Sport

2017.02.16. 18:48

A ZTE KK nem jutott tovább, simán kikapott

Győr – A Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa nyolcas döntője csütörtökön kezdődött meg a valóban impozáns győri Audi Arénában.

Kerkai Attila

A nyitónapon a negyeddöntőket rendezték meg, melyben a Zalakerámia-ZTE KK az Alba Fehérvárral csapott össze a továbbjutásért, de csak egy félidőn át volt esélye. Az Alba a harmadik negyedben mindent eldöntött, s jutott az elődöntőbe.

Zalakerámia-ZTE KK – Alba Fehérvár 73-98 (23-22, 8-22, 23-31, 17-23)

Győr, Audi Aréna, 700 néző. Jv.: Pálla, Papp, Ádám.

ZTE KK: Ubilla 11/3, Norfleet 14/6, Benke 14/9, Szabó Zs. 9/3, Drungilas 8. Csere: Wright 13, Kerpel-Fronius, Mohácsi 1, Fekete, Czinger 3, Kis R., Gáll.   Vezetőedző: Bencze Tamás.

Alba Fehérvár: Taylor 10/6, Edwards 16/6, Shepard 14, Lóránt 15/3, Keller Á. 7. Csere: Burgess 13/6, Markovic 7, Farr 10, Tóth P. 3/3, Nsihmba 2, Varga M. Vezetőedző: Branislav  Dzunic.

A csütörtöki nyitány első mérkőzésén a Szeged megverte a PVSK-t, majd a Szolnok hosszabbítás után győzött a Kaposvár ellen. Talán ez is mutatja, hogy nincs egyértelmű favoritja egyetlen összecsapásnak sem. A ZTE KK – Alba találkozón valamivel a fehérváriak számítottak esélyesebbnek, ám a válasz a csütörtöki harmadik találkozóra maradt, hogy az egerszegiek rácáfolnak-e minderre.  Bencze Tamás együttese mindenesetre elszánt volt a találkozó előtt. Kölcsönösen sok hibával kezdett mindkét csapat, de csak rövid ideig. Aztán a zalaiaknak bejött néhány távoli kosár (12-9), és ebben volt a zalaiak reménye is, hiszen a fehérváriak a palánk alatt érezhetően erősebbnek tűntek. Úgy meg pláne, hogy a 7. percben Szabó Zsolt már a harmadik személyi hibáját gyűjtötte be. Az Alba fordított (12-15), a ZTE KK meg szerkezetet váltott és előnnyel várhatta a második negyedet (23-22). A fehérváriak védekezésben nagyon intenzív kosárlabdát mutattak be, de eljesen nyílt volt a találkozó, s nem tudott ellépni egymástól a két csapat (15. p.: 28-29). Zalai oldalon Benke is eljutott a harmadik hibájáig. A fehérváriak Keller és Lóránt révén erősebbek voltak a palánk alatt, az ő védésük a ZTE játékosainál nagy energiát emésztett fel, kívülről pedig akadtak jól dobó játékosaik (Edwards, Shepard). Ekkor lépett el az Alba (28-44), ami a ZTE KK szempontjából aggasztónak tűnt, hiszen ekkor már hosszú percekig nem tudott kosarat elérni. Wright törte meg az öt percig tartó gólcsendet, de az Alba Fehérvár így is viszonylag simán vezetett (33-44).

A második félidő elején látszott, hogy a ZTE KK gyorsan vissza akar jönni a mérkőzésbe, hiszen ez tűnt a legfontosabbnak számára, hogy a fehérváriak kizökkenjenek „komfortzónájukból". Ami persze nem azt jelentette, hogy könnyedén őrizték előnyüket, hiszen meg kellett harcolniuk érte (42-50). Szorosabb eredménynél viszont talán más lett volna a helyzet, ami nem következett be. A fehérváriaknál hol Lóránt, hol Shepard talált be, 42-59-nél pedig újra időt kellett kérnie Bencze Tamásnak.  A ZTE KK harcolt, küzdött, de közben hibázott is, hiszen a fehérváriak keményen védekeztek rajtuk, ebből nem engedtek. Innentől az egerszegiek már futottak az eredmény után (52-68), az Alba pedig egyre felszabadultabban játszhatott. A találkozó a harmadik negyed végére tulajdonképpen eldőlt, a ZTE KK tíz perc alatt 31 pontot kapott, ami sok volt. A ZTE KK ezúttal csak a mérkőzés első felében tudta tartani a lépést az Alba Fehérvárral, később már nem. A fehérváriak nagyon magabiztosan nyertek és jutottak az elődöntőbe, a zalaiak befejezték a kupaszereplést.

Bencze Tamás: - Gratulálok az Albának. Ezen a találkozón ez volt a reális különbség, de csak a második félidőtől. A fehérváriak nagy előnyre tettek szert, viszont nem éreztem, hogy a félidei hátrányunkat ne tudtuk volna ledolgozni. Kimaradtak a dobásaink és az Alba tranzíciós játékát sem tudtuk kivédeni a harmadik negyedtől.

Branislav Dzunic: - Boldog vagyok, hogy ez  már a negyedik év, hogy a kupában az első nap után maradnunk kell. Nagyon örülök a győzelemnek és készülünk az elődöntőre."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!