Sport

2016.07.26. 17:45

Az Óhíd FK az MLSZ-hez fordult - A bajnok Hévíz SK II két labdarúgójának játékjogosultságát vitatják

A labdarúgó megyei III-ban szereplő Óhíd FK immár a Magyar Labdarúgó Szövetséghez fordult és törvényességi felülvizsgálatot kért, eldöntendő a kérdést, hogy a Keleti-csoportban győztes Hévíz SK II csapatában jogosulatlanul játszott-e két játékos.

Kerkai Attila

A megyei III Keleti-csoportjában nagy volt a versenyfutás a bajnoki címért, ami az utolsó játéknapon dőlt el a végül győztes Hévíz II és a második Óhíd között. A hévíziek nyertek, viszont az Óhíd azt szeretné bebizonyítani, hogy a fürdővárosiaknál két játékos jogosulatlanul szerepelt a bajnokság utolsó fordulóiban, tehát ellenük is. Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóság versenybizottsága nem adott helyt a panasznak, majd az Óhíd a fellebbviteli bizottsághoz fordult, amely épp a napokban hagyta jóvá az előző, a versenybizottság által hozott döntést. Vagyis, nem változott végeredmény, a Hévíz SK II a bajnok. Az Óhíd most az MLSZ jogi bizottságához fordult és törvényességi felülvizsgálatot kért. Mindezt az Óhíd FK nevében Horváth Gábor technikai vezető lapunknak is megerősítette.

A vita háttere pedig a következő: azon egyesületeknél, melyeknél két csapat indul felnőtt bajnokságban, a versenykiírás lehetőséget nyújt az átjátszásra , de legfeljebb öt játékos számára, ráadásul úgy, hogy mérkőzésenként csak három szerepelhet. Az őszi, valamint a tavaszi szezon kezdetekor kell leadni a neveket. A Hévíz első csapata a megyei I. osztályban, a Hévíz II pedig a III. osztályban szerepelt. A hévíziek sem ősszel, sem pedig tavasszal nem adtak le neveket, mert eleve eldöntötték: nem lesznek átjátszók . A probléma - legalábbis az óhídiak szerint - abból fakad, hogy két olyan labdarúgó is pályára lépett a tavaszi sorozat hajrájában a Hévíz II együttesében, akik az ősszel az első csapat mérkőzésein is szerepeltek.

A versenyfutás az utolsó találkozón, a 3-1-es hazai sikerrel végződő Hévíz II-Óhíd mérkőzésen (képünkön) dőlt el a két csapat között
Fotó: Pezzetta Umberto

Horváth Gábor, az Óhíd nevében megkeresésünkre a versenykiírás azon pontjával érvelt, amely a játékjogosultság, azon belül is a bajnokságban részt vevő tartalékcsapatokra vonatkozó külön előírásairól rendelkezik (ez az őszi és tavaszi szezonra vonatkozó 5-5 fő labdarúgó).

A megyei igazgatóság a szezon előtti ligaértekezleten felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezést e tekintetben külön az őszi és külön a tavaszi szezonra kell értelmezni. Horváth Gábor mindezt elismerte (mármint a tájékoztatást), és a fellebbviteli határozatban is ezzel indokolták az óhídiak panaszának elutasítását. Szerinte viszont egy ligaértekezleten elhangzó szóbeli tájékoztatás nem lehet határozattal bíró rendelkezés. Horváth Gábor egyébként azt is hozzátette: nem a bajnokság zárultával, hanem már május végén jelezték észrevételüket. Vagyis - mert szerintük a versenykiírásban foglaltakat így kell értelmezni -, aki ősszel játszott egy klub magasabb osztályban szereplő csapatában, az tavasszal nem léphet pályára az érintett egyesület alacsonyabb osztályban szereplő együttesében, ráadásul a Hévíz nem is jelölt meg ilyen labdarúgókat.

A történet a Hévíz szempontjából is érdekes. Fóth Gyula, a Hévíz II csapatának vezetője szerint itt nincs miről beszélni . A két labdarúgó (öt, illetve négy találkozón szerepeltek tavasszal) az ősszel csak a megyei I-ben, míg tavasszal kizárólag a megyei III-ban lépett pályára. Közben pedig volt egy átigazolási időszak, ami minden játékos számára lehetőséget nyújt a váltásra, s ez esetben is ez történt. Az más kérdés, hogy mindkét labdarúgó egy adott klub kötelékébe tartozik, ott van a játékengedélyük, s ezen belül nincs olyan kategória, hogy első vagy második csapat. Fóth Gyula szerint ebben az esetben egyértelműen külön kell értelmezni az őszt és a tavaszt, mert ha nem így lenne, akkor mi a helyzet a félszezonban átigazoló többi labdarúgó esetében, akik a magasabb osztályból egy alacsonyabba igazolnak. Az ő esetükben az átigazolási lapon valóban megjelenik a klub és a csapatváltás, ami a két hévízi játékos esetében ugyebár nem lehetséges, de a helyzetük lényegében ugyanaz. Ők is egy alacsonyabb osztályban szereplő együttesre váltottak, s onnantól kezdve - ugyanúgy, mint mindenki más - már nem szerepelhettek előző csapatukban az adott idényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!