SÉTA - Pakson jártunk az osztállyal

2017. június 07., 11:30 szerző: SÉTA
komment
Februárban vetette fel fizika fakultáción Piriti János tanár úr, hogy elmehetnénk Paksra, meglátogatni az atomerőművet.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Megtetszett az ötlet, így a tanár úr megszervezte a kirándulást.Egy áprilisi reggelen 7 órakor már mindenki a BLG bejáratánál várt a buszra. A nem épp rövid, de nem is túl hosszú út jó hangulatban telt. A táj szépsége mellett a havazás vonta magára a kifelé kémlelő utazó figyelmét. 10 óra körül érkeztünk meg az erőmű bejáratához, csöpögő esőben. A parkolók telve voltak, hiszen - mint megtudtuk - 2600 fő dolgozik itt.

Rövidesen elindultunk a fogadóépületbe, ahonnan elvezettek bennünket a komplexum bejáratához, amelyen csak szigorú ellenőrzés után juthattunk át. Mindenki névre szóló belépőt kapott, majd egy fémdetektorral átvizsgáltak mindannyiunkat, mivel ez az ország egyik kiemelten védett területe.Itt ismerkedtünk meg a turistacsoport-vezetőnkkel, aki a következő órákban bemutatta az itt folyó munkát, az atomerőmű történetét, működését. Egy biztonsági őr is velünk tartott, aki folyamatosan tartotta a kapcsolatot a walkie talkie-ján keresztül a központtal. 40-50 méter magas épületek között mentünk, míg el nem jutottunk az 1. és a 2. reaktor épületéhez.

Itt kaptunk védősisakot és füldugókat, majd megtekinthettük közelebbről a generátort, a turbinát és a kondenzátort. Még füldugóval is akkora volt a zaj, hogy féltem: ha kiesik a fülemből a dugó, akkor megsüketülök. Körülöttünk a munkások éppen dolgoztak egy alumíniumcső megjavításán. Innét 30 métert lépcsőzve jutottunk el a reaktor termébe. Ezt csak védőüveg mögül tekinthettük meg, akkora volt a sugárzás a reaktor körül. A látogatók számára kialakított Atomenergetikai Múzeumba vezettek bennünket. Itt sok érdekességet megtudhattunk a helyi atomerőmű működéséről.

Érdekesség, hogy ott kisebb a radioaktív sugárzás, mint nálunk, Nagykanizsán. Láthattuk egy műszer segítségével a radioaktív anyagok körüli alfa-, béta-, illetve gamma-sugarakat. Továbbá kipróbálhattuk egy kerékpár segítségével, hogy mekkora teljesítményt vagyunk képesek leadni. Utána kiszámolhattuk, hogy 16 millió ember tudná azt a teljesítményt nyújtani, mint Paks a maga 2000 MW-os teljesítményével. Megtudhattuk, hogy Magyarországon még két atomreaktor működik. Az egyik a Budapesti Műszaki Egyetemen található, míg a másik Csillebércen.

Délután ért véget a gyárlátogatás. Mindenki „sugárzó mosollyal” tért haza.

A tapasztalatok és élmények új inspirációt adtak, hogy egy nap majd mi is a mérnöki pályát válasszuk.

Szinyéri Bence (11.b)
Batthyány-gimnázium
Nagykanizsa

További SÉTA cikkek itt

SÉTA

2017. június 07., 11:30 szerző: SÉTA

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...