Sport

2017.08.17. 06:20

Be lehet lépni, vagy sem a ZTE-be?

ZALAEGERSZEG Miért nem lehet tagnak belépni a ZTE-be? címmel hirdetett meg sajtótájékoztatót Ekler Elemér, aki ismertette annak hátterét, miért kívánt nyilvánosságot adni mindennek, s további 11 korábbi ZTE-sportoló neve is nyilvánosságra került, akiknek szintén sikertelen maradt a tagfelvételi kérelmük.

Kerkai Attila

Ekler Elemér, mint zalaegerszegi polgár hirdette meg a sajtótájékoztatót, azonban őt a Zalatáj Kiadó vezetőjeként és főszerkesztőjeként ismerik leginkább. A kiosztott sajtóanyag részletesen ismertette az ügy hátterét, de természetesen Ekler Elemér mindezt élőszóban is elmondta.

Aminek a lényege, hogy a Zalaegerszegi Torna Egylet, mint sportegyesület továbbra is létezik, gyakorlatilag az anyaegyesülete a ma már önálló klubokként (ZTE FC, ZTE KK, ZTE TK, ZTE SK) működő gazdálkodó szervezeteknek. A zömében a rendszerváltás idején kivált szakosztályok után a ZTE sportegyesület nem szűnt meg, bár ahogy Ekler Elemér fogalmazott, sokan úgy hitték, hogy már nem is létezik. A ZTE-nek időközben új elnöke lett, dr. Kocsis Gyula, akit konkrétan megemlített Ekler Elemér, aki tavaly júniusban írásban kérte tagfelvételét az egyesületbe. Ahogy fogalmazott, előzőleg személyesen is beszélt az elnökkel. A felvételi adatlapot viszont azóta sem kapta meg, s többszöri próbálkozása ellenére sem kapott választ rá, pedig szerinte az alapszabály szerint a kérelmet követően az egyesület elnökségének 30 napon belül kellene döntenie a kérelemről. Ekler Elemér ezek után a Zalaegerszegi Törvényszéken civil szervezettel szemben törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, melynek helyt adtak és az eljárás most is folyamatban van.

Mint elhangzott, időközben több, korábbi egyesületi tag is tagfelvételi kérelmet nyújtott be. Összesen tizenegy ismert ZTE-sportoló nevét olvashattuk a sajtóanyagon, ám ők sem nyertek tagfelvételt, illetve nem kaptak választ kérelmükre.

A későbbiekben aztán arra is választ kaptunk, illetve kérdésünkre elhangzott, hogy mi motiválta Ekler Elemért, hogy erre a lépésre szánja el magát. Mint mondta, a három betű, vagyis a ZTE itt Zalában egyenértékű azzal, mint országosan az FTC neve. Úgy gondolja, hogy a 2020-ban százéves egyesületnek méltó emléket kellene állítani, annak működését valódi tartalommal kellene megtölteni. Ráadásul olyan célokat kellene megfogalmazni, amivel három év múlva méltó körülmények között lehetne megünnepelni a 100 éves centenáriumot. Ahogy mondta, a segítő szándék vezérli a belépéssel, mint egykori egyesületi tag, később pedig újságíróként több száz cikket írt a ZTE-ről, nem beszélve a klubról megjelent kiadványairól, könyveiről, így rendelkezik kellő kötődéssel és elhivatottsággal is az egyesület felé. Ezért is kérdezi, s nem érti, miért nem tudott tagfelvételt nyerni a ZTE-be.

Természetesen az elhangzottak után megkerestük dr. Kocsis Gyulát, a ZTE elnökét. Ő röviden kívánt reagálni. Mint mondta, be lehet lépni az egyesületbe, s minden jó szándékú, sportolni vágyó embert várnak is. Ehhez személyesen kereshetik meg őt, hogy mit szeretnének sportolni, ám ahogy fogalmazott, aki tértivevényes levelekkel teszi ezt, náluk nem feltétlenül érzi a jó szándékot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!