Sport

2016.06.28. 18:15

A magyar siker - alulnézetből - A dél-zalai edzők is figyelik az Európa-bajnokságot

Nagykanizsa - A helyi futballcsapatok edzői közt sem lehet más a téma manapság, mint a sportág Európa-bajnoksága, és azon a magyar válogatott nagyszerű szereplése.

Kühne László

A belgák elleni, vasárnapi nyolcaddöntőben véget ért ugyan a menetelés, de Bernd Storck csapatától az elért eredményeket már senki nem veheti el. Hazánk visszakerült a futballtérképre, és a sportágra új korszak köszönhet idehaza - vélik az általunk megkérdezett trénerek is.

Egy szurkolónk Lyonban, a portugálok elleni meccs kezdetére vár. A válogatottnak hála ismét büszkén lehetünk futballmagyarok (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

- Négy pontot reméltem a csoportban és ezt sikerült felülmúlni - kezdte Visnovics István, aki az elmúlt szezonban a labdarúgó megyei harmadik vonalban szereplő Bajcsa SE-t irányította. - Ráadásul csoportelsők lettünk, ami szenzációs siker. Ez köszönhető a remek edzőknek és a szurkolóknak egyaránt. Minden más sportágat is tisztelek, de az utóbbi napok bizonyították, hogy lehetünk bármilyen sikeresek kézilabdában, úszásban, vízilabdában, kajak-kenuban és még sorolhatnám, a futball az, ami megmozgat szinte mindenkit. Remélem, hogy ez minden szinten meg is mutatkozik majd labdarúgásunkban és még több gyerek választja majd a ezt a gyönyörű sportágat.

A megyei I. ligás UFC Nagykanizsa szakmai igazgatója, Gombos Zsolt egy szóval jellemezte a válogatott szereplését: fantasztikus.

- A csoportban erőn felüli volt a teljesítmény, ami olyan élményt kölcsönzött, amit nem is tudom, mikor érezhettek utoljára az emberek - fogalmazott. - A torna előtt többen is azt mondták, még gólt sem rúgunk majd, hát ehhez képest... A hozzáállás szenzációs, ami talán annak is betudható, hogy Dárdai Pál után Bernd Storck folytatta azt a munkát, ami a kellő mentális felkészítésre és a csapategység megteremtésére helyezte a hangsúlyt. Storck nem könnyű ember, de pozitív személyiség, akinél a német precizitás sem ismer határokat. Ebből táplálkozva ma már ott tartunk, hogy nincs fizikális fáradság a csapatnál a találkozók során. És azt se feledjük, van a tréneri szakmának egy olyan faktora, mint a megérzés, ez pedig Storcknál kiválóan működik. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a szurkolók is elképesztőek voltak, nem csoda, hogy egy országot ejtett rabul az Eb-szereplés.

Buda Péter, a megyei harmadik vonalban szereplő Palin FC edzője is elmondta, miként élte meg a magyar válogatott mérkőzéseit.

- Szervezett volt az együttes, mely kezdésként kiegyensúlyozott csoportban bizonyított - mondta. - Remek volt a négyesben a helyzetkihasználásunk, még ha ebbe némileg a szerencsefaktor is belejátszik. Engem külön kellemesen meglepett, hogy a csoportküzdelmek során mennyire stabilak voltunk, márpedig arra lehet építeni.

A szintén harmadosztályú Bagola VSE-nél Ifjovics Ferenc is kiemelten figyeli a franciaországi eseményeket.

- Minden várakozást felülmúlt a csoportbeli szereplés - mondta a kispályás bajnokságban 58 esztendősen is roppant kemény játékos. - Szenzációs hogy veretlenek maradtunk, ráadásul csoportelsőként zártunk. Bár a belgák elleni nyolcaddöntőben kikaptunk, de azon a meccsen is látni kell, akkor kaptuk a gólokat, amikor már nekik mentünk az egyenlítés reményében, illetve ilyen szinten 12 nap alatt 4 találkozó extra igénybevétel.

A megyei II. vonalban szereplő Miklósfa SE-t tavasszal György Zsombor vezette.

- Úgy gondolom, minden magyar ember büszke lehet erre a válogatottra, melyet a német vonal irányít - magyarázta nagy hévvel Zsombor, akiről köztudott, hogy nagy Fradi-drukker. - Világossá vált számomra, hogy a magyar edzői társadalomnak bizony tanulnia kell, nem is keveset, hogy esélye legyen a szakmában a felzárkózásra. Amit én látok, hogy erőnlétben sokat fejlődtünk, kombinatívabb a játékunk és mindemellett fejben is össze van rakva a csapatunk. Csak így tovább, tartson ki a lendületünk az elkövetkező feladatokra is.

És a megye I-es Horváth-Méh Kiskanizsai Sáskák SE vezetőedzője, Sneff Ferenc sem maradhatott ki a sorból.

- Minden meccset láttam. Ahogy sok válogatottra, úgy a magyarra is igaz, hogy a csoportmeccsek során meglepően jól játszottak Bernd Storck fiai - fogalmazott a testnevelő tanár. - Kimondottan tetszett, amit láttam részükről, sajnos nem volt szerencsénk azt követően, hogy csoportelsőként továbbjutva a belgákat kaptuk a nyolcaddöntőben. Válogatottunknak volt fazonja és minden egyes, akár kicsi előrelépésnek is örülnünk kell. Innen bizony lehet továbblépni, vagyis az ilyen teljesítményre lehet építkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!