Sormás

2015.08.03. 13:39

A sormásiak a biztonságukat, gyermekeiket féltik - lakossági fórumot hívtak össze (frissítve)

Sormás - Félelemmel vegyes felháborodás lett úrrá a Nagykanizsa melletti 940 lelkes falu lakóin, amióta péntek este kiderült, hogy a kormány a település határában létesítene ideiglenes menekülttábort. Olyan is van, aki már önvédelmi képzések indításán gondolkodik.

Horváth-Balogh Attila

Augusztus 3-án estére az IKSZT udvarára lakossági fórumot hívott össze több lakó, amelyen körülbelül 250-300 fő vett részt, köztük kanizsaiak, kiskanizsaiak is. A rendezvényen tiltakozó aláírásokat is gyűjtöttek. A fő szervező, Géczi Zoltán a megjelenteknek azt mondta: a menekülttábor Sormásra telepítését nem fogadhatja el a falu, ahogy fogalmazott: "ez a népfelség elve, amikor a nép azt mondja a Parlamentnek, hogy NEM!". Jelezte, a helyzet alakulása függvényében újabb fórumon döntenek majd arról, hogy lesz-e demonstráció, mert úgy érzékelik, hogy a kormány semmibe veszi őket. A fórum ideje alatt éppen ülésezett a képviselő-testület, s mint azt az ülést felfüggesztő Pőcze Edit a megjelentekkel közölte, a testület elfogadott egy határozatot, melynek értelmében a település közigazgatási határain belül nem akarnak menekülttábort.

Fotók: Gergely Szilárd

Péntek óta égnek a polgármesteri hivatal telefonvonalai, Pőcze Edit polgármestert sokan keresik telefonon és személyesen egyaránt.

– Az az igazság, hogy félnek az emberek – jelentette ki hétfőn reggel, amikor vele és Dr. Szekeres András jegyzővel megtekintettük a tábor helyszínének kijelölt területet. Az említett ingatlan a régi malom mögött található, állami tulajdonú, 10 hektáros földbirtok, melyen most közel embermagasságú a gaz. Közművek nincsenek rajta és kerítés sem határolja. – Tapintható a félelem, de többet most nem szeretnék mondani, abban bízunk, hogy sikerül pozitív eredményt elérnünk, mindenkit megkerestünk, aki tud tenni valami az ügyben. Mindenesetre biztos, ami biztos, gyorsított eljárásban megpróbálunk helyi polgárőrcsoportot létrehozni – azért csak most, mert eddig nem volt rá szükség.

Dr. Szekeres András jegyző és Pőcze Edit polgármester a tábor tervezett helyszínén. Fotó: Gergely Szilárd

Megkérdeztük a falu lakóinak véleményét is.

– Persze, hogy hallottam, mit akarnak ide csinálni, én nem örülök neki, mint ahogy a falu többi lakója sem – hallottuk Kele Lajosnétól. – Ez eddig egy nyugodt falu volt, nem volt betörés, emberölés, a lakók többsége pedig hozzám hasonló idős, elesett ember, akiknek nem hiányzik a menekülttábor – folytatta az asszony. Az egyik helyi vállalkozó viszont úgy véli: teljesen mindegy, hová kerül a tábor, mert az mindenütt lakossági tiltakozást szülne.

– Azt gondolom, hogy ezeket a szerencsétlen embereket mégiscsak el kell helyezni valahol, mert sokkal jobb, ha egy táborban vannak, mint ha a közterületeken kóvályognának – szögezte le. – Lakossági felháborodás pedig bárhol lenne, akárhová is vinnék őket, így arról, hogy miért éppen Sormás, nincs is értelme beszélni. Ráadásul nem várhatjuk el a szerb határ közelében lévő településektől, hogy egyedül ők vigyék el a balhét a menekültek miatt, van szolidaritás is a világon, az ország egészének kell megbirkóznia ezzel a problémával. És nem kell emiatt Orbán Viktort se szidni, szerintem neki ez az egész menekültügy púp a hátán. Én biztos vagyok benne, hogy akiknek ez a dolguk, majd megoldják, hogy a menekültek a táborban maradjanak és ne okozzanak közbiztonsági problémákat.

– Én nem félek a menekültektől, mert bejönni még talán be tudnak az udvaromba, de ki már nem jutnak, ebben biztos vagyok – mutatott óriási, kitartóan csaholó német juhász kutyájára és másik ebére Herman János.

Keményen fogalmazott Gál Antal, aki Hohl Györgynével beszélgetett az utcán.

– Nem kell ide tábor, ez egy nyugodt falu, de meggyőződésem, hogy ezek az emberek nem csak ránk, hanem a Nagykanizsán élőkre is veszélyt jelentenek – mondta a férfi. – Állítólag 1500 főt akarnak itt elhelyezni, ami irdatlan nagy szám, többen lesznek a menekültek, mint a falu lakói; Sormás lélekszáma 940 fő. Aki kitalálta a sormási tábort, az vigye ezeket az embereket Felcsútra, a stadionjába! Nem is értjük, hogyan került Sormás a képbe, hiszen ez a rész még nem érdekelt a menekültügyben. De ha már mindenképp ragaszkodnak Nyugat-Magyarországhoz, miért nem viszik őket a zajdai volt laktanyába? Be van kerítve, őrizhető és épületek is vannak. Mi nem akarunk itt Borsodot!

A férfi hozzátette: ha valóban Sormásra kerül az ideiglenes befogadóállomás, szerinte nem engedhetik majd ki kiskorú gyerekeiket, unokáikat az utcára, mert a nem az európai kultúrában szocializálódott menekültek mindenre képesek.

A falu most még csendes, nyugodt. Fotó: Gergely Szilárd

A nagykanizsai Bíbor Business Center tulajdonosa, Gelencsér István önvédelmi képzéseket akar szervezni a menekülttábor hírére, amennyiben az mégis Sormásra kerül.

– Bevallom őszintén, én igenis, féltem a családom, a gyermekeim, mert az iszlám férfiak nem tisztelik a nőket – árulta el. – Hozzáteszem, azt, hogy a menekülteket táborokban helyezzék el, jó ötletnek tartom, azt már kevésbé, hogy ez a tábor éppen egy város kapujában épül meg. Ez komoly konfliktusok forrása lehet, mindenki a menekülteket szidja majd, még akkor is, ha mondjuk, csak a kisebb hányaduk bűnöző.

Pőcze Edit polgármestert és a jegyzőt (úgy tudjuk, Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője közbenjárásának köszönhetően is) kedden fogadja a hivatalában Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

 

Kapcsolódó cikkek:

Kerítés mellett menekülttábor is?

Jobbik: Forrong a lakosság a dél-zalai településen a tervezett menekülttábor miatt

Egy dél-zalai településen lesz az egyik menekülttábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!