Sport

2015.08.18. 10:40

50 éves Bányász-stadion, 50 éves öt-három

Szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt avatták fel az akkor NB III-as Nagykanizsai Bányász új stadionját. Az akkori csapat két tagját kértük a múltidézésre: Kiss Ernőnek és Király Lászlónak volt mit mesélnie!

Pásztor András

Ám még mielőtt a két volt „bányászos” sztorizgatni kezdene, nézzük meg, miként emlékezett meg a Zalai Hírlap az 1965. augusztus 23-án lejátszott Nagykanizsai Bányász–Mohácsi TE meccsről, amit a hazaiak 5-3 arányban nyertek, és amely az első futballmeccs volt a későbbi nevezetes arénában.

Lapunk tudósítója szerint az új stadionban 2200 néző buzdította a Bányászt, ami jelentős tömegnek számított az akkor körülbelül 33 ezer lakosú városban. Mint az a korabeli tudósításból kiderül: „A pályaavatón sportszerű, helyenként színvonalas mérkőzést láthatott a nézősereg. A végig kezdeményező Bányász különösen az első húsz percben játszott jól, de később is voltak felcsillanásai a csapatnak. A vendégek inkább védekeztek, s így indítottak veszélyes ellentámadásokat. A látottak alapján az eredmény igazságosnak mondható.” – olvasható a cikk végén.

Kiss Ernő (balról) és Király László a Zalai Hírlap korabeli futball-tudósításait tartalmazó mappával a kezében (Fotó: Szakony Attila)

De miért kellett új stadion a Nagykanizsai Bányásznak, és egyáltalán – Minarik Ede után szabadon – milyen volt a régi idők focija?

– Az 1960-as években igazán pezsgő sportélet volt Kanizsán, akkoriban három NB III-as klub (NVTE, Nagykanizsai Dózsa, Nagykanizsai Bányász) működött a városban – emlékezett vissza Kiss Ernő, aki úgy fogalmazott: óriási volt a rivalizálás az említett csapatok, és persze a szurkolói között is. – A városi rangadókon mindig több ezres közönség előtt játszottunk, s noha a pályán sosem kíméltük egymást, azon kívül jó barátságot ápoltunk a többi kanizsai focistával. A szurkolók vehemensebbek voltak, előfordult, hogy a NVTE szurkolói egy Nagykanizsai Bányász feliratú koporsót cipeltek át a városon.

A Nagykanizsai Bányász szentélye akkoriban egyébként a gépgyár területén helyezkedett el, ám miután a vállalatnak bővítenie kellett a kapacitását, a focipálya helyére is üzemcsarnokot terveztek.

– Pedig azon a pályán még az Aranycsapat is játszott, az 1954-es világbajnokság után egy jugoszláviai túrát megelőzően léptek fel Kanizsán – vetette közbe Király László, aki úgy emlékszik: Puskásékat közel 13 ezren látták, sokáig ez a nézőszám tartotta a rekordot a dél-zalai városban. – Szóval a gyárvezetőség úgy döntött, hogy elbontják a pályát. A csapat közel egy évre albérletbe kényszerült, az NVTE otthonában játszani a bajnokikat.

– Emlékszem a Bányász-stadion építésére, ott laktunk a környéken – vette át a szót ismét Kiss Ernő. – Egy lápos, mocsaras terület volt akkoriban, úgyhogy hatalmas földmunkát kellett végezni, több ezer köbméter földet hordtak oda a teherautók. Elsőként a székház épült meg az öltözőkkel együtt, majd elkészült a centerpálya, a salakos futópálya, végül pedig körbe a lelátó. De nem csak a focisták leltek itt otthonra, hiszen a stadion körül kosárlabda-, kézilabda- és tekepálya is épült.

Az új stadion avatása ünnepi külsőségek közt zajlott, a mérkőzés előtt fúvószenekari műsor és természetesen lelkesítő beszédek hangzottak el, ám a bányászos focisták ebből nem sokat láttak. Az öltözőben Kiss Gábor edzőre figyeltek.

A nagykanizsai Olajbányász-stadion avatásán pályára lépett csapat. Álló sor (balról): Kiss Gábor edző, Cziegler Sándor, Dénes Ferenc, Hegedűs Ferenc, Takács Károly, Takács II János, Zöldvári István. Guggolnak: Kiss Ernő, Király László, Lukács László, Boda József, Major Mihály

– A mester nyugalomra intett minket, jóllehet a Mohácsi TE abban a szezonban nem muzsikált valami fényesen, a tízfős délnyugati csoport utolsó előtti helyén állt – mondta Király László. – Az első gólunkra a 21. percig kellett várni, kiugrattam Majort, aki a tizenhatosról hatalmas gólt ragasztott a bal felsőbe. Később az ötödik gólunkból is kivettem a részem, baloldali szögletrúgást végeztem el, és a labda megtalálta Majort, aki ezzel már a harmadik gólját rúgta.

– Egy gólt én is szereztem azon a meccsen, az 50. percben Lukács László indított, majd egy nagy vágta után kapura lőttem a labdát, ami végül a vetődő mohácsi portásról pattant a gólvonal mögé – mesélte Kiss Ernő. – Amúgy az akkori Bányászban Lukács volt az irányító, a játékmester, rengeteg remek labdát kaptunk tőle, a szabadrúgásai pedig felértek egy fél góllal. Emlékszem, egyszer a Dorog ellen játszottunk és alig volt hátra tíz perc a mérkőzésből, amikor odaszólt nekem: Kiss az ég szerelmére essél már össze a 16-os környékén. Én elestem, ő meg becsavarta a szabadrúgást.

A két bányászos a mérkőzések utáni közös vacsorákra, sörözésekre is szívesen emlékszik vissza. Mint mondták: meccsek után egy-egy korsó is lecsúszott, s néha az éjszakában is megfordultak, de ezekről az estékről a szakvezetés mit sem tudott. A pályaavatót követő szezonban, 1966-ban egyébként a Nagykanizsa Bányász megnyerte az NB III-as bajnokságot és a csapat nyolc év elteltével visszakerült az NB II mezőnyébe. A Bányász később stabil másodosztályú csapattá vált, sőt, pár alkalommal megfordult a legjobbak között is. A kanizsai labdarúgás mai állapota semmiképpen sem hasonlítható a dicső múlthoz.

– Mindig azt gondoltam, ha egyszer hazaköltözök, NB-s rangadókon láthatom majd játszani a Bányászt – mondta Király László, aki elárulta: a pályára gyakran látogat, két kisunokája ugyanis a Nagykanizsai Utánpótlás Labdarúgó Egyesület színeiben kergeti a labdát.

A sok nagy mérkőzést látott stadion gyepén ma főleg fiatalok játszanak. Ők legalább lelkesek és tehetségesek (Fotó: Szakony Attila)

Az akkori Nagykanizsai Bányász játékosai közül egyébként hála az égnek jópáran élnek még. És talán Kiss Ernő valamint Király László mellett Hegedűs Ferenc, Takács Károly, Takács János, Zöldvári István, Lukács László és Major Mihály is őrzi még kedves emlékei között az 50 évvel ezelőtti stadionavatón aratott győzelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!