Sport

2016.06.12. 13:14

A lovassport tehetségeiért - Aki ügyes, az lehetőséget kap a fejlődésre

Szenta - Vajon mit tehet az a szülő, akinek a gyermeke tehetséges, de nincs elég pénze ahhoz, hogy a nebuló kibontakoztathassa képességeit?

Horváth-Balogh Attila

Valószínűleg sok tehetséget nyel el így a középszer. Ez ellen, illetve a lóval való foglalkozás rehabilitációs célú népszerűsítése érdekében kíván tenni a Somogy megyei Szentán működő Török Lovastanya Lovas Klub Közhasznú Nonprofit Egyesület és a Mon Cherie Fogyatékkal Élők Rehabilitációs Lovas Sport Egyesület. A két szervezet megalkotta és útjára indította a „Barátom a ló” Dél-dunántúli Lovas Tehetséggondozó Programot.

Az egyik kis tehetség, Csécsei Anna  Deja Vue nevű lován. Kategóriájában első helyet ért el a Somogy megyei díjlovagló bajnokságon (Fotó: Horváth-Balogh Attila)

- Hazánkban az utóbbi években megnőtt a lovassport iránti érdeklődés - bocsátotta előre Török Aliz lovas szakedző és parasport edző, a lovastanya egyik tulajdonosa, a program megalkotója. - Egyre több fiatal szeretné művelni ezt a sportot, s egyre többen szeretnének közel kerülni a lóhoz. Ám sajnos, a lovassport nem olcsó dolog, így a kevésbé fejlett gazdaságú térségek fiataljai kevesebb lehetőséghez jutnak _ így van ez a dél-dunántúli megyékben is.Török Aliz jelezte: a program által megcélzott megyékben (Zalában, Somogyban és Baranyában) csak néhány fiatal lovas tűnik ki, akiknek a szülei rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel a fejlődés finanszírozásához. A többi tehetséges gyermek azonban anyagiak hiányában nem képes lépést tartani, edző nélkül fejlődni és egyedül a lovát sem tudja kiképezni. A tehetséggondozó program keretében támogatói szponzoráció, illetve a Török-család saját vállalása révén ezek a tehetségek kapnak lehetőséget a fejlődésre.

- A programba olyan fiatal lovasok kerülhetnek be egy felvételi után, akik hivatalos gyermek-, vagy ifjúsági versenyeken, szabadidős versenyeken részt vettek már, vagy még nem, de szeretnének - folytatta Török Aliz. - Nekik évente 4 alkalommal három napos edzőtábort tartunk a szakágak specialistáival, elismert edzőivel, melynek költségeit a program fedezi. A program a lovasok elméleti felkészítését is biztosítja, a lótartástól a lovas etikáig. Továbbá fogyatékkal élők részére is szervezünk táborokat és segítünk nekik abban, hogy integrált versenyeken vegyenek részt.

Török Aliz

Török Aliz hozzátette: természetesen, a program nem arról szól, hogy a többi klubtól „elrabolja” a tehetségeket, ez nem is lehetséges az évi pár találkozás keretében. És szándékában sem áll ilyen, egyszerűen arról van szó, hogy a tehetséges gyerekekkel ha csak rövid ideig is, de profi szakemberek foglalkozzanak. Kérdésünkre azt mondta: jelenleg félszáz gyermek vesz részt a tehetséggondozásban - Zalából sajnos, még senki.

Címkék#lovassport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!