Sport

2016.12.04. 16:40

Aikido - A japán sportág egerszegi fiúkkal

Zalaegerszeg - A kertvárosi judo központban szinte minden este élénk sportélet folyik. Néhány napja kisiskolás korú fiúkkal és edzőjükkel, Virga Jánossal találkoztunk. A sportág, amit űznek, az aikidó névre hallgat.

Arany Horváth Zsuzsa

Fehér felszerelés, különböző színű övek, fegyelmezett munka, pontosan kimunkált mozdulatok. A srácok, jóllehet, nem ugrabugrálnak össze-vissza, nem futnak hosszú távokat, mégis kipirultak, izzadnak, látszik, hogy hajtós az edzés.

- Megmutatjuk a büdös bogár figurát? - kérdezi tőlük a szelíd hangú edző, mire a kilenc gyerek csak térd és könyök segítségével halad villámgyorsan előre. Megláthatom a hordójárást, a popsiközlekedést. Ki gondolná, hogy a mozgásformák, amiket a gyerekek játéknak tekintenek, szinte minden porcikájukat edzi.

- Szerintem az a jó benne, hogy meg tudnám védeni magamat és a lányokat is - mondja lelkesen, kissé fáradtan Tóth-Billege Patrik, aki épp egy rögzítéses gyakorlatból érkezik a szőnyeg szélére. - Meg az energiáinkat is levezethetjük. Én sokféle sportot próbáltam már, ez tetszik a legjobban.

Virga János edző a Tóth-Billege Patrik gyakorlat közben, mögöttük a gyerekcsapat tagjai  Fotó: Arany Gábor

Míg a többi gyerek egyetért, mi is nyugtázhatjuk, ezért aztán szerencse, hogy a városunkban él Virga János aikidó oktató. Akit a zalai táj szépsége és a zalai emberek kedvessége Tatabánya közeléből csábított ide családostul a civilben gyermekvédelmi szakemberként dolgozó edzőt.

- Középiskolás koromban, 15 évesen találkoztam az aikidóval - avat az előzményekbe. - Akkoriban nem volt túl ismert, bár ebben az időben már Magyarországon is bemutatott Steven Seagal (aki jelenleg 7. danos aikidó oktató is egyben) filmekben láthattunk aikidót, de nem sokan tudták, hogy az valójában az.

Az iskolába, ahova jártam jött egy tanár, aki tanult aikidót, nem volt túl magas fokozata, de elkezdett velünk foglalkozni. Ő kereste meg Szabó Balázst, aki akkor az ELTE japán szakos hallgatója és a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára is volt. Balázs irányítása alatt folytattuk az aikidó gyakorlását. A középiskola után jelentkeztem a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára, mivel ott hivatalos aikidó szakirány is működött.

Az iskola befejezését követően Tatabányára költöztem, ahol gyermekvédelemben kezdtem el dolgozni és mellette elkezdtem gyermekeknek és felnőtteknek is aikidót oktatni. 3-4 hónap elteltével létrehoztunk egy egyesületet, amely azóta is működik. 2003-ban elvégeztem a SOTE-TF edzői tanfolyamát, amely után aikidó edzői képesítést szereztem.

Virga János

Zalaegerszegen egyelőre csak gyermekcsoport működik, de igény mutatkozik jó felnőttcsoportra is.

- Az aikidót 5 éves kortól lehet ajánlani.

- Miért?

- Úgy látom, a pedagógiai forradalom korát éljük. Sok szülő joggal érzi, hogy gyermekét az iskolában túlterhelik. Az alulmotiváltság, a mozgáshiány, az energiák visszafojtása nehezen kezelhető viselkedést eredményez. E helyzet kezelésében segít a sport. Itt fontos megtanulni a csoportmunkát, az eltérő képességgel rendelkező partnerrel való együttműködést. Közben elhelyezzük magunkat a megfelelő értékek mentén épülő közösségben.

Mint az a gyakorlásból is kiderült, a gyerekedzések alapvető célja a csoportban való együttműködés képességének kialakítása, testhasználat, koordináció, ízületi rugalmasság. Az önvédelmi képességek megszerzésén át az önbizalom megszilárdítása a cél.

- Hogy zajlik az edzés?

- A gyakorlásokat dinamikus bemelegítéssel kezdjük: kúszások-mászások, gurulások (eséstechnikák), páros gyakorlatok. A blokkot tanrennel (testösszerendező gyakorlatokkal) zárjuk, amely a gyermekek egyensúlyérzékét, szimmetrikus koordinációját, tartását hivatott fejleszteni.

Az álló technikák támadást-védekezést foglalnak magukba, a földtechnikák gyakorlása során - az önvédelmi képességet támogatandó - a tanulók megismerkednek a nyertes pozíciókkal, szabadulásokkal.

Az edzés végén a gyerekek harci játékokat játszanak, amelyek biztonságos keretek között teszik lehetővé a küzdelem gyakorlását.

Természetes mozdulatok

Az aikidó nem versenysport, bármely életkorban elkezdhető és hosszú távon folytatható. Más harcművészetekhez képest a gyakorlók átlagéletkora igen magas, és a folyamatos fejlődést lehetővé tevő pszichológiai előnyök megléte is jelentős. Az alapító élete végéig, 86 éves koráig gyakorolta. Virga János felnőtt tanítványai közt is vannak, akik 40 éves koruk után kezdték el a gyakorlást, ma már többen fekete övesek. Hölgyeknek is hasznos önvédelmi ismereteket ad és szemléletformáló hatása lehet. A mozdulatok természetesek és fizikai erő alkalmazása nélkül is végrehajthatók, nem terhelik meg az izmokat, ízületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!