Sport

2015.01.09. 18:05

Teremfutball egykor és ma - Galántai Tibor egy játékost „levenne” a pályáról a játék érdekében

Zala megye - Az elmúlt hetekben nem volt hiány Zala megyében sem a teremlabdarúgó tornákból és a sorozat még most sem ért véget, hiszen a következő héten is két, jelentősebb esemény zajlik majd Zalaegerszegen illetve Nagykanizsán.

Kerkai Attila

A teremfoci hazánkban talán az 1980-90-es években élte fénykorát, főleg akkor, amikor az NB I-es csapatok részvételével rendezett Focifarsangot, és a Képes Sport Kupákat rendezték. Általában telt házas tornák voltak ezek szerte az országban és akkoriban kifejezetten gyakori és elismerő kifejezés volt, ha valakit „teremspecialista" jelzővel illettek. A ZTE csapata is egyike volt ennek, amely az 1983-84-es szezon telén a Budapest Sportcsarnokban megnyerte a téli bajnokság négyes fináléját is tízezer néző előtt. Galántai Tibor volt ennek a csapatnak az egyik „zsugása", persze Soós István, Péter Zoltán, Czigány Csaba vagy a kapus Balázs Zsolt a műfaj legjobbjai közé tartozott.

– Tényleg szép emlékek ezek és jó is volt részt venni ezeken a tornákon – emlékezett vissza a Keszthelyen élő Galántai Tibor, aki ma, hatvan felett is aktív a pályán. – A döntőben, ahol rajtunk kívül a Volán, a Diósgyőr és a Honvéd vett részt, utóbbiakat 8-3-ra vertük, pedig akkor abban a csapatban Détári Lajos és Kovács Kálmán futballozott, hogy a többieket már ne is említsük.

A Kerub Kupa végső csatározásainak egyik pillanata: a győztes Café Róma játékosa, Páli Attila lő kapura, míg a Victoriában játszó Balázs Zsolt menteni igyekszik, de úgy tűnik, hogy már lemaradt erről. Fotó: Katona Tibor

Azóta a teremfutball kissé hazánkban is a háttérbe került, legalábbis a profik között. Később ugyan rendeztek még tornákat, jöttek a műfüves viadalok, de szép lassan ezek is „elkoptak". Ma már inkább pénzdíjas sorozatokon látni erős mezőnyt, olykor egy-egy élvonalbeli játékos is felbukkan ezekben a csapatokban, de inkább az a jellemző, hogy kispályás együttesek összeszokott társaságai viszik a prímet. Galántai Tiborral is találkoztunk például a múlt heti hévízi Kerub Kupán, így ha valakinek, hát neki van tapasztalata összehasonlítani az ő korabeli és a mostani játékot.

– Nagyon felgyorsult a játék, így rengeteg az ütközés és a szabálytalanság, ami talán a játék rovására megy – hallottuk tőle. – Sokszor javasoltam már a szervezőknek, hogy a megszokott öt plusz egyes helyett a négy plusz egyes játékot írják ki, hiszen abban a játéktudás jobban kijönne. Ez az én véleményem persze, s az is, hogy nem értem, miért tiltja sok edző meg játékosainak, hogy teremben futballozzon. Emlékszem, mi például a ZTE-ben is akkor csiszolódtunk össze, amikor ezek a tornák zajlottak. Nem beszélve arról, hogy terhelést is kap a játékos. Ha arra gondolok, hogy az egerszegi Városi Sportcsarnokban négy mezőnyjátékossal zajlottak ezek a viadalok, s ott bizony két-három percenként cserélni kellett, hiszen gyorsan elfogyott az erő.

Egy valami viszont nem vitás, hogy a nézőket igenis érdekli ma is a teremfoci. Az év utolsó napjaiban rendezetett egerszegi Csarnok Kupán a küzdelmek végére legalább 800-an foglaltak helyet a lelátókon, s a már említett hévízi Kerub Kupán is megtelt a sportcsarnok nézőtere. Fóth Gyula, a Kerub Kupa főszervezője például minden évben igyekszik erős csapatokat meghívni a Dunántúlról. Szerinte egy kis összefogással még élvezetesebbé tehetők e téli viadalok.

– Egymás tapasztalatait megosztva sokat tanulhatnánk egymástól, ami kölcsönösen hasznunkra válna – vélekedett Fóth Gyula. – Mindjárt itt van az időzítés, s ha sikerülne elkerülnünk egymást, szerintem egy-egy torna is nívósabb mezőnnyel rajtolhatna. Ami jó a csapatoknak és a nőzőknek is, akik tényleg élvezik ezt a játékot.

Galántai Tibor ma is játszik, egykor pedig igazi teremspecialistának számított idehaza. Fotó: Szekeres Péter

A teremlabdarúgó tornáknak viszont még nincs vége a megyében sem. Most vasárnap példéául az egerszegi sportcsarnokban rendezik meg a Bolemányi János Öregfiúk Emléktornát, a jövő hét végén pedig két újabb, s nagyobb mezőnyt felvonultató kupát rendeznek. Zalaegerszeg pénteken 20 órától kezdődik az V. Szerszámsziget Szív Emléktorna, amely 24 órás lesz és már hagyományosnak tekinthető. Nagykanizsán pedig péntektől három napon át tart majd a Zsigmondy-Cserháti csarnokban a vasárnapig zajló IV. Kanizsa Szabadics Kupa.

Minden bizonnyal e két esemény is jó szórakozást nyújt majd a teremlabdarúgást kedvelőknek.ke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!