Sport

2017.03.23. 19:30

A Sturm Graz és a DAC is csak a válogatottjait nélkülözi majd

Zalaegerszeg - A ZTE Aréna ünnepélyes átadására szervezett hármas labdarúgótorna vendégei nagy örömmel fogadták el a meghívást. Mindezt Szabics Imre, a Sturm Graz pályaedzője és László Csaba, a DAC 1904 Dunaszerdahely vezetőedzője is megerősítette, amikor megkerestük őket.

Kerkai Attila

A stadionavató ünnepség szervezői két neves klubot nyertek meg a szombati tornára, hiszen két első ligás együttesről van szó. A Sturm Graz az osztrák Bundesligában őszi elsőként fordult, jelenleg a negyedik. Franco Foda vezetőedző segítője pedig immár az a Szabics Imre, akit idehaza nem kell bemutatni. A magyar válogatottban 36 alkalommal szerepelt (13 gól), a Ferencvárosban lett ismert játékos, ahonnan a Sturm igazolta le. A graziaknál 1999 és 2003 között játszott, majd a német Stuttgart következett, később a Mainz, az Augsburg. Aztán 2010-ben visszatért a Sturm Grazhoz, ahol 2013-ig játszott. Később is maradt a klub alkalmazásában.

Amikor megkerestük Szabics Imrét a szombati stadionavatóval kapcsolatban, nem lehetett kérdéses, hogy az ő közbenjárása is sokat jelentett, hogy végül a Sturm elfogadta a meghívást.

László Csaba, az FTC vezetőedzőjeként a "régi" ZTE-stadionban

- Akik a keretből nem sérültek és nincsenek valamely válogatottnál, ők ott lesznek a ZTE arénában szombaton - hallottuk Szabics Imrétől. - Fontos, hogy a válogatott szünetben is ritmusban maradjon a csapat, így örültünk az egerszegi meghívásnak és élünk vele. Őszi elsők voltunk, most negyedikek. Van egy kis visszaesés, de a téli átigazolási időszakban ketten elmentek, idő kell a pótlásukra. Ezzel mindenki tisztában van, az elfoglalt helyezésünk reális, de persze egy vagy két helyet lehet javítani.

Szabics Imre FTC-játékosként még a régi ZTE-stadionban játszott, s bár szegedi születésű, az ő életében is van zalai szál.

- Arra emlékszem, hogy Egerszegen a stadionban jó hangulat uralkodott - mondta. - Amúgy nem csak a futball révén jártam Zalában, hiszen édesanyám Nagykanizsán született, sokszor jártunk ott rokonlátogatáson a nagyszülőknél. Bázakerettyén is vannak rokonok, Egerszegen szintén.

Egy jellegzetes kép Szabics Imréről válogatott mezben, aki édesanyja révén zalai, nagykanizsai kötődéssel bír

László Csabában, a DAC 1904 Dunaszerdahely vezetőedzőjében és Szabics Imrében az a közös, hogy mindketten voltak az FTC alkalmazásában. László Csaba vezetőedzőként dolgozott az FTC-nél 2004 és 2005 között.

- Örömteli dolog, hogy a zalaegerszegi stadionavatóra meghívtak bennünket. Egy nem mindennapi felkérést kapott a DAC, ami jól mutatja a klub fontosságát az anyaországban - nyilatkozta László Csaba. - Szívesen teszünk eleget ennek a meghívásnak, hiszen ezzel is tovább tudjuk mélyíteni az anyaországból érkező drukkerek szimpátiáját. Az mellett, hogy öregbíteni tudjuk a DAC hírnevét, egyúttal a két klub közti kapcsolatot, az esetleges további együttműködést is szeretnénk megalapozni, erősíteni. Rég volt példa rá, hogy a DAC A-csapatából egy időben négy játékost behívjanak különböző nemzetek válogatottjába. Gondolok itt a három U21-es kerettagra, Hukra, atkára és afrankóra, valamint Simonra, aki élete első válogatott mérkőzésére készül. Az ő példáján látni, hogy aki alázattal dolgozik, arra még Kongóból is felfigyelnek. Gondolnunk kell arra is, hogy a B-csapatunk vasárnap bajnoki mérkőzést játszik, de mindenképp olyan kerettel fogunk Zalaegerszegre utazni, amely méltón tudja képviselni a DAC-ot ezen a villámtornán.

A szombati torna programja. 16.00: ZTE FC-DAC Dunaszerdahely. 17.00: DAC-Sturm Graz. 18.00: ZTE FC-Sturm Graz.

A mérkőzések 45 percesek lesznek.


Remélik, hogy sok néző lesz

Szombaton megnyitják az új északi lelátót is, ahol a vendégcsapatok szurkolóinak a két szélen biztosítanak helyet. A szervezők előzetes számításai szerint háromezren is lehetnek a ZTE Aréna lelátóin, ám az már csak a zalai drukkerek múlik, hogy ez a szám még magasabb legyen. A ZTE FC valamennyi, a klub történetében az első csapatban pályára lépett korábbi játékost is meghívta, ők szombaton 9 és 13 óra között a ZTE Shopban vehetik át tiszteletjegyüket. A mérkőzések szünetében köszöntők is elhangzanak, megszentelik az arénát, fellép Szász Kitti freestyle világbajnok. A nap házigazdája pedig az ismert műsorvezető, Buza Sándor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!