Sport

2017.05.13. 08:05

Beckham kicsorbult kupakja - Az asztali futballpályán bármi elképzelhető

Gombfoci - Hihetetlen eredménnyel zárult minap a jamaicai válogatott és a Real Madrid 2003-as klasszisainak mérkőzése. A rendhagyó összecsapáson ugyanis rommá verte a nagy öregeknek számító Ronaldóékat a karibi ifjoncokból álló együttes.

Szabó Zsófia

Megelőzvén, hogy e hír hallatán a focirajongók mély transzba essenek, vajh miként történhetett meg a pályán eme elképzelhetetlen küzdelem, gyorsan leszögezzük: mindez, természetesen, nem a valóságban, egy meccsen fordult elő. Viszont egy ma már kevésbé ismert játékban, a gombfociban akár erre a mérkőzésre is lehet példa. Bár hasonló, megdöbbentő fúziókra azért ritkán vetemedik az a kanizsai fiatalember, aki a gombfocik megszállottja .

Kálovics Tibor impozáns gyűjteménye néhány nevezetes darabjával. Nem tartja vitrinben a csapatokat

A huszonhárom esztendős Kálovics Tibor már kisgyermek kora óta gyűjti azt a játékot, amiről az előző generációk férfiúi közül szinte mindenkinek van egy sztorija. A kabátgombokról, amelyeket focistákká avanzsáltak anno a lakótelepi szobákban és utcákon vagy az üres gyufás-skatulyákról, amik szintén az ős -gombfoci elengedhetetlen kellékei voltak.

A kanizsai egyetemista természetesen már a modern, kupakos-matricás verzióból rendelkezik gazdag repertoárral: nyolcvanöt focicsapattal a világ minden tájáról.

- Szerencsére az évek során széles felhozatal jött össze a szerény klubcsapatoktól kezdve egészen a bajnok nagyágyúkig - mesélte Kálovics Tibor. - A Honvéd által egykor megvert Sampdoria 1991-es prominensei is megtalálhatók a gyűjteményemben, amiben - sok más mellett - a ZTE által 2002 őszén legyőzött Manchester United játékosai is helyet foglalnak - fűzte hozzá a fiatalember. Egyúttal azt is: noha kiskorában még a családja lepte meg ünnepekkor egy-egy csapattal, addig ma már maga keresi-kutatja őket.

- Akár az interneten, akár eldugott trafikokban lehet kincsekre bukkanni. Ma már léteznek a világhálóról letölthető, úgynevezett kivágók is, amiket aztán csak rá kell ragasztani a műanyag kupakokra - részletezte.

Tibor elárulta: ugyan nagy becsben tartja, ám mégsem érinthetetlen múzeumi darabként kezeli a kollekcióját. Barátaival rendszeresen játszanak, olykor-olykor meghökkentő csapatpárosítású meccseket.

- Sokszor előfordulnak a pályán rendhagyó hígítások - nevetett. - Egyik ilyen mérkőzésnél szenvedett Beckham is marandó sérülést. Kissé csorbult az a kupak, amin ő található - ismerte el a fiatalember, aki huncutul megjegyezte: jómaga Bayern München-rajongó, de természetesen nem emiatt járt pórul a brit focisztár.

Nem csak külföldi ászok foglalnak helyet a gyűjteményben. Zalaiak is, köztük Sebők József. Ami viszont ez idáig még nem jött össze a gyűjtemény tulajdonosának, bár nagyon vágyik rá, egy szignó a Csács-NSE vezető-edzőjétől - saját gombfoci-mására. A kollekcióból, illetve a pályáról hiányoznak még az egykori magyar válogatott világhírű játékosai is.

Noha magyar találmány a gombfoci, idén éppen száztíz éves, a kuriózumgárdák közül - mint Kálovics Tibor megjegyezte - többet nem örökítettek meg kupakokon. Mindössze a könyvlapok őrzik őket.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!