Sport

2017.07.19. 15:01

A halálos seb sokat ér - Kanizsai íjász aranyérme a vadász Európa-bajnokságon

NAGYKANIZSA - A vadászíjász szakág 3D-s Európa-bajnokságát az ausztriai Attergauban rendezték meg. A Kanizsa Íjász Egyesület tapasztalt versenyzője, az 53 éves Horváth István bajnoki címet ünnepelhetett a viadalon.

Benedek Bálint

A versenyen 14 nemzet 265 versenyzője különféle kategóriákban, eltérő pályákon mérte össze tudását. Horváth István évek óta tagja, sőt alelnöke a kanizsai egyesületnek, és számos nemzetközi éremmel büszkélkedhet. Két kontinensviadalon szerepelt már, az egyikről bronzéremmel tért haza, a tavalyi világbajnokságon pedig második lett.

- A négynapos versenyen több különböző pályát kellett teljesíteni, melyeken több három dimenziós, gumiból készült állatot „ejtettünk el”, mindig csak egy vessző használatával - fogalmazott Horváth István. - Nem volt javítási lehetőség, a célponton a lehető legtöbb pontot érő találatot kellett bevinni. Az első napon - talán a lámpaláz miatt - eléggé figyelmetlen voltam, hiszen az övtáska a derekamon maradt, ami annyira megzavart a lövésnél, hogy pontokat veszítettem. Ez a buta hiba pedig sokba került, hiszen lemaradtam.

Horváth István kezében a beteljesült álom, a vadász íjász Európa-bajnokságon szerzett aranyérem Fotó: a szerző

Horváth István azonban felszívta magát, a folytatásban előbb felzárkózott, majd a vezetést is átvette és az első helyen jutott a döntőbe.

- Négy osztrák és egy német versenyzővel kerültem a legjobbak közé, ahol hat lövés döntött az aranyérem sorsáról - folytatta. - Ugró őzet, pulykát, tigrist, fehér kost, vaddisznót és hegyi kecskét „vadásztunk le”. Változatos terepviszonyok között és eltérő távolságba (17-30 méter) kellett lőni. Az állatok testén különféle pontzónákat tüntetnek fel, a legtöbb érthetően a halálos sebért jár.

Horváth István a kontinensviadal előtt két hónapon keresztül heti három alkalommal készült a Tungsram sportpályán - illetve odahaza, a kert végében.

- Már sokszor voltam közel egy jó eredményhez, de eddig nem tudtam eléggé koncentrálni, a mostani aranyéremmel pedig egy nagy álmom teljesült - tette hozzá. - Büszke vagyok arra, hogy a vesszőim egyedi darabok, a kezem munkái. A speciális sitka fenyőből készítem őket: ebben kevés a gyanta, ezért ideális, a végére festett pulykatollat helyezek, a hegyeket pedig egy ismerősöm esztergálja hozzájuk.

További kanizsai eredmények az Eb-n. Történelmi íj: 3. Hermán István, 9. Németh Gábor. Vadász reflex íj: 34. Géczi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!