltozott: úgy döntött, uszonyokat növeszt, és többet ki sem jön a vízből.

- Miért pont az úszást választottad, mint sportot?

- Szüleim többször vittek már kisebb koromban uszodába, de négyévesen tanultam meg rendesen úszni. Apukámnak is  szerepe van ebben, hiszen hajdanán ő is úszott. A dédnagypapám, Abay Nemes Oszkár indult 1936-ban a berlini olimpián, ahol bronzérmet szerzett, majd Pécsett a Hullámfürdőben felépített sportuszodát is róla nevezték el. Azt hiszem, egyértelműen kitaposott út vezetett idáig.

- Milyen gyakoriak az edzések, versenyek?

- Először csak heti három edzésem volt, aztán egyre több és intenzívebb. Most minden reggel és minden délután járok edzésre. Reggelente egy órát, délután két órát, szerdán és pénteken erősítünk is. Általában háromhetente vannak versenyek, bár ez szezontól is függ. Júniusban sűrűbben vannak, szinte minden hétvégén. Főleg akkor fontos, hogy jó formában legyek.

- Mennyiben tér el a sportolói lét az  átlagos diákétól?

- Sok mindenben. Magántanuló lettem ebben a  tanévben, ez megkönnyíti a mindennapos edzésen való részvételt, viszont így kevesebbet találkozom az osztálytársaimmal, barátaimmal. Az edzések a délutánjaim nagy részét lefoglalják. Sok bulit ki kell hagynom a rendszeres versenyzés és a jó erőnlét miatt. Nem bántam meg, hogy így döntöttem, de persze többször mennék ide-oda a haverokkal. Kárpótol a más városokból érkező többi úszóval való találkozás egy-egy versenyen vagy táborban. Hál' istennek nagyon jó és szoros barátságok köttettek.

Abay Nemes Anna sok időt tölt a vízben, tervei között ott van persze egy olimpiai szereplés is. Fotó: Rajkó Petra

- Barátság és verseny, mesélj az antwerpeni Ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett élményeidről!

- Vegyes váltóban lettünk ötödikek. A csapatban volt Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána és György Réka, én úsztam 100 méter háton. A bajnokság 5 napig tartott, repülővel mentem és jöttem. Nagyon izgatott voltam előtte, sosem voltam még ekkora volumenű megmérettetésen és  minden várakozásomat felülmúlta az eredmény. A lányokkal azóta is gyakran összefutok a versenyeken, és mindig beszélgetünk is. Nagyon élveztem az Eb-t, igazán sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam. A jövőben is ilyen erővel hajtok, hogy minél több hasonló helyre eljuthassak.

- Apropó jövő: mik a rövid és hosszú távú terveid?

- Mindenképp látok az úszásban jövőt, de másban is gondolkodom. Rövid távú terveim közt szerepel Amerika. Megpályáztam egy 9 hónapos utat az AFS program keretében; nagyon bízom benne, hogy sikerül kimennem. Ott is mindenképp olyan helyet keresünk, ahol rendszeresen tudok úszni, de elsődlegesen a nyelv miatt mennék. Hosszú távú terveim listáján is jelen van az úszás, de egyelőre nem mint hivatás. Nagyon képlékenyen él a fejemben, hogy mi is szeretnék lenni. Vannak olyan elképzeléseim, hogy akár az orvosi pályán helyezkedem majd el; egy biztos: mindenképp szeretnék továbbtanulni. Akárhogy is lesz, most felkészüléstől függően megcélzom a Rio de Janeiró-i olimpiát vagy a következőt. Remélem a legjobbakat, és minden tőlem telhetőt megteszek a céljaim eléréséért. Most ez az első.

Azt hiszem, méltán lehetünk büszkék városunk tehetséges sportolójára. Nem mindennapi önfegyelmet és elhivatottságot követel meg életformája, a folytonos fizikai erőnlét biztosítása. Remek példakép lehet valamennyiünk számára.

Rajkó Petra, Batthyány Lajos Gimnázium

2013. március 08., 07:17 szerző: Rajkó Petra, Batthyány Lajos Gimnázium

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...