Söjtör

2017.07.27. 17:30

Kiállítással ér véget a Hosszú Élet Titka Egyesület idei gyerektábora

A tűzzománc technikájával ismerkedhetnek a héten a falu általános iskolájának diákjai a helyi Hosszú Élet Titka Egyesület szervezte táborban.

Dezse Anna

A fémtárgyak felületének zománccal való bevonását már az ókori Kelet népei is alkalmazták. A tűzzománc technika lényege: porrá tört színes üveganyagot olvasztanak rá legtöbbször fém hordozó alapra, a felületet pedig színes festékkel díszítik.

- Évek óta működik a Söjtöri Hosszú Élet Titka Egyesület, a képzőművészet fontosságát hangsúlyozva - ismertette Könyves Gábor polgármester. - A tűzzománc tábor újfajta kezdeményezés volt részükről, megvalósulását is örömmel támogattuk.

A tábor résztvevőinek egy csoportja – mindenki nagy lelkesedéssel igyekszik elsajátítani a kézműves foglalkozás alapfogásait...

Hermán Gyöngyi, az egyesület vezetője hozzátette: az alkotótábor legfőbb célja, hogy a gyerekek hasznosan tölthessék a szünidőt. De fontos az együttlét közösségformáló ereje, illetve a segítség olyan szülőknek, akiknek problémát jelent a gyermekük felügyeletének megoldása.

A tűzzománcozás alapjait a sárszentlőrinci Oláh Erika zománcművész és Eisenmayer Jenő ötvös tanítja. A folyamat többlépcsős és elég hosszadalmas.

- A festőzománc technika különböző lépéseit tanítottuk, hiszen ennek elsajátítása a mesterség alapja - mondta Oláh Erika. - A gyerekek először medált, majd hajcsatot készítettek, a hét vége felé pedig elkezdünk zománcképeket is alkotni.

- Vörösrézre dolgozunk, ezt könnyű megmunkálni - folytatta Eisenmayer Jenő. - Teret engedtünk a gyerekek kreativitásának, az a lényeg, hogy az egyéniségük tükröződjön a munkáikban.

...a kész alkotások pedig arról árulkodnak, hogy sikerült is
Fotó: a szerző

- Régóta ki szerettem volna próbálni a zománcozást, nagyon örülök, hogy most lehetőség nyílt erre - lelkesedett Ángyán Zsóka, aki épp egy jing-jang motívum elkészítésén fáradozott.

- Azt gondoltam, nehezebb lesz elsajátítani a lépéseket, de nagyon könnyen belejöttem. Akinek van egy kis kézügyessége, hamar ráérez - vélekedett Kovács Enikő.

Az elkészült tárgyakból vasárnap, a búcsú napján kiállítást rendeznek a söjtöri Festetics Mária IKSZT-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!