Sport

2017.03.21. 18:25

Dr. Juhász István - Figyeli Amerikát, rá pedig figyel a Fradi

Pölöskefő- A 42. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát rendezték az elmúlt hét végén Pölöskefőn. A Közép-európai Sportakadémia keretében az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület, a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör és a helyi önkormányzat volt a házigazda.

Kühne László

Dr. Mező Ferenc szobrának megkoszorúzása után Tóth Jenő, Pölöskefő polgármestere köszöntötte a rendezvény részvevőit. Meghívott vendégként Uzsoki László kézilabdaedző, Kandár Tibor és Dóczi Ferenc egykori atléták mellett dr. Juhász István egykori olimpiai bajnok labdarúgóval is beszélgethetett a szervezők részéről Kis János, valamint Tóth Jenő polgármester. A Ferencvárosi Torna Club egykori futballistájával dr. Juhász Istvánnal még az előadása előtt beszélgethettünk.

- Hogy érzi, nem feledték még az önök múlt évszázadbeli, 60-70-es évek táján kifejlődött legendás labdarúgó generációját?

- Láthatja, hogy én is itt vagyok és ez arra utal, hogy még kíváncsiak ránk szerte az országban - válaszolta az 1965-ben VVK-győztes, 1975-ben pedig KEK-döntős futballista. - Szeretünk is eljárni ilyen találkozókra, hiszen ezzel talán a mai magyar fiataloknak is példát sugallhatunk és egy kicsit olyan érzése van az embernek, hogy egyben szolgálatot is tehetünk Magyarországnak.

dr. Juhász István Pölöskefőn, Mező Ferenc szobránál Fotó: A szerző

- Persze ne csupán hazánkról beszéljünk, ha már önhöz fordulhatunk, aki annak idején az Egyesült Államokban is futballozhatott. Hogyan látja a tengerentúli labdarúgó liga, az MLS felfutását, ahol jelenleg például a magyar válogatott játékosa, Nikolics Nemanja is futballozik?

- Nézze, ha hiszi, ha nem, már a hetvenes években, amikor kint játszottam San Diegóban, azt láthattam, hogy rengeteg fiatal focista van leigazolva, például már középiskolás keretek között. Csak éppen utána vesztek el ezek a gyerekek a sportág számára. Hogy miben lett több a kinti rendszer? Nagyon egyszerű, az ottani médiabirodalmak is kezdenek az európai fociban fantáziát látni, vagyis a négy nagy tradicionális sport mellett a labdarúgásban is óriási kiaknázható lehetőségeket látnak. Márpedig ha ez a szektor valamiben fantáziát lát, akkor oda ömlik a pénz.

- Az elmondottakból azt szűrhetjük le, hogy kinti futballkapcsolatai igencsak intenzívek...

- Hogyne, hiszen nem csupán egykori játékostársaimmal, de ottani tanítványaimmal is tartom a kapcsolatot. Emellett azt is elmondhatom, hogy itthon a Ferencváros is figyel ránk, egykoriakra, vagyis tényleg nem panaszkodhatom. Ha kicsit nehezebben is veszem a lépcsőket lefelé menet, azért ez még nem olyan szörnyű dolog, a futball pedig egész életemet elkíséri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!