SÉTA

2017.05.09. 14:45

Szakmák éjszakája - diákszemmel

Április 21-én Szakmák éjszakája volt országszerte a középiskolákban.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának 9. H osztályos tanulójaként (3 osztálytársammal) egy igen izgalmas helyszínen mutathattunk különleges dolgot az érdeklődőknek.

A főépületben a szépészet iránt érdeklődők megtapasztalhatták, milyen is egy igazi fodrász vagy manikűrös munkája. A lányok (de az urak is) akár japán manikűrrel megszépült körömmel távozhattak erről a helyszínről. Az egyik tanteremben fotókkal illusztrált előadást hallhattak az elmúlt évek viseleteiről, illetve a 2017-es év várható divatjáról. A díszteremben öko divatbemutatót láthattak, ahol a modellek újrahasznosított anyagokból (pl. belső gumi, gyufás skatulya, újságpapír, filmtekercs) készített ruhákban vonultak fel.

A szépészet iránt érdeklődők megtapasztalhatták, milyen is egy igazi fodrász vagy a manikűrös munkája Fotó: ZSzC Munkácsy

A fiúk a veterán autók megcsodálása után akár azt is kipróbálhatták a katonai bemutatón, hogyan kell a AK-63 D típusú gépkarabélyt szétszedni és összerakni. Kézbe vehették az RKM könnyű géppuskát és az RPG aknavetőt, valamint tereptani ismeretekkel is gazdagodhattak álcahálóval ellátott teremben. A tanműhelyben a mechatronikusoknál kipróbálhatták a robottechnikát. A CNC-seknél megtapasztalhatták, milyen esztergagépet kezelni. A hegesztő-szimulátor segítségével elektronikus úton kipróbálhatták a hegesztővarrat készítését.

Mi osztálytársaimmal a Tanműhely 4-es kabinetjében, a köszörűgépek és asztali fúrógépek között ördöglakat készítésének trükkjeibe avattuk be az érdeklődőket. A kísérletező kedvű vendégek maguk hajlíthatták meg e szerkezet egyik elemét, amelyet a hegesztő osztály által létrehozott munkadarabbal kiegészítve haza is vihettek.

Szabó Zsombor Miklós - ZSzC Munkácsy Mihály SzG és SzKI

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!