Söjtör

2016.10.18. 07:13

A 213 éve született Deákra emlékeztek

Söjtör - Ha szabadok akarunk lenni, legyünk igazságosak, mondta Deák Ferenc, és vallotta, aki a közéletben igazságos akar lenni, annak szabadnak kell maradnia.

Arany Gábor

Ezt dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke idézte fel a haza bölcsének söjtöri szülőházánál hétfőn tartott ünnepség szónokaként. Deák Ferenc születésének 213. évfordulóján az iskola diákjai és a népdalkör adott műsort. Sorok Norbert az első felelős magyar kormány igazságügy-miniszteréről, a reformkorban és a dualizmusban is meghatározó államférfiról, a nemzet prókátoraként is emlegetett Deák Ferencről szólva kiemelte, mindig az igazságos jogot kereste és a jogszerű hatalmat fogadta el.

Fotó: Arany Gábor

Szabad és független maradt minden hatalomtól. Jogászi bátorság jellemezte, hiszen legnagyobb személyes kockázatot jelentő harcát a bírói önkény ellen folytatta.


Fotó: Arany Gábor

Első megyei beszédében szót emelt a halálbüntetés ellen és álláspontja mellett élete végéig kitartott. Mondása szállóigévé vált: igazság az égben van, a földön csak a jog. Tagja lett 1841-ben a magyar büntető törvénykönyv létrehozására alakított bizottságnak. Javaslatuk abból indult ki, hogy az állam csak legvégső esetben veheti el az egyén szabadságát, de az életéről nem rendelkezhet. A hatalomnak ugyanazon erkölcsi elveket kell követnie, mint amelyeket az egyéntől elvár.


Fotó: Arany Gábor

Sorok Norbert emlékeztetett rá, Deák Ferenc elsőként vetette fel az alkotmánybíráskodás szükségességét. Minisztersége alatt jött létre a szabad sajtóról szóló törvény, amiről kijelentette, egyetlen paragrafusba foglalná össze: hazudni nem szabad.


Fotó: Arany Gábor

A szabadságharc bukása után a passzív ellenállás vezéralakja volt. A kiegyezés létrejöttében elévülhetetlenek az érdemei, a reformok elindításában kiemelkedő szerepet vitt, megteremtette hazánk átalakulásának, fejlődésének törvényi kereteit.


Fotó: Arany Gábor

Az ünnepséget koszorúzás zárta, majd pedig két fát ültettek Deák Ferenc emlékére a szülőháza előtti parkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!