Sport

2017.03.17. 15:10

A Vizslaparkból indultak - Néhány villanás a csaknem 100 éves ZTE históriájából

A Zalaegerszegi Torna Egylet 1920-ban alakult meg. Az azóta eltelt csaknem száz év nemcsak sporteredményekben, de a pálya- és stadionépítésben is számos mérföldkövet hozott a ZTE számára.

Zalai Hírlap Sport

Történetének első hat évében saját pályával sem rendelkezett az egylet, a focisták a mai Vizslaparkba (a város akkori nyugati peremére) jártak tréningezni. A probléma 1926-ban oldódott meg, amikor a város a Jákum utca végén területet adott a ZTE-nek, futballpálya építésére. A későbbi Dózsa-pálya létrehozása nem volt könnyű, hosszanti tengelyében ugyanis árok húzódott végig, amit játékosok, vezetők, rokonok, barátok temettek be lelkes munkával.

Id. Mihalecz István 11-esből gólt lő a Fradi ellen, a háttérben a zsúfolásig telt régi északi lelátó
Fotó: ZTE FC

A baloldali klubként számon tartott ZTE működését 1939-ben hatalmi intézkedéssel beszüntették, és a tetszhalott állapot az 1950-es évekig tartott, amikor a város megindult fejlesztése magával hozta az igényt egy nagyobb sportegyesület létrehozására. A Zalai Hírlap 1957. június 7-ei száma közölte a hírt: létrejött az egységes városi sportszerveződés, a ZTE jogutódjaként. A labdarúgók a helyi Petőfi sportegyesület révén foglalták el a Somogyi-Bacsó téren lévő pályát, ahol a mai stadion is áll.

Az 1971-72-es szezonban a ZTE kiharcolta az élvonalbeli szereplés jogát, és a csapat iránti óriási érdeklődés, valamint a szövetség által az NB I-re vonatkozó technikai előírások miatt nem lehetett elkerülni a pálya fejlesztését. Nem túlzás, hogy az egész megye összefogott a 3 millió forintos beruházás megvalósítása érdekében. Ennek legfontosabb eleme az északi, állóhelyi, vasbeton lelátórész megépítése volt - a ZTE esetében ettől kezdve lehetett valóban stadionról beszélni.

1978 őszén a gyepszőnyeget cserélték ki a pályán, valamint megépítették a ma is látható óriási világítótesteket, melyek jóvoltából - vidéken először - lehetőség nyílt esti találkozók lejátszására. A szeptember 23-ai avató alkalmával 20 ezer néző előtt a Fradi volt a vendég.

Bajnoki az 1950-es évek végén. A háttérben ma a nyugati tribün áll

Ezt követően csaknem 25 évig nem változtak a kulisszák a labdarúgás zalaegerszegi színpadán. A ZTE FC 2002-ben magyar bajnoki címet szerzett, a következő időszakban azonban gyakran kényszerült albérletbe, stadionjában ugyanis megindult - bár igen lassan haladt - a rekonstrukció. Ennek első szakaszában közel 1,5 milliárd forintból elkészült a déli és az egyik oldallelátó, megtörtént ezek székezése és lefedése, illetve megújult az öltözőrendszer. Torzóként maradt viszont a stadion, hiszen érintetlen volt az északi lelátó, és a déli tribün alatti részeket sem sikerült befejezni. Az állóhelyi részt 2008-ban le is zárták a nézők előtt.

A munkálatok folytatására 2014-ig kellett várni, amikor a ZTE Aréna bekerült a Nemzeti Stadionfejlesztési Programba. A beruházás során a játékteret a nemzetközi szabványoknak megfelelő 68-szor 105 méteresre építették át. Az új gyepszőnyeg alá fűtés és automata öntözés került. Befejezték a déli lelátó alatti részt, parkolót alakítottak ki. Lebontották az északi lelátót és a helyére ülőhelyes fedett tribün került.

A létrejött létesítményt (melyben 11.200 ülőhely várja a szurkolókat) hivatalosan jövő szombaton, március 25-én avatják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!