Sport

2015.05.30. 18:26

A cél nem más: visszahozni a kézilabdát az iskolákba

Zalaszentgrót - A Magyar Kézilabda Szövetség két éve indította útjára a Kézilabda az iskolában utánpótlás-fejlesztési programját. Ennek keretében néhány héttel ezelőtt Zalaszentgróton is tartottak találkozót a testnevelőknek, amely számos érdekes előadást is tartogatott.

Kerkai Attila

A program a 8-14 év közötti gyermek számára készült és az MKSZ célja nem volt más, mint az, hogy a testnevelők a szakmai anyagok alapján építsék be a kézilabdázást a testnevelés órák menetébe. S hogy miért vált szükségessé e program elindítása? Elsősorban amiatt, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy a kétezres évek elejéig testnevelők vezetésével iskolai keretek között zajlott a képzés döntő része, azt követően viszont csökkent az óraszám. Mindez negatívan befolyásolta sok helyen a kézilabda-oktatást az iskolai keretek között, s közben csökkent a gyereklétszám is. Mostanra a testnevelés órák száma örvendetesen nő, ami a sport szempontjából és a kézilabda szemszögéből is kedvező. A Kézilabda az iskolában programra pályázni lehetett és olyan tanintézményeket vontak be, melyek nincsenek kapcsolatban NB I-es klubbal, hiszen éppen az a cél, hogy azokat az iskolákat segítsék szakmai alapokkal és anyagokkal, melyek erre rászorulnak.

Tóth Tímea (jobbról) is szívesen jött haza. Fotó: ZMKSZ

E program keretében a testnevelők szakmai továbbképzése a Deák Ferenc Általános Iskolában zajlott, ahol Buday Ferenc, 119-szeres egykori válogatott játékos, olimpikon, edző, szakfelügyelő nyitotta meg a szakmai napot.

A továbbképzésen 40 szakember vett részt a Dunántúl számos pontjáról , akiket Baracskai József Zalaszentgrót polgármestere és Varga Sándor a Zala megyei Kézilabda Szövetség elnöke is köszöntött. A programot Császár Renáta, a Deák iskola 2-3. osztályos tanulóival kezdte, majd őt követte Bordán Anna és Hammer Mária, testnevelők, akik Szekszárdról érkeztek. A bemutató csapat tagjai szintén a Deák iskola 5-6. osztályos lányai voltak. Majd Pécsi Zsolt, aki Keszthelyről érkezett a 6-7. osztályos lányokkal tartott bemutató edzést.

A gróti diákok is részesei voltak a szakmai napnak.

Ezután Nagy Sándor sportpszichológus a 6-14 éves korosztály felkészítésének pszichológiai kérdéseiről mélyreható, elemző előadást. Gyömörey István, az MKSZ utánpótlás szakvezetője tájékoztatta a jelenlevőket a hamarosan induló iskolai bajnokságokról. A rendezvényen ott volt Tóth Tímea, Zalaszentgrót szülötte, sokszoros magyar válogatott kézilabdázó, olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes játékos is, akinek a jelenléte a gyerekek számára is élményt jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!