Sport

2017.07.04. 18:55

Dubekkel és Balázs Zsolttal kezdte meg a munkát a ZTE FC

ZALAEGERSZEG Megkezdte új csapatával a felkészülést a Szlovákiából érkező Tomas Dubek, valamint a Paksról - illetve a Bp. Honvédtól - hazatérő Balázs Zsolt. Mindketten immár a ZTE FC játékosaként kezdték meg a munkát kedden.

Kerkai Attila

Balázs Zsoltot felesleges bemutatni a ZTE szurkolói számára, hiszen az egerszegiek új szerzeménye kék-fehér nevelés, itt mutatkozott be az NB I-ben, s 2012-ig itt is futballozott. Zsoca , ahogy ismerik, előbb Kecskeméten, majd Pakson, az elmúlt egy évben pedig a Bp. Honvédban kölcsönként szerepelt. Vagyis, bajnokként tért vissza anyaegyesületéhez, amellyel 2007-ben egyébként bronzérmet szerzett.

A keddi tréning után beszélgettünk vele, elsőként azt kérdezve tőle: így képzelte el a visszatérést?

- Számoltam avval, hogy egyszer visszatérek a ZTE FC-hez, de pontos dátumot nem adtam magamnak - hangzott a válasza. - Kétezertizenkettő után is volt már érdeklődés az egerszegiektől, de akkor úgy éreztem, hogy éppen jó helyen vagyok az aktuális csapataimnál.

Balázs Zsolt (balról) tényleg régi ismerősként tért vissza a ZTE-stadionba, Tomas Dubek viszont eddig csak hallomásból ismerhette a klubot, amiben mostantól bizonyíthat

- Bajnokként és az NB I-ből tér vissza a ZTE FC-hez a másodosztályba. Nem érzi visszalépésnek ezt huszonkilenc évesen?

- Igen, találkoztam ezzel a megközelítéssel is, de az elmúlt egy évben nem nagyon jutottam szóhoz az NB I-ben, s játszani akarok. A Bp. Honvédnál ott volt Lanzafame a posztomon, aki remek szezont produkált, s hiába nyújtottam az edzéseken olyan teljesítményt, amivel bármikor kezdő lehetnék az NB I-ben, őt nem vették ki a csapatból. A ZTE FC megkeresése azért volt más számomra, mert a szereplését folyamatosan követtem, s amikor csak tudtam, megnéztem a mérkőzéseit. Most rutinosabb játékosként térek vissza és mindent megteszek azért, hogy segítsem a csapatot.

- Más futballistaként tér haza, mint mikor távozott?

- Biztos, hogy változtam, szerintem pozitív irányba. Még bátrabban merek játszani, mint fiatalabb koromban. Azt pedig nagyon szeretném, ha visszajutnánk az élvonalba. Tapasztalatból mondom, hiszen játszottam más csapatokban: a ZTE igenis hiányzik az élvonalban az ellenfeleknek.

A másik új érkező a szlovák élvonalból, a Ruzumberok (Rózsahegy) csapatától igazolt 30 éves Tomas Dubek, aki egyszeres szlovák válogatott is. A múlt héten még Európa Liga-találkozón lépett pályára csapatával. Őt először arra kértük, hogy mutatkozzon be, akiről előzetesen annyit tudtunk, hogy a nagyanyja magyar.

- Tizenöt évet töltöttem el a rózsahegyi csapatban, s már ifiként is ott játszottam - kezdte ezzel a bemutatkozását a 30 éves játékos. - Háromszáztizenöt élvonalbeli meccset játszottam a szlovák élvonalban, ezzel tudomásom szerint a legtöbb pályára lépéssel is rendelkezem. Június végével lejárt a szerződésem, de nem tudtunk közös nevezőre jutni csapatommal. Jött a ZTE megkeresése és boldog vagyok, hogy most itt lehetek.

- Sokan viszont felteszik a kérdés: miért éppen a magyar második vonalba igazolt?

- A szlovákiai Gután nevelkedtem, ami nagyon közel van a magyar határhoz. Pályafutásom során kipróbáltam magam a cseh Slovan Liberecben is, de úgy gondoltam, hogy egyszer Magyaországon is szeretnék futballozni. Annyit mindenképpen szeretnék elmondani, hogy testvérem, Vladimir Dubek 2004 óta él Magyarországon. Jégkorongozó, az Újpest, aztán a Miskolci Jegesmedvék, három éve pedig az FTC játékosa. Nem mellesleg, magára öltötte már a magyar válogatott mezét is. Az itteni szerepvállalásomat az ő példája is elősegítette. Tényleg meglepett, hogy nem tudtam megegyezni korábbi csapatommal, aztán amikor találkoztam Ágoston Zoltánnal, a ZTE klubigazgatójával, az az elképzelés, amit felvázolt előttem, nagyon jó benyomást tett rám.

- Mit tudott a ZTE FC-ről korábban, érdeklődött-e a klubról?

- Tudtam, hogy komoly élvonalbeli múlttal rendelkező csapatról van szó, amely egy alkalommal bajnok is volt. Az évek során pedig csapattársaim között akadtak olyanok, akik játszottak itt, így a ZTEcsapatának a nevével azért már találkoztam.

- Ha nem titok, kik voltak ők?

- Gondolom Egerszegen sokan emlékeznek Radoslav Králra, hiszen ha jól tudom, ő a bajnokcsapat tagja volt, s vele két évet még futballoztam. Aztán a kapus Pavol Penksa, illetve Juraj Dovicovic is megfordult a ZTE FC-ben.

Tomas Dubek a középpályán amolyan irányító szerepet tölt be, s mint mondta, ez áll hozzá a legközelebb.

A ZTE FC szerdán (18.00) a szlovén II. ligás NK Drava Ptuj vendége lesz. A következő mérkőzés időpontja viszont változott, hiszen nem pénteken, hanem szombaton (10.30) utazik a csapat a horvát I. ligás Slaven Belupohoz.

A ZTE FC-nél Zoran Spisljak vezetőedző elmondta, hogy sérülés miatt Nagy Gábor és Nagy Tamás játéka még kérdéses Ptujban, Forgács András viszont biztosan nem lép pályára. Egy baleset érte, hiszen egy ajtóél felhasította a sípcsontján a bőrt, amit össze kellett varrni, így rá néhány nap kényszerpihenő biztosan vár.

A csapattal készül Nemes Milán (DVTK). A 20 éves utánpótlás-válogatott védő sorsáról a héten születhet döntés.

 

Címkék#foci#ZTE FC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!