Sport

2017.06.10. 17:58

Bronzérmes a Zalakerámia-ZTE KK!

A férfi kosárlabda bajnokság bronzcsatájának második mérkőzését rendezték meg Zalaegerszegen, természetesen telt ház előtt. A Zalakerámia-ZTE KK együttese számára kézzelfogható közelségbe került az érem a Körmenddel szemben. Az egerszegiek drámai csatában győztek, így Egerszegre került a bronzérem.

Kerkai Attila

Zalakerámia-ZTE KK – Egis Körmend 99-95 (31-23, 16-22, 24-32, 28-18)

Zalakerámia Sportcsarnok, 2600 néző. Jv.: Győrffy, Frányó, Bognár.

ZTE KK: Ubilla 21/9, Norfleet 13/3, Benke 18/6, Szabó Zs. 14/6, Drungilas 13/3. Csere: Mohácsi 16/12,  Wright 4, Kis R. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Körmend: Smith 13, Ferencz Cs. 8/6, Kromah 28/6, Allen 20/3, Csorvási 13. Csere: Németh Á. 13/9,  Doktor. Vezetőedző: Gasper Potocnik.

Kipontozódott: Szabó Zs. (39.).

Kiállítva: Smith (38.).

A  telt ház előtt rendezett mérkőzést megelőzően egy díjátadásra került sor. Egy esztendeje hunyt el a ZTE KK csapatának törzsszurkolója, Szalai Szidónia, aki a csapat orvosának, dr. Szalai Zoltánnak a lánya volt. A szülők úgy döntöttek, hogy Szidi emlékére díjat alapítanak  és minden évben átadják az alapíítvány kuratóriuma  által a szezon legjobb ZTE-játékosának  választott kosarasnak. Az idén Benke Szilárd vehette át az első alkalommal átadott Szidónia-díjat, melyet dr. Szittyai Borbála, Szidónia édesanyja  adott át a kiváló játékosnak.

A ZTE-hívek ünnepi hangulatban készültek,  hiszen szerették volna, ha már szombaton lezárul a párharc, ami egyben a ZTE KK bronzérmét is jelentette volna. A Körmend csapatából hiányzott a szerdán kiállított Parrish Petty  és a megsérült Sterling Gibbs, szombaton viszont már vállalta a játékot Lenzelle Smith, aki kihagyta az előző találkozót. A vasiak nem másra készültek, hogy egyenlítsenek a párharcban  és nagyon elszántan kezdett a Körmend. Vezetett a  vendégegyüttes (8-12), ám Benke  kosarával már a ZTE KK járt előrébb.

A piros feketék harcoltak, küzdöttek, azonban állandósult a hazaiak előnye (26-19), s közben  azt is érezhettük, hogy a Körmendnél nagyon figyelnek a személyi hibákra, hiszen alaposan lecsökkentek a rotációs lehetőségeik a hiányzókkal. Gasper Potocnik pályára küldte a vasi fiatalok közül Németh Ákost és Doktor Pétert  is, a ZTE lendülete viszont megmaradt. A házigazda tartotta tíz pont körüli előnyét (15. p.: 37-29), Bencze Tamás, az egerszegiek szakvezetője pedig rendre bosszús volt, ha egy-egy akció nem sikerült.

Ő korábban is elmondta: nem lehet  még  hátradőlni,  és a Körmend ellen megköveteli a maximális koncentrációt. S hogy őt igazolja mindez, a vasiak 37-34-re visszazárkóztak, jelezve, hogy végig meccsben akarnak maradni. Gyorsabb játékukkal némileg meg is lepték a ZTE-t (44-43), azonban nem tudták visszavenni a vezetést a házigazdától (47-45).

A nagyszünetet  követően Mohácsi hármasai jöttek jól a ZTE csapatának (55-48), hiszen a Körmend továbbra is elszánt volt. A remek napot kifogó Benkét viszont nehezen tartották a vendégek, de maradt a szoros állás, ugyanis a hazai kosarakra rendre érkezett válasz. A 27. percben 66-64  volt az állás, de nem sokáig...

