Sport

2017.05.26. 20:15

A BMX nagyszerű sport, de nem könnyű elsajátítani

ZALAEGERSZEG - Mindenkit lenyűgöznek a televízióban vagy az interneten látott profi biciklisek, akik halált megvető bátorsággal képesek látványos szaltót ugrani vagy legurulni egy lépcsőkorlátról. Akárcsak a többi extrémsport, a BMX-ezés sem veszélytelen, ám aki egyszer beleszeret, nem tud tőle szabadulni.

Rákos Bianka

A zalaegerszegi Bajor Dávid szinte minden délután a sportcsarnok mögötti Playground Skate-parkban gyakorol saját készítésű kerékpárjával. Dobbantókról ugrál, egy keréken trükközik, amikor pedig lehetősége adódik rá, versenyeken is részt vesz. Dávid mindössze tizenhét éves, mégsem számít kezdőnek, hiszen három éve űzi a biciklis extrémsportot.

- Viszonylag korán megismerkedtem ezzel a sporttal, hiszen a bátyámnak volt egy osztálytársa, aki BMX-ezett, valamint Zala-egerszegen van egy szponzorált biciklis, aki igen látványos mutatványokat tud. Nagyon érdekesnek találtam a sportágban használt biciklik kialakítását, és maga a sport is megtetszett.

A következő születésnapomra már kaptam is egy BMX-et. Akkoriban csak próbálgattam a trükköket, 2014-re azonban összeszedtem a bátorságomat, hogy komolyabban is foglalkozzam vele - emlékezett vissza Dávid, aki érdeklődésemre kedvenc mutatványait is elárulta. - Szeretem a forgásokat, az egykerekes trükköket és a fakie kombiná-ciókat. Mivel már eltörtem gyakorlás közben a kezemet, kormánypörgetést mostanában nem nagyon merek csinálni.

 

Tévedés azt hinni, hogy a sportolók biciklije meg-egyezik egy átlagos utcai kerékpárral. Akárcsak Dávid, sok másik BMX-es is saját maga szereli össze, annak ellenére, hogy készen is lehet vásárolni sportoláshoz készült kétkerekűt.

- A BMX-esek körében van egyfajta "gramm-mánia". Mindenből a legjobbat vagy pedig a legkönnyebbet szerzik meg. Minél kisebb a bicaj súlya, annál egyszerűbb vele trükközni. Amiben más a biciklim, mint egy átlagos utcai kerékpár, hogy sokkal masszívabb, az alkatrészek mind speciálisak.

Az én vázam például mindkét oldalról meg van hegesztve, amitől merevítést is kap, így nehezebben törik el, illetve jó a hőkezelése. A hátsó kerékagyakban vagy tengelyes, vagy hőcsavaros alkatrész található. Egy átlagos bicikli tizenöt kilogrammot nyom, míg az enyém körülbelül tízet, de sokaknak ennél könnyebb van - árulta el Dávid.

Bajor Dávid szinte minden délután a pályán gyakorol

A BMX-ezés nem egy veszélytelen sportág, ráadásul rengeteg türelem és gyakorlás kell hozzá. A négy év alatt a kartörés mellett Dávid is elszenvedett pár sérülést, például borda-, boka- és térdzúzódást, valamint az állkapcsa is eltört egyszer.

- A kitartás nagyon sokat számít. A BMX egy nagyszerű sport, rengeteg barátot lehet szerezni általa, ám nem könnyű elsajátítani a mozdulatokat. Gyakori, hogy ha valaki megsérül biciklizés közben, elmegy a kedve, eladja a biciklit vagy beteszi a garázsba. Én azt vallom: egyszer élünk, érdemes kipróbálni új dolgokat - mondta a fiú, akinek a kisebb balesetek sem vették el a kedvét a sportolástól, a BMX-től.

Dávid nagy álma, hogy egyszer profi, szponzorált BMX-es váljon belőle, ám úgy érzi, ez a sport kicsit háttérbe szorul Zalaegerszegen.

- Sajnos a városban kevés hely van arra, hogy az ember extrémsportot gyakoroljon. Az itteni skate-park is inkább a gördeszkásoknak kedvez - mondta a kerékpáros.

Dávidtól megtudtuk, legközelebb Szombathelyre kell mennie, ha kifejezetten bicikliseknek kialakított pályán szeretne gyakorolni. A zalaegerszegi BMX-közösség azonban összetartó, több versenyt is szerveztek már, a tavalyi LowRider BMX Contest szervezésében például Dávid is aktívan részt vett.

- Legutóbb a szombathelyi West Style BMX Jam 3-ra mentem, május 20-án. Amatőr street kategóriában indultam, annak ellenére, hogy tavaly a nehezebb, "park" kategóriában indultam

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!