Sport

2016.07.17. 16:30

A kanizsaiak büszkén viselik a magyar válogatott mezét a riói olimpián

Nagykanizsa - Molnár Flóra úszó 50 méter gyorsúszásban, míg Piecs Adrienn a kerekesszékes vívók bírójaként szerepelhet a riói olimpián.

Benedek Bálint

– Két éve a debreceni felnőtt országos bajnokságon 50 méteres gyorsúszásban elgyötörten és fáradtan legyőztem a világklasszis Hosszú Katinkát – emlékezett vissza a kellemes eseményre Flóra. – Ezután a szingapúri ifjúsági világbajnokságon 25,59-cel az előkelő ötödik helyet szereztem meg

A 18 éves Molnár Flóra a nagykanizsai uszoda 25 méteres medencéjéből indulva tett csodát Fotó: Szakony Attila

Egy hajszál, vagyis 15 századmásodperc választotta el a hőn áhított időtől, mellyel kvalifikálhatta volna magát az ötkarikás játékokra. Már minden porcikájában érezte, hogy karnyújtásnyira van a szinttől, de nem jött ki a lépés. Az edzéseken, a kanizsai medencében többször megtörtént a csoda: két tized másodpercekkel úszott jobb időt, mint a kitűzött szint.

- Nem ment minden olyan „simán”, egy vírusos betegség többhetes lábadozásra kényszerített, ám végül úgy összeszedtem magam, hogy a lehető legjobb formában megúsztam az olimpiai „A”-szintet – tette hozzá. – Nem is akármilyen idővel, az elvárt 25,28-nál sokkal jobban, 24,95-tel teljesítettem a célomat.

A Dél-zalai Vízmű SE 18 éves úszója, Molnár Flóra a nagykanizsai uszoda 25 méter hosszú medencéjéből tett csodát. A lány élete álma válik valóra azzal, hogy magára öltheti a nemzeti színű mezt. A Batthyány-gimnázium tanulója ráadásul 56 éves csendet tört meg azzal, hogy a dél-zalai városból indul majd meghódítani a világot. Utoljára 1960-ban, a római olimpián Sasvári Gizella atléta járt.

- Az edzésekkel nem álltunk le, itthon a jól megszokott vízben igyekszem kihozni magamból a maximumot – mesélte Flóra. – Ugyanolyan intenzitással küzdök, reggel és délután két óra úszás, majd heti négy alkalommal erősítést is beiktatunk edzőmmel, Polgár Sándorral, akinek sokat köszönhetek, hitt bennem és támogatott az elképzeléseimben. Két lábbal a földön állok, nincsenek illúzióim, ettől függetlenül jó lenne a középdöntőbe kerülni.

Flórához hasonlóan izgatottan várja az ötkarikás játékokat Piecs Adrienn is. Az NTE 1866 vívó szakosztályának vezetője viszont nem versenyzőként, hanem bíróként igyekszik a legjobbat nyújtani a szeptember 8-án kezdődő paralimpián.

- Még decemberben Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékes Vívószövetség alelnöke jelölt ki dr. Hamar Balázs Pállal együtt, hogy képviseljük Magyarországot – mesélte Adrienn. – Az óriási megtiszteltetésen kívül szakmai kihívásként tekintek a feladatra, s igyekszem a lehető legjobban teljesíteni.

Piecs Adrienn nevelőegyesületében gyermekek tehetséggondozásával is szívesen foglalkozik

A kanizsai hölgy még gyerekként esett örök szerelembe a vívással, ezen belül pedig a kard szakággal. Mestere, Kiss György a tehetsége mellett a sportág iránti alázatot és szorgalmat is felfedezte benne.

- Szerencsém volt, hiszen olyan közösség alakult ki körülöttem, akik rajongtak a vívásért – tette hozzá. – Remek és eredményes versenyzői pályafutásom volt, ezek közül a 15 évvel ezelőtti keszthelyi Európa-bajnokságon begyűjtött csapat aranyéremre lehetünk a legbüszkébbek.

Piecs Adrienn továbbtanulásában is komoly szerep jutott a vívásnak. Célzottan a Testnevelési Főiskola szakedző-rekreáció szakát végezte el, majd egy évet töltött el edzőként Angliában. Hazatérve tárt karokkal fogadta nevelőegyesülete, ahol kilenc éve edzőként, 2010 óta szakosztályvezetőként dolgozik.

- A kanizsai utánpótlás nevelés mellett szerettem volna kipróbálni magam bíróként – folytatta a szakosztályvezető. – A képzési rend a labdarúgó játékvezetőkhöz hasonlóan történik, tehát ifjúsági viadalaktól komoly külföldi vizsgákon keresztül lehet eljutni a nemzetközi porondra. Mindhárom fegyvernemben (tőr, kard, párbajtőr) több világversenyen szereztem meg a legmagasabb minősítést.

Magyarországról öt kerekesszékes vívó szerzett eddig kvótát, ám a fair play szabályai szerint náluk nem bíráskodhat a kanizsai hölgy.

- Az épeknél éppúgy fontos a működésünk, mint a sérült sportolók esetében, hisz’ a felszerelés hitelesítésén túl a pást körüli rendre is figyelnünk kell – mondta. – A számítógépnél fontosabb az ember, a szabályok ismerete a mi feladatunk. Főbíró, oldalbíró és videóbíró posztra is beoszthatnak, de remélem lehetőségem lesz egy döntőben bíráskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!