Sport

2016.02.11. 14:00

A zalaigricei Tunkel Nándor Rióból jött, és Rióba tart

Zalaigrice - A zalai településen élő és készülő parasportoló, Tunkel Nándor neve nem ismeretlen a zalai sportbarátok előtt. A fekvenyomó még nem jelentheti ki teljes biztonsággal, de tény: csupán hetek választják el a Rio de Janeiróban megrendezendő szeptemberi paralimpiai kvóta megszerzésétől.

Kerkai Attila

Az erőemeléssel, azon belül is a fekvenyomássla évek óra foglalkozó Tunkel Nándor a Zalaszám-ZAC színeiben kezdett el versenyekre járni és azonnal bajnoki címeket szerzett, vagyis tehetsége nagyon gyorsan felszínre került. Időközben klubot váltott, a budakeszi Powerstation SE igazoltja lett, ami viszont nem változott: továbbra is Zalaigricén él és készül. Na meg járja a világot, hiszen nemrég érkezett haza Rio de Janeiróból egy Világkupa-viadalról, amit megnyert 151 kg-os teljesítménnyel a 49 kg-os súlycsoportúak mezőnyében. Szombaton Dubaj várja, onnan pedig Malajziába, Kuala Lumburba utazik, hogy „odaérjen” Rio de Janeiróba...A többit viszont mesélje el maga, hogy végül mi is történik vele mostanában.

- Annyi történt, hogy járom a versenyeket, hiszen a paralimpiai kvótáért harcolok én is, amitől már csak egy lépésre vagyok - mentünk bele egy kicsit jobban a részletekbe. - Jelenleg a hetedik vagyok a világranglistán, amit február végén zárnak le. Az első nyolc, valamint két szabadkártyás nyer jogot a riói indulásra. Legutóbb már jártam a brazil metropoliszban, jól ment a versenyzés, hiszen nyertem. Tunkel Nándor élete első paralimpiáján vehet részt, amennyiben sikerült neki megszereznie a kvótát. Legutóbb, a londoni játékokról még nem álmodozhatott, hiszen, mint mondta, tulajdonképpen 2012-ben kezdett el komolyabban foglalkozni az erőemeléssel. S mi kell számára még a biztos induláshoz? Csupán pár hét...

Ha Rio de Janeiro, akkor Tunkel Nándor sem hagyhatta ki a Copacabanát, de persze ő sem nyaralni szeretne visszautazni...

- Hetedik vagyok a világranglistán, de 10 kg-mal előzöm meg a mögöttem lévőt - mondta. - Biztosat egyelőre nem mondhatok, én úgy fogalmazok, hogy nyolcvan százalék az esélyem a kvótára, de ez még javulhat. A fejlődésem folyamatos, most Dubaj és Kuala Lumpur következik, ahol szintén Világkupa-viadalok lesznek. A célom az, hogy ezeken még olyan eredményt érjek el, hogy a hatodik helyre lépjek elő a világranglistán, amire megvan az esélyem. Összességében viszont megvárom a február végét, s ha akkor kérdez, biztosan meg tudom majd válaszolni, hogy ott leszek-e a paralimpián. Minden vágyam ez, de ezt, gondolom nem is kell mondani.

Tunkel Nándor azt még elmondta, vannak közös edzései klubjának tagjaival és a válogatottal is, de nagyrészt Zalaigrice jelenti számára a világ közepét, ahol napi két órát tréningezik. Az ígéretek szerint a kvótások számára szeptemberig edzőtáborokat is szervez a MOB. - Van edzőm is, de igazából közösen dolgozzuk ki az edzésprogramomat, hiszen mégiscsak én ismerem a legjobban magamat - tette még hozzá a zalaigricei fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!