Sport

2011.07.05. 06:11

Az ifjúsági military Eb Kanizsának is hírnevet hozna

A 15. Nemzetközi Military Versenyt szervező Kanizsa Lovas Klub nem tett le arról az ötletéről, hogy egyszer lovastusa ifjúsági Európa-bajnokságot is rendezzen a nagykanizsai Csónakázó-tó partján.

Benedek Bálint

Utóbbi téma többször is felvetődött a nemzetközi viadal három napja alatt, ugyanis a Zala Megyei Lovas Szövetség elnöke, egyben a viadal ötletgazdája, Dobri Lajos szerint a tó melletti pálya szinte minden szigorú európai szabványnak megfelel. Véleményét a nemzetközi lovas szövetség (FEI) jelen lévő főbírója, a német Carlheinz Boes is alátámasztotta, aki elmondta: a terület egyetlen gyenge pontja a kemény, agyagos talaj.

- A kanizsai szervezőkön látszik, hogy eltökéltek, s lelkesedésük töretlen, hisz az évek során a díjlovagló és díjugrató pályán is rengeteg földmunkát elvégeztek - állapította meg a főbíró. - Alapvetően a terepakadályokkal sem lenne gond, ám közvetlenül a tópart melletti mintegy 1200 méter hosszúságú szakasz talaja rendkívül göröngyös.


Emiatt emelt szót Dobri Lajos, hiszen szerinte a szóban forgó földcsíkot a területre betévedő autósok szántják fel .

- Már idén megtarthattuk volna az ifjúsági kontinensviadalt, de a pálya ezen része alkalmatlan erre - folytatta Dobri Lajos. - Nyilvánvalóan egész évben nem állíthatunk őrt a pálya mellé, ám az önkormányzattal közösen tehetünk azért, hogy néhány éven belül a teljes fiatal európai élmezőnyt vendégül láthassuk Kanizsán. Ez közös érdekünk, reméljük, hogy a városvezetők megértik a céljainkat, hiszen egy ilyen nívós viadal messzire viheti a város hírét.

Ráadásul, mint azt Végh Csaba, a Kanizsa LK elnöke hozzátette: a helyszínen jelen lévő lovas szakemberek szerint később a Csónakázó-tavat és környékét be lehetne vonni az öttusa országos vérkeringésébe is.

- Az újabb lehetőségek megtisztelőek, ám a végső megvalósításhoz ismét komoly összefogásra lesz szükség - vélekedett Végh Csaba.


A LOVAK ÉRDEKE IS FONTOS
A lovastusa első napján az állatorvosi testületet vezető dr. Gábriss Krisztina a Kanizsa LK sántító lovát, Tikkasztó Többsincset nem engedte versenyezni. A nagy tapasztalattal rendelkező doktornő szerint a military szakág speciális megterhelést jelent a lovak számára, s a mostani döntés egy komolyabb sérüléstől mentette meg a négylábút. A szigorú szabályok betartatása dr. Gábriss Krisztina szerint eredményes volt, mert a lovastársadalom mára végre felfogta, hogy a lovak egészsége mindennél fontosabb. A versenyekre nevező állatállomány rendszerint jó kondícióban van, és az oltásaik is rendben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!