Sport

2017.04.21. 16:40

A családot is "megfertőzte"

A 16 éves, zalaszentjakabi Neumajer Kitti néhány éve a televízió előtt ülve, a világbajnokság közvetítéseit nézve kapott kedvet sport-ágához. Azóta szorgalmának és kitartásának hála már korosztályos Európa-bajnoki aranyérmeket is szerzett.

Benedek Bálint

- Az egész családot lekötötte a darts, valósággal rátapadtunk a képernyőre - mondta Kitti. - Karácsonyra az öcsémmel, Gergővel kaptunk egy táblát, de a kezdeti lendület néhány hét elteltével alábbhagyott. Aztán újra felvettem a nyilakat és kicsit talán tudatosabban, a játék szabályait áttanulmányozva újra nekiálltam dobálni.

Kitti rajongása rövidesen még komolyabbra fordult és szülei engedélyével kipróbálta magát a megyei diákolimpián. Ahol pusztán az otthoni gyakorlással a második helyet szerezte meg. A siker akkora lendületet adott a fiatalnak, hogy országos bajnokságon is rajthoz állt, ahol első nekifutásra a szintén előkelőnek mondható hetedik helyen végzett.

- Ezután tartottam némi szünetet, hiszen szerettem volna a két tannyelvű, kaposvári sulimban is teljesíteni - tette hozzá Kitti. - Aztán sokkal tudatosabb felkészüléssel, alaposan beleásva magam a sportág rejtelmeibe - s persze egy kis biztatással - három évvel ezelőtt neveztem a serdülő magyar bajnokságra, amit megnyertem. Innentől viszont nem volt megállás: jöttek sorban a fémhegyű (szaknyelven: steel) nyilas versenyek: hazai és külföldi világkupákon rendre az élmezőnyben végeztem. Többször állhattam fel a dobogó valamelyik fokára, ami erőt adott a folytatásra.

Gyorsan kiderült a fiatal tehetsége, hiszen 2015 nyarán Dániában rendezték meg az ifjúsági Európa-bajnokságot, ahol a székesfehérvári társával, Czipó Viviennel párosban és összetettben is arany-érmet szereztek. Illetve mindketten ötödikek lettek egyéniben. Ugyanebben az évben, Törökországban, a világbajnokságon, szintén duóban harmadikak lettek. Tavaly nyáron Magyarország adott otthont az ifjúsági indulók kontinensviadalának, ahol - szintén Viviennel - páros első helyezést értek el, de Kitti egyéniben is a legjobb tíz között végzett. Friss hír, hogy Kitti az ifjúsági válogatott tagjaként hivatalos felkérést kapott a műanyag hegyű (soft) szakág szövetségi kapitányától a június 10- 16. közötti olaszországi Európa-bajnokságra társával, Czipó Viviennel.

- A sport minden pillanatát élvezem, hiszen egyéni stílust alakítottam ki, illetve a kezemhez leginkább passzoló nyilakat választottam - mesélte. - A sporteszközöm mindössze 21 grammos, rövid szárral és kis tollal rendelkezik, ami a lassú és a gyors dobásokhoz, illetve ezek kombinációihoz is nagyon jól használható. Persze nem csak a technika elsajátítása lényeges, a koncentrá- ciónak, a fizikumnak nagy szerepe van abban, hogy az egy helyben állást jól bírjuk. Az Európa-bajnokság előtt például három héten át folyamatosan nyolc órán keresztül az agyunkat éppúgy edzettük, mint a végtagjainkat.

Neumajer Kitti határozottsága, szerénysége és eltökéltsége nem ismer határokat, jó példa lehet kortársai előtt, ugyanis készen áll arra, hogy folytassa a lemondásokkal teli sportkarrierjét. Nagy álma nincs, szeretné minden viadalon a maximumot kihozni magából, az, hogy milyen eredményeket ér el, szerinte csak a hozzáállásán múlik. Időközben már szülei és öccse is rendszeresen indulnak viadalokon.

Édesapját, Neumajer Krisztiánt olyannyira sikerült megfertőznie , hogy az idén Nagykanizsán megszűnt dartsklub helyett újat alapított. Egy fővárosi egyesület, a Sport DC szakosztályaként kétegyüttesnyi játékos küzd a Magyar Darts Szövetség keretein belül zajló NB III-as pontvadászatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!