Sport

2017.04.25. 15:55

Közel 300 sakkozó érkezik a zalakarosi viadalra

Az idei, 36. Zalakaros Sakkfesztiválon is nagy és erős lesz a mezőny.

Kerkai Attila

A szervezők tájékoztatása szerint tartja a nívót a május 18. és 26. között megrendezendő 36. Zalakaros Sakkfesztivál, melyre az eddigi nevezések alapján 29 ország közel háromszáz sakkozója érkezik - derült ki a keddi, az eseményt felvezető sajtótájékoztatón.

A zalakarosi Városházán tartott sajtótájékoztatón Novák Ferenc, a település polgármestere - maradva a számoknál - azzal nyitott, hogy bár 1982-ben rendezték meg az első karosi sakkversenyt, mégsem a 35. jön a sorban, hanem a 36., viszont a 35 éves múlt az mindenképpen elismerésért kiált. Ráadásul a város idén húsz éves, hiszen 1997-ben kapta meg ezt a rangot, úgyhogy ebben az esztendőben bőven van mit ünnepelni Zalakaroson.

Novák Ferenc és Horváth Tamás a sajtótájékoztatón. A sport tette világhírűvé Zalakarost
Fotó: Szekeres Péter

- Ezt már korábban is említettem: Zalakarost a gyógyfürdő tette Európa hírűvé, ám a sport, és ezen belül a sakkfesztivál emelte világhírre - mondta Novák Ferenc. - Három és fél évtizedes hagyományra tekint vissza a verseny, s a karosi értéktárba is szeretnénk bevezetni ezt az eseményt. Horváth Tamás a viadal szakmai igazgatója volt a múltban is a garancia, hogy nívós eseményt rendezzünk és ez így van ma is.

A megszólított Horváth Tamás a Zalakaros Sakkfesztiválról elmondta: a 29 országból érkező sakkozók száma egy hónappal a rajt előtt 240 fő, akik három csoportban küzdenek majd a helyezésekért. A Hotel Karos Spa lesz a helyszíne az A-csoportnak, melyben a legerősebb sakkozók vesznek részt, s eddig 41 nemzetközi nagymester van a 130 nevező között. A B- és a C-csoportban a Móra Ferenc iskolában az alacsonyabb Élő-ponttal rendelkezők és az amatőrök indulnak. Az összlétszám várhatóan eléri a 300-at a rajtra.

- Ha a harmincöt év fontosabb eseményeit felidéznénk, jó sokáig ülhetnénk itt - hallottuk Horváth Tamástól, aki a Magyar Sakkszövetség alelnöke is. - Az első pár év után arról beszélgettünk, fejlesszük-e tovább a viadalt mondjuk nemzetközivé, de pár év után már megállíthatatlanul ment előre minden. Most ott tartunk, hogy 40 indiai sakkozó is érkezik, de Brazília is képviselteti magát és a 29 ország gyakorlatilag a világ minden pontját lefedi.

A mezőny nagyon erős, jó pár olyan sakkozó is van a jelentkezők közt, aki meggyőződésem szerint egy-két éven belül a világ legismertebb játékosai között lesz. A Zalakaros városa és a magyar szövetség által felajánlott komoly pénzdíj is vonzó, de még inkább az a színvonal. A nemzetközi viadal mellett a magyar nyílt férfi és női bajnokságot, valamint az U20-as országos bajnokságot is itt rendezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!