Sport

2017.01.30. 16:19

Csóka Dániel nem akarta kihagyni az esélyt

Vasárnap éjjel ért haza Csóka Dániel, aki szombaton szerződést írt alá az angol labdarúgó másodosztályban szereplő Wolverhampton Wanderers-hez. A ZTE FC U17-es válogatott labdarúgója szinte csak búcsúzkodni jött, hiszen vasárnap Spanyolországba utazik az U17-es válogatott edzőtáborába, majd hazatérése másnapján kezdődik az angliai kaland, amire nagyon vágyott.

Kerkai Attila

Beszélgetésünk nem csak a fiatal játékossal, de édesapjával, Csóka Zsolttal, a ZTE FC 2002-es bajnokcsapatának védőjével is zajlott.

- Áruld el Dani, nem bánod, hogy úgy igazolsz el, hogy nem mutatkoztál be a ZTE FC felnőtt csapatában?

- Januárban valóban a felnőtt kerettel kezdtem el a felkészülést, miközben azt is tudtam, hogy az angol és az egerszegi klub vezetői egyeztetnek. Azt mondom, hosszabb távon talán nagyobb esélyem lesz így a fejlődésre, mint ha esetleg maradok még és akár be is mutatkozhatok a felnőtt együttesben.

- De Csóka Zsolt után Csóka Dániel is a ZTE védelmének tengelyében...

- Nem lett volna rossz élmény ezt is megtapasztalni, de most jobban vonzott Anglia. De ki tudja, mit hoz még az élet.

- Az ősszel már jártál a Chelsea-nél próbajátékon. Hogy lett ebből végül Wolverhampton?

- Kétszer is vendégeskedtem egy hetet a Chelsea-nél. Az első alkalommal elmaradt a mérkőzés, amin bemutatkozhattam volna, így egy hónapra rá ismét hívtak, hogy az egyik bajnokijukon játsszak. Akkor jelezték, hogy a télen még nem tervezik, hogy újra hívjanak, de hozzátették: nyomon követik a pályafutásomat. Ugyanakkor a kint töltött időszakban láttak a Wolverhampton edzői játszani, akik decemberben meghívtak egy hétre magukhoz. A játékom tetszett nekik, és jelezték, hogy ajánlatot tesznek a ZTE FC-nek. Ami januárban megtörtént, szombaton pedig aláírtam a szerződésemet.

- A hírekből nem derült ki, hogy milyen szerződés köttetett. És hallhatnánk arról is, hogy melyik csapattal készülsz majd?

- Profi szerződést egyelőre nem írhattam alá, hiszen még nem vagyok 17 éves, de áprilisban betöltöm ezt a kort. Féléves előszerződést kötöttünk, ami a nyártól kétéves profi szerződéssel folytatódik. Az U18-as csapattal fogok edzeni és játszani. Azért is örülök, hogy a Wolves-hoz szerződtem, mert ennél a klubnál könnyebb a nagycsapatba kerülni, mint teszem azt egy Chelsea-nél. A szombati, a Wolverhamptonnak nagy sikert hozó meccsen, amikor a Liverpool otthonában nyertek és kiejtették az FA Kupából Kloppékat például egy 2000-ben született srác is ott ült a kispadon a Farkasoknál.

- A futball mellett gondolom tanulni is kell, hiszen a Kölcsey-gimnáziumot most el kell hagynod. Miként sikerül ezt megoldani, illetve hol fogsz lakni?

- Teljesen nem búcsúzok el, magántanulóként folytatom a gimnáziumi tanulmányaimat. Odakint pedig az akadémiára tanárok járnak hozzánk. Lakni pedig egy családnál fogok majd, akikkel már találkoztam odakint.

Csóka Dániel (jobbról) a Wolves otthonául szolgáló Molineux-stadionban kinti menedzsere, Soós Kálmán társaságában

Fotó: Csóka Zsolt

Az édesapa, Csóka Zsolt a Chelsea-hez, majd a Wolveshoz is elkísérte fiát Angliába, és persze szombaton, az aláírásnál is jelen volt. Ő azzal kezdte: a Wolverhampton jelenleg az angol második vonalban (Championship) érdekelt, de más szempontot is figyelembe vettek.

- A Wolverhampton nagy múltú csapat és most is erős együttes, bár a pozíciója lehetne jobb is, viszont a kupában kiejtette a Liverpoolt, ami nagy fegyvertény - kezdte Csóka Zsolt. - Az akadémiája viszont az I. kategóriába tartozik, a legutóbbi felmérések a Chelsea és a Manchester City mögé, a harmadik helyre sorolták. Edzőként is mondhatom: amit odakint tapasztaltam, minden igényt kielégít. Jó helyre kerül Dani, ez a legfontosabb, első a futball, de a tanulás is fontos szempont. Találkoztunk az iskola igazgatójával, amelynek tanárai az akadémistákkal foglalkoznak, jártunk a családnál is, ahol lakni fog. Nem a wolverhamptoni pláza előtt fog üldögélni naphosszat...

Csóka Zsoltot is megkérdeztük, mit javasolt a fiának: menjen külföldre, vagy próbáljon meg előbb itthon, a felnőttek között bizonyítani.

- Dilemma volt bennem is, mindkét megoldásnak vannak előnyei - válaszolta. - Itthon, a felnőttek között is fejlődhetett volna, de lehet, hogy a mostani soha vissza nem térő alkalom. Angliába nem mindennap hívnak fiatal labdarúgókat Magyarországról. Az ő kitartásának is gyümölcse ez a lehetőség, de nagyon sokat tett érte az édesanyja, a nagyszülei, a nagybátyja, az edzői és a társai, valamint a volt klubvezetői is. Szerettem volna, ha a ZTE-ben is bemutatkozik, hiszen nem titkolom, én is nagyon sokat köszönhetek a kék-fehéreknek. Viszont a klub és a város hírét is elviszi magával, és ez sem mellékes szempont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!