Sport

2015.10.26. 15:53

Egyfolytában három napig horgásztak

Zalaegerszeg –Három napon át óránként átlagosan tíz kiló halat fogott ki a Gébárti-tóból az a kilenc horgász, aki különleges versenyre vállalkozott a hosszú hétvégén.

Arany Gábor

A megméretés csütörtökön délben indult   és 72 órán át tartott megszakítás nélkül, közölte érdeklődésünkre Makovecz Tamás, a Gébárti-tavat kezelő Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének elnöke. A felmérő horgászat próbára tette a pecásokat, hiszen a nappali kellemes időben sem volt melegebb 12 Celsius foknál, míg éjjel közel nulla fokig húzta össze magát a hőmérő higanyszála. Ezért sátor, termoruha, hálózsák volt a kötelező kellék a horgászfelszerelés mellé.

– A 72 órás horgászat célja, hogy a késő őszi telepítés előtt felmérjük a tó állományát,  azaz, milyen mennyiségű és minőségű a hal, különös tekintettel a legkedveltebb pontyra –  magyarázta az elnök. –  A tóba az elmúlt három évben   3-4-szer több halat telepítettünk a korábbi időszakhoz képest. Ez azt jelenti, hogy évente 110-120 mázsa háromnyaras ponty, 40-50 mázsa keszegféle, pár száz kiló süllő és több tízezer darab előnevelt ponty, csuka került a vízbe.

Fotó: Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége

Az eredménnyel elégedettek lehetnek: 124 darab pontyot fogtak ki, a legnagyobb 15,8 kilós, a legkisebb 1,23 kilós volt, az összsúlyuk pedig elérte a 725 kilogrammot. (Ráadásként horogra akadt egy 14,5 kilós harcsa is.) Az átlagos hosszuk 55 centire, az átlagsúlyuk 5,84 kilóra adódott. A pikkelyes és a tükrös pontyok aránya 3:1 volt, míg az éjszakai és a nappali fogások fele-fele arányban oszlottak meg. A kifogott halakat   kíméletes mérlegelés, hosszmérés, fotózás után visszabocsátották a vízbe, de a második nap után már „csak” a 7 kilónál nagyobb pontyról készült fénykép.

Makovecz Tamás elmondta, a tó egyre népszerűbb, idén már 400  éves bérletet adtak el és több száz napi horgászjegy is elkelt. Gébárt jó hírét megalapozza, hogy a víz oxigéntartalma a 4-5 méteres átlagmélysége miatt még kánikulában is megfelelő, a bőséges halállomány pedig elegendő élelmet talál, részben az etetésnek   köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!