Sport

2016.05.03. 15:58

28 ország ifjú íjászai Hévízen

Hévíz -Közel harminc ország mintegy háromszáz fiatal versenyzője vesz részt az íjászok Ifjúsági Európa Kupa magyarországi fordulójában. A szombati díjkiosztóval záródó hévízi versenyt a közönség is figyelemmel kísérheti reggel 9.00 és 18.00 óra között.

Keszey Ágnes

Két nap szabadedzés, a technikai ellenőrzések és persze a csapatvezetői értekezletet követően látványos felvonulással vette kezdetét még hétfőn este az íjászok Ifjúsági Európa Kupája. Gelencsér János önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevő csapatokat, szervezőket, s megköszönte a lehetőséget hogy Hévíz városa ilyen rangos esemény házigazdája lehet. Mario Scarzella, a Word Archery Europa elnöke pedig a versenyző csapatoknak sok sikert kívánt.

A házigazda magyar csapat az ünnepélyes felvonulás legvégén érkezett edzőikkel, Somogyvári Ritával, Péller Józseffel és Sipos Gáborral. Ők kísérték a magyar kadett és ifjúsági csapatot, akik tagjai között a helyi szervezők nem kis örömére a Hévíz SK két reménysége, Bencsik Márk és Szűts Mátyás is ott lehet (a csapat további tagjai: Zoltán Levente, Nagy Nikoletta, Balogh Mátyás, Vincze Valter, Regőczi Petra, Orosz Viktor).

Íjászokkal népesült be a Városi Stadion játéktere. A képen Nagy Éva Borbála, a magyar csapat tagja készül versenyére a keddi napon Fotó: Keszey Ágnes


Kedden reggel pedig már kezdetét vette a verseny. Mint Bencsik Péter, a nemzetközi megmérettetés egyik szervezője, a hévízi sportkör elnöke közölte: a több napos rendezvény a versenyzők számát tekintve rekordot dönt. A tavalyi római forduló létszámát közel hetven fővel írták felül, hiszen 28 ország, 273 versenyzője méri össze tudását a Városi Stadion játékterén kialakított lőállásokban a pályaíjászok olimpiai és csigás íjas számaiban

- A magyarok közül itt van Orosz Viktor háromszoros világbajnok, aki 16 éves, de már a felnőttek mezőnyében is szokott indulni nemzetközi versenyeken. Szeretnénk, ha ő egy jó helyezést érne el. A többi kadett és ifjúsági sportoló gyakorlatilag a nemzetközi versengésben csak most próbálgatja a szárnyait - szólt a magyar íjászok lehetséges eredményéről érdeklődésünkre Bencsik Péter.



A megmérettetésen nem csak európai, hanem kontinensen kívüli versenyzői is indulnak. Kedden a junior és kadett rangsoroló verseny zajlott.

- A lőtt pontszámok alapján feláll egy rangsor, s utána kiesées szettrendszerben lesznek a párbajok, s haladnak a döntő felé. Szerdán csapatversenyek lesznek két, három fővel. Ők is ugyanebben a szabályrendszerben fognak versenyezni, csütörtökön, pénteken, szombaton pedig már a döntők következnek a különböző kategóriákban - szól a szabályokról és a további menetrendről lapunknak Bencsik Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!