SÉTA

2017.05.30. 16:25

Szakmai kirándulás Németországban

Május 10-13. között iskolánk közlekedésgépész szakgimnáziumi osztályaiból hat diáktársunk két tanárunkkal szakmai kiránduláson vett részt Németországban.

A stuttgarti Wilhelm Maybach Schule Szakképző intézményt látogatták meg elsőként, amelynek fő profilja az autószerelés és az autóelektronika. Ez nagyon korszerűen felszerelt, 1700 tanulót oktató iskola és tanműhely, ahol az autószerelés különböző területeit több mint nyolcvan személygépkocsi alkalmazásával oktatják. Ezek között megtalálhatók voltak a legújabb Mercedes, BMW, Porsche, Volkswagen típusok is. Emellett természetesen a legmodernebb technológiát alkalmazó robottechnikai és CNC forgácsoló laborokkal is rendelkeznek.

Az iskola megtekintése mellett természetesen nagyon sok egyéb programon is részt vett a csoport. Megnézték Stuttgartban a Mercedes Múzeumot. Itt a kezdetektől végigkövethetjük a Daimler cég fejlődését. A régi autócsodák maradandó élményt jelentettek tanulóknak és tanároknak egyaránt. Ezután München következett, ahol a BMW Múzeumba látogattak el. Megcsodálhatták a német autóipar másik vezérhajójának történetét. Megnézték a BMW Weltet, az új típusok legnagyobb bemutató szalonját is.

Motorok a müncheni BMW múzeumban

A szakmai kirándulás befejező állomása a müncheni Deutsches Múzeum volt, ahol a technika fejlődését követhették végig a gőzgépektől az elektronika megjelenéséig. Itt állították ki az első német tengeralattjárót is.

Mindezen szakmai programok mellett sétát tettek Innsbruckban, megnézték Neuschwansteinben II. Lajos, bajor király csodálatos kastélyát, valamint látogatást tettek Dachauban, a II. világháborús koncentrációs táborban. Nagyon nyomasztó érzés volt végigjárni a haláltábort, és belegondolni abba, hogy nem is olyan régen mi zajlott a tábor falai mögött. Ezután megnézték a müncheni olimpiai stadiont és München belvárosát is. Bepillantást nyerhettek egy német család életébe is, ugyanis egyik este megvendégelték a csoportot. Így kaphattak ízelítőt a bajor vendégszeretetből is. A hazaúton pedig egy ausztriai családi gazdaságot látogattak meg.

A diákok csapata Dachauban: Nagy Róbert, Nagy Richárd Tamás, Bogár Dániel, Kovács Bálint, Légler Dominik, Friss Barnabás

Feszített tempójú, fárasztó út volt, de élményekkel gazdagon tért haza a csoport. Egyöntetű véleményük volt, hogy szívesen mennének még vissza ezekre a helyekre - még akár tanulni is. És ezúton is köszönik mindazoknak a segítségét, akik bármilyen támogatással is hozzájárultak az utazásukhoz!

Károlyi Dorina és Rózsás Szabina - ZSzC Munkácsy Mihály SzG és SzKI

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!