Sport

2017.06.07. 14:45

Élete és fő műve az atlétika - A 70 éves Szakály István hű maradt a városhoz és a sportághoz is

ZALAEGERSZEG - Szakály István, a Zalaszám-ZAC ügyvezető igazgatója rendszeres szereplője lapunknak, azon belül is elsősorban a sportrovatnak. Egy szempontból viszont még soha nem került említésre a neve: június 8-án tölti be hetvenedik életévét.

Kerkai Attila

Szakály István valóban elmondhatja magáról: nem tette ki a lábát szülővárosából. Mármint úgy értve: itt született, itt tanult, s kezdett el dolgozni, majd életművét is itt alkotta meg, melyet napjainkban is folytat. Amit úgy neveznek, atlétika.

Szakály István 1947. június 8-án Zalaegerszegen, egy Hunyadi utcai villa lakásban született, szülei jól menő fűszer-csemege üzletet működtettek egészen 1950-ig, míg a magántulajdont nem államosították. Önéletrajzában azt írja, "nem volt más dolgom, mint jól tanulni és játszani. A Dózsa-pálya és a Zala-rét volt a főhadiszállásunk."

- Szüleim azért engedtek sportolni, mert 1950 és 1955 között kényszer-összeköltöztetés miatt együtt laktunk a Berzsenyi utca 3-ban az Európa-bajnok Rozsnyói Sándor családjával - tette hozzá.

A sport onnantól kezdve Szakály István életének része lett. A futball, de inkább az atlétika. Közben tanult, jeles eredménnyel végezte az általános iskolát, majd a Zrínyi-gimnáziumot is. A Pécsi Tanárképző Főiskolán magyar irodalom és orosz nyelvtanári diplomát szerzett és persze elvégezte a Testnevelési Főiskola atlétikai edző szakát is.

1962-ben a ZTE igazolt labdarúgója lett, 1965-től viszont már atletizált. Zalaegerszeg háború utáni első felnőtt válogatott sportolója, majd Zala megye 1969. évi legjobb sportolója címet is elnyerte. Fő számai a 100, 200 és 400 méteres síkfutás lettek. Zalaegerszegről, zalai színekben az első felnőtt válogatott sportoló, összesen 6 egyetemi és főiskolai bajnoki címmel. Achilles-ín sérülése, melyet akkor nem tudtak kezelni és meggyógyítani véget vetett sportolói karrierjének.

- Kauzli József edző csábított át atlétának, majd tanított meg a helyes futótechnikára. Aztán a küzdelemre, a győzelem és vereség normális feldolgozásra. Miatta utasítottam vissza a fővárosi klubok ajánlatait - emlékezett vissza Szakály István.

Tanári diplomával a zsebében és edzői képesítéssel látott munkához 1973-tól ZTE Sportiskola atlétikai szakágvezetője. Tanítványai 117 magyar bajnokságot nyertek. 1978-tól ZTE atlétikai szakosztály vezetőedzője.

Huszonöt esztendeje pedig, kiválva a ZTE kötelékéből, megalakították a Zalaegerszegi Atlétikai Clubot. Onnantól kezdve a neve egybeforrt a klubéval és az atlétikával. Sportmenedzseri tapasztalatait mások is igyekeztek kihasználni, például a ZTE FC labdarúgóinak marketingvezetője is volt.

Fő műve az egerszegi atlétika és annak életben tartása. Szakály István szeretett sportágával a végsőkig elfogult, de ezt soha sem tagadta, felvállalva, hogy az atlétika érdekében az utolsó falig is elmegy.

- Mint menedzser köszönöm a klubom elnökségi tagjainak, a névadók és a további 320 zalai vállalkozás támogatását, akik életben tartották az atlétikát - mondta el a 70. éves születésnapja alkalmából. - Nálunk az egyéni sportágból úgy lett csapatsport, hogy összehozta a közös filozófia és nevelési elv a támogatót, a szakmát, a sportolókat és szüleiket, valamint az iskolákat.

A Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntetés birtokosaként kötelességemnek érzem, hogