Sport

2016.05.18. 16:40

A hét jó évből indul ki - Gáll Tamás a válogatottnál, de később sem akar pihenni

Zalaegerszeg - Alapvetően az elmúlt évek rutinját folytatja Gáll Tamás. A női kosárlabda-bajnokságnak vége, de hétfő óta a magyar női válogatott edzőtáborában a szövetségi kapitány segítőjeként vesz részt a munkában. Egy valami változik majd később: hét év után augusztusban nem vele kezdi meg a munkát a ZTE NKK az új szezonra.

Kerkai Attila

Gáll Tamás ezekben a hetekben természetesen nem unatkozik, hiszen a felnőtt válogatottban a másodedzői teendőket látja el, majd ezt követően az U20-as válogatottat készíti fel a közelgő Eb-re. A klubmunka folytatása viszont egyelőre még kérdéses...

- Furcsa, hogy nem kell most azzal foglalkoznom, milyen csapata lesz a ZTE NKK-nak a jövőben, de van feladatom bőven, úgyhogy nincs is nagyon időm ezen sajnálkozni - ismerte el Gáll Tamás, amikor búcsúja kapcsán megkerestük.

Hét év hosszú idő egy csapatnál. Ám kérdés, egyáltalán folytatta volna akkor is, ha nem úgy dönt a klub vezetése, hogy Gáspár Dávid vegye át a női együttes irányítását.

- Igen, vittem volna tovább a munkát, ráadásul egy esztendeje a civil foglalkozásomat is abbahagytam - mondta Gáll Tamás. - Egy kissé röghöz kötött a munka, amit már nem akartam. Tavaly, nem titok, hogy a PEAC kétéves szerződést kínált. Tóth László szakosztály-vezetővel egyeztettünk, aki akkor maradásra bírt. Ám nehogy úgy tűnjön, hogy megbántam. Az élet így hozta, hogy mostantól mással képzelik el a jövőt.

Gáll Tamás hét évig volt a ZTE NKK szakvezetője, s nagyon örült ennek a lehetőségnek, hiszen sokat tapasztalt az edzői pályán. Fotó: Katona Tibor

- Hét év egy csapatnál vezetőedzőként nem kis idő. Így tervezte, hogy ennyi lesz belőle?

- Amíg a civil foglalkozásomat is vittem, minden évet úgy éltem meg, hogy ajándék volt. Mert nehéz volt összeegyeztetni a munkát és az edzőséget, az utazásokkal és minden egyébbel. Ebben Zalatnai László, a Zala Volán igazgatója és Tóth László szakosztály-vezető partner volt. Bencze Tamásnak is sokat köszönhetek, mert amikor távozott a női csapat éléről, a segítője voltam, s engem javasolt utódnak. Azt tudni kell, hogy együtt kezdtük az edzői képzést annak idején, de Tamás jóval előbb eldöntötte, hogy edző lesz, mint én.

- Nem mondja, hogy rá kellett beszélni erre a feladatra...

- De, igen. Én akkor még nem éreztem, hogy alkalmas lennék rá. Másodedzőként ízlelgettem a dolgot, de vegyes érzésekkel voltam iránta. Utólag felesleges volt az aggodalmam. Mert, mint kiderült, működik a dolog. Ötödikek lettünk a bajnokságban, majd egy évre rá harmadikak, aztán negyedikek és még a Magyar Kupában is szereztünk bronzot.

- Éppen ezért nem érezte megbántva magát, hogy nem kínáltak új szerződést?

- Nem, mert abból indulok ki, hogy hét nagyon szép évet töltöttem itt. Amíg Zalatnai László volt a Zala Volán első embere, az a csapatnak is az aranykorát jelentette. Aztán később Tóth László is mindent megtett, hogy életben tartsa a csapatot. Most történt egy váltás, ami a sportéletben mindig benne van. A lelkemnek először nem biztos, hogy jót tett, de két nap múlva rájöttem: az a hét év teljes bizalom mellett telt el, és ez a fontosabb.

- A válogatottnál zajló munka a nyáron véget ér, utána majd csak a novemberi Eb-selejtezők alkalmával találkoznak ismét. Tudja már, hogy hol folytatja?

- Az elképzelés és a realitás nem mindig egyazon pályán halad, s nem is biztos, hogy azonnal el kell vállalnom az első ajánlatot... Mindig mosolyogva olvasom, amikor edzők távoznak valahonnan és azt mondják, egyelőre pihenni szeretnének. Mit kell kipihenni, hiszen arra elég egy vagy két nap! Így vagyok ezzel én is, azaz dolgozni szeretnék és remélem, lesz is rá lehetőségem.

- Itt kell feltenni a kérdést: női vagy férfi vonalon, mert tudom, hogy volt élvonalbeli kosarasként mindig is érdekelte a férfi csapatnál való edzősködés is.

- Valóban, eddig a női vonalon tettem le valamicskét az asztalra, s jelenleg ezt a mezőnyt jobban ismerem, ám nem zárkózom el semmitől. Négy-öt éve például a ZTE KK is hívott, de akkor ugye ott volt a női csapat, s most is volt érdeklődés férfi együttesektől. Ám eddig csak rólam szólt ez a beszélgetés, viszont hadd jegyezzem meg: nagyon sokat köszönhetek eddigi szárnysegédeimnek, Bukics Zsolt másodedzőnek és Tuboly József erőnléti edzőnek. Ez is hozzátartozik ehhez, aztán az is fontos, hogy a ZTE NKK sok jó játékosnak ugródeszkát jelentett. Daniella Page innen lett francia első ligás játékos és később Európa-bajnok, Rasheed Rita, Zsovár Orsolya, Varga Zsófia, Zele Dorina, Bukovszky Mónika, Czank Tímea is eltöltött nálunk rövidebb, hosszabb időt, akik mind válogatottak lettek. Azt még megjegyezném: mindig jó hírét vittük a klubnak és a zalai kosárlabdázásnak. Engem akkor is egerszegi edzőként emlegettek, amikor vezetésemmel az Universiadén Kazanyban, minden idők legjobb magyar helyezését, a hetediket értük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!