Sport

2011.08.15. 08:09

Sakk: elégedett az elnökség

A Magyar Sakkszövetség elnöksége a nyári időszakban is rendszeres ülések keretében tekinti át a sportág mindennapi tennivalóit és készíti elő az év hátralévő, nem kevés rangos eseményével összefüggő munkákat. Így volt ezen a héten is.

Bóbics László

- Ezúttal természetesen az egyik fő napirendi pontunk a nemrég Kínában lezajlott csapat világbajnokság értékelése volt - kezdte Horváth Tamás a szövetség alelnöke, aki egyben a férfi válogatott szövetségi kapitánya is. - A vb a sakkvilág krémjének, a 10 legjobb csapatnak a körmérkőzéses versenye volt. Az olimpiával ellentétben nem nyílt verseny, ide különböző kvalifikációs tornákon lehetett csak bejutni. A védőn, a rendezőn és a kontinensek bajnokain túl az előző olimpián a dobogón végzett csapatok kaptak meghívást. Magyarország 2010-ben 4. lett, de miután az orosz csapat védőként indulhatott, így a Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Balogh Csaba, Erdős Viktor összetételű csapatunk is ott lehetett a rajtnál.

- Milyen volt a mezőny?

- Ahogy az előre látható volt, az Afrika Bajnok Egyiptomot leszámítva a többiek nagyon kiegyenlített erőt képviseltek, a végső helyezéseket a pillanatnyi forma döntötte el. Ezt egyebek mellett jól szemlélteti, hogy a 2. helyen kiemelt Azerbajdzsánnak végül a 7. hellyel kellett beérnie.


- A világ legjobbjaival nagy csatákat vívtak.

- A magyar csapat végig versenyben volt akár a legszebb érem megszerzéséért is. Ha Almási Zoltán, - aki tavaly az olimpián a csapat húzóembere volt - időzavarban nem rontja el a későbbi győztes örmények elleni, - ezen a szinten teljesen nyertnek tekinthető állását -, akkor mi nyertük volna meg a rangadót és evvel együtt akár a vb-t is.

- A botlás ellenére is jól helytálltak.

- Igen, ezen a keserű pirulán is nagyon gyorsan túl tudta tenni magát a csapat. Az utolsó fordulóban a rendezők ellen az ezüstéremért folyt a küzdelem, ezt sajnos 2,5:1,5-re Kína nyerte, így válogatottunk a 4-6. helyen végzett a verseny favoritjának kikiáltott orosz és USA válogatottak társaságában. A pontértékeléssel pedig az 5. lett a gárda.

- Milyen napirendi pont szerepelt még az elnökségi ülésen?

- A kapitányi beszámolót követően teljes egyetértésben jónak értékelte a teljesítményt és dicséretben részesítették a csapatot. Majd a Maróczy Géza Központi Sakkiskola jövőbeni működése és a NSI által az idei évre még rendelkezésre bocsátott pénzek elosztása volt a téma. Két, egymástól eléggé eltérő nézet ütközött a szakemberek által előkészített anyagban. Volt, aki nem túl jelentős változtatásokkal a régi szisztémát követte volna. Az elnökségi döntés szerint viszont a jövőben az iskola igazgatói posztjára csakúgy mint az edzői helyekre, bizonyos kritériumoknak megfelelve pályázni kell. Lényegesen leszűkül a szeptemberben induló létszám, az eredeti koncepciónak megfelelően a szűk élvonal utánpótlásának a kinevelése a megfogalmazott feladat.

- Hazai vizekre evezve, mi a helyzet a Z. Csuti.Hydrocompnál?

- Itt már sajnos - ellentétben az előzőekkel - semmi jóról nem tudok beszámolni. Megtörtént a nevezés és a sorsolás. Az NBI/B-s csapatunkat sajnos meg kellett szüntetnünk a továbbra is teljesen bizonytalan pénzügyi helyzet miatt. Sajnos a tavalyi ígéret, miszerint a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp jogos kérelmét, - plusztámogatásra való igényét - idén figyelembe veszik a döntéshozók, úgy realizálódott, hogy a 2010-es közel 4 millió forintos önkormányzati támogatás után ez évben 1,9 milliót kaptunk. A sorsolás is megtörtént, az első fordulóban az Aquaprofit Nagykanizsa jön Egerszegre, feltéve, ha lesz még kihez...


A szövetségi kapitány érthetően elégedett volt a csapat egyéni teljesítményével. Lékó Péter nyolc hónapos versenyzési szünet után kitűnő játékkal tért vissza, ha Almási Zoltán csak megközelíti az olimpián mutatott produkcióját, akkor az így jó teljesítményből kitűnő lehetett volna. Az Aquaprofit Nagykanizsa két kiváló versenyzője, Polgár Judit és Balogh Csaba egyaránt pozitív eredménnyel járultak hozzá a sikeres szerepléshez. Polgár ismét bizonyította, hogy a világ legjobb férfi sakkozói között továbbra is képes kimagasló teljesítményre. Balogh Csaba pedig kiegyensúlyozottságával tesz versenyről versenyre sokat a válogatott sikeréért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!