Sport

2017.01.15. 18:26

Drámai csatában, kétszeri hosszabítás után nyert a ZTE KK

Zalaegerszeg – A férfi kosárlabda NB I A-csoportjában a 13. forduló, egyben az alapszakasz első körének zárómérkőzését Zalaegerszegen játszották, ahol az edzőváltáson átesett Paks volt a vendég. Drámai, kétszeri hosszabbításos mérkőzésen a ZTE KK győzött.

Kerkai Attila

Zalakerámia-ZTE KK – Atomerőmű SE Paks 99-95(20-22, 15-22, 22-13, 19-19, 8-10, 15-11)

Zalaegerszeg, 1500 néző. Jv.: Pálla, Frányó, Minár.

ZTE KK: Ubilla 20/15, Norfleet 9/3, Benke 18/9, Szabó Zs. 23/9, Drungilas  12. Csere: Kerpel-Fronius 9/3, Mohácsi 6/3. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Paks: Hill  5, Samenas 18/9, Will 3/3, Gilbert 21/6, Tiby 30. Csere: Kovács Á. 11, Illés 7/3. Vezetőedző: Teo Cizmic.

Kipontozódott: Drungilas (45.), illetve Tiby (48.), Samenas (50.).

Fotó: Pezzetta Umberto

A ZTE KK együtteséből  a héten betegséggel bajlódók közül nem kellett senkit sem kihagynia a vasárnapi találkozó keretéből Bencze Tamás vezetőedzőnek, a másik oldalon viszont hiányzott sérülés miatt Medve Máté (később pedig kiderült, hogy Watkins is csak átöltözött, de nem lépett pályára).  A héten a Paks élére kinevezett Teo Cizmic előzetesen elmondta, nagyon nehéz meccs vár rájuk, és nehéz helyzetben is van csapata, hiszen a mezőny hátsó régiójában tanyázik. A decemberig a Körmendet irányító horvát szakembernek természetesen  nem kellett ismerkednie az egerszegi sportcsarnok atmoszférájával. A  találkozó elején könnyű kosarakat szerzett a ZTE KK, de aztán a  vendégek is kezdtek éledezni. Hazai oldalon kimaradt pár lehetőség, így nem tudott elszakadni, sőt a Paks háromszor  is fordított.

Fotó: Pezzetta Umberto

A vendégek jól védekeztek, de közben az is látszott, talán nem véletlen az idei gyengélkedésük. Az első negyed  szorosan alakult és vendégelőnnyel zárult (20-22), viszont Bencze Tamás nem véletlenül reklamálta, hogy Ubillát „agyonverték”, ám  nem ezt büntették a játékvezetők, hanem hogy lépéshibát követett el... Ahogy azt várni lehetett, nem ígérkezett könnyű mérkőzésnek a vasárnapi,  ráadásul a zalaiak a szokottnál is többet hibáztak. A Paks úgy vezetett (20-25), hogy nem játszott igazán jól, de a zalaiaknál ekkor érződött az, amitől tartottak: a betegségből visszatérők  érezhetően nem voltak frissek. Állandósult a vendégek vezetése, az egerszegieknek pedig nem ment a játék, ami a dobások terén is meglátszott, így a szünet előtt ellépett már 12 ponttal is (32-44) a Paks.

Fotó: Pezzetta Umberto

A második félidőt hatalmas lendülettel kezdte a ZTE KK, zsinórban szerzett hat pontjára (41-44) azonnal jött a paksi időkérés. Ez sem segített a vendégeken, Ubilla két hármasával pedig már a zalaiaknál volt az előny (47-45). Igen, elkezdett játszani a házigazda, az addig csikorgó gépezet elkezdett hirtelen olajozottnak tűnni, amikor pedig Benke átzsákolta Tibyt és még egyet dobhatott is tíz pontra nőtt a különbség (57-47). Ami testvérek között is egy 22-3-as hazai sorozatot takart, de nem lehetett még megnyugodnia az egerszegieknek. Egyrészt nem lehetett folyamatosan tartani  ezt a rohanást, másrészt a vendégek még semmit nem adtak fel. Beakadt néhány kosaruk, ezzel párhuzamosan a ZTE megint kihagyott dobásokat, így aztán az utolsó negyed egyenlő állással kezdődött (57-57).  A paksiak nem akartak belemenni egy gyors  játékba, Samenas és Tiby is  már négy-négy hibával játszott, s teljesen nyílt volt a mérkőzés (65-64).

Fotó: Pezzetta Umberto

Az utolsó öt perc is így kezdődött, a Paks a védekezésére építette fel taktikáját a siker érdekében. Vagyis, a zalaiaknak az adódó lehetőségeikkel a lehető legjobban kellett már élnie. Nem volt könnyű, hiszen a tét már nagyon érződött minden játékoson. Az utolsó perc 74-72-es hazai vezetéssel kezdődött, de egyenlített a Paks, Norfleet pedig újra a ZTE-t juttatta előnyhöz, de négy másodperccel a vége előtt Tiby egalizált (76-76). A zalaiak nem tudták dobással befejezni ezt a röpke időt, következett a hosszabbítás.

Igazából az volt a kérdés, ki hibázik kevesebbet.  Szabó hármasát Benke toldotta meg egy duplával (84-81), de a legvégén a győzelemért dobhatott két büntetőt Hill, ám  csak az egyik ment be (84-84). Maradt a  ZTE-nek  3 másodperce, de Mohácsi hármasa kiperdült. Újabb ráadás jött, s mondani sem kell, itt már az idegek harcáról is szó volt. Drungilas közben kipontozódott, vagyis nélküle  próbálta meg kicsikarni a zalai csapat, de az is látszott, hogy egyre fogy a vállalkozókedv. Az elnyűhetetlen Tiby kosarával 84-88-ra lépett el a Paks, Kovács   Ákos triplájakor pedig már 86-93 volt  a vendégek javára, s hogy még cifrább legyen a dolog, innen is visszajött a ZTE. Ubilla ötödik triplájával 92-93-ra módosult az állás, maradt másfél perc a játékidőből. Ubilla aztán vezetéshez juttatta csapatát, majd Benke is betalált és innen már nem maradt válasza a Paksnak.

Drámai, kétszeri hosszabbításos csatát nyert meg a ZTE KK, de dicséret illeti a Paksot is, hiszen mindkét együttes óriásit harcolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!