Sport

2017.06.27. 13:35

Búcsú bronzéremmel - Szervátültetettek 21. világjátéka Spanyolországban

ZALAEGERSZEG - A megyeszékhelyi Merth Attila a világjátékok bronzérmével búcsúzott el a szervátültetettek magyar röplabda-válogatottjától.

Jóna István

Kétévente rendeznek világjátékokat a szervátültetett sportolók számára. Az idei, 21. programnak a spanyolországi Malaga a házigazdája. A viadalon 56 nemzet több mint 2300 sportolója vesz részt, köztük 52 szervátültetett versenyzővel a magyar csapat is.

A nyitóünnepség a résztvevők (és donorok, családtagok) bevonulásával kezdődött a Plaza de Toros bikaviadal-arénában, ahol hamisítatlan spanyol hangulatú ünnepség keretei között nyitották meg a játékokat.

A röplabda tornán zalaegerszegi sportolónak is szurkolhattunk, Merth Attila személyében. A válogatott Olaszország, Németország és Portugália csapatával került egy csoportba, melyeket le is győzött, egyaránt 2:0-ra. A másik két négycsapatos csoportból Argentína és Hollandia jutott tovább csoportelsőként, míg a mieink kvartettjéből Olaszország a legjobb másodikként lépett a négy közé. A döntőbe jutásért az argentin válogatottal néztek farkasszemnet a magyarok, akik jól kezdtek, de ekkor egyik kulcsjátékosuk bokasérülést szenvedett, ami kizökkente a ritmusból a többieket. A vereség bronzérmet jelentett a mieinknek, az arany végül a holland csapaté lett.

Merth Attila 2006 óta tüdőtranszplantált. Az átültetés utáni évben már a szervátültetett röplabdacsapattal edzett, melynek azóta minden jelentős hazai és nemzetközi versenyen tagja volt. Attila a Szervátültetettek Nyugat-magyarországi Sport, Rehabilitációs, Kulturális és Érdekvédelmi Egyesületének versenyzőjeként (SZENYE) képviselte szűkebb pátriánkat.

- Szerettük volna megnyerni a tornát, az esélyünk meg is volt, de a szerencse elpártolt tőlünk - értékelt Merth Attila. - Ám így is elégedettek lehetünk.

A kiváló röplabdázó elárulta: a csapat legidősebb tagjaként úgy döntött, játékosként ez volt az utolsó világversenye. Ám a szakmai munkát sokéves tapasztalatával továbbra is segítené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!