Allen és Kromah hármasaival fordított a Körmend (68-69), na  ekkor keményedett be igazából az örökrangadó. Kromah-t képtelenek voltak megfogni az egerszegiek, akik érezhetően elveszítették a fonalat    (68-75). A hazai közönség   hajtotta övéit, de a Körmend már ráérzett a meccs igazi ritmusára, ami addig talán hiányzott a játékából. Hatpontos vasi vezetéssel kezdődött az utolsó negyed (71-77),  jó kis meccs kerekedett a találkozóból. A ZTE-nek kellett futni az eredmény után, amely a 34. percben beérte riválisát (79-79), s innentől már nem nagyon engedték el egymást a felek.

Parázs hangulatú hajrá ígérkezett, amiben nem kellett csalódni. Már nem volt helye a kihagyásnak, és a megingásnak, amikor a 38. percben a második sportszerűtlen hibáját kapó Lenzelle Smith-t kiállították. A vasi táborhoz fel kellett vonulniuk a rendezőknek, de aztán rendeződött minden.

Szabó büntetőivel a ZTE jutott előnyhöz (90-89), majd Ubilla  tört  be eredményesen a  palánk alá (92-89).  Németh,  szemfüles kosarával alakított  az eredményen és az utolsó perc is egypontos hazai vezetéssel indult (94-93). Hatalmas izgalmak közepette ért véget a mérkőzés, Ubilla fél perccel  a zárás előtt fontos kosarat szerzett (96-93), aztán labdát szerzett és faultolták.

Csak az egyik büntetőjét dobta be, jöhetett a Körmend is (pontosabban Kromah) két büntetővel (97-95). Mindössze  16 másodperc maradt a találkozóból, a ZTE támadhatott és már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Ezzel a Zalakerámia-ZTE KK együttese 2-0-ra megnyerte a Körmend elleni párharcot és a bronzérmet is megszerezte.

A találkozó után érthetően nagy volt az öröm az egerszegi táborban és a ZTE KK játékosai körében is. Az MKOSZ képviseletében dr. Teszler Sándor elnökségi tag és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesetere adták át a bajnoki bronzérmeket a Zalakerámia-ZTE KK játékosainak, edzőinek és vezetőinek. A  csapattagokat egyenként szólítva akasztották az érmeket a nyakukba, s minden egyes név elhangzásakor óriási ovációval fogadta őket a közönség.

Az egerszegi kosárlabdázók pedig megszabadulva mezeiktől, s volt, aki a  cipőjétől is, melyek értékes ereklyeként labdoltak a szerencsés kezekben.

Bencze Tamás: - Biztos voltam benne, hogy ez ilyen mérkőzés lesz, mert ugyan a Körmendben voltak hiányzők, de maradt még csapatukban bőven olyan kosaras is, akik képesek  a bravúrra. Ezt be is bizonyosott, hiszen extrán és eksztázistan játszottak  a vasiak. Azonban a legnagyobb gtratuláció saját csapatomé, mert megnyertük ezt az érmet. Azt gondolom, hogy nem lett volna igazgságos, ha nem  sikerül megszereznünk a bronzérmet.

Gasper Potocnik: - Nagyon jó mérkőzést játszottunk és mindkét csapat remek teljesítményt nyújtott. Sok játékost nélkülöztünk, ami az edzésekre is rányomta a bélyegét. Aki viszont ma pályára lépett és igaz ez a szezonra is, a legjobbját nyújtotta. Az utolsó percekben volt esélyünk megnyerni a mérkőzést, de  balszerencsések voltunk néhány kulcsszituációnál, amit a ZTE kihasznált. A bajnokság utolsó részében sok volt a sérültünk. Köszönöm minden játékosomnak az éves munkát, ahogy az edzői stáb tagjainak is, a klub vezetésének pedig  azt, hogy megteremtették a feltételeket a munkához. A ZTE bronzérméhez gratulálok, nagyon jó csapatot alkottak az év során,  remek szakmai munka mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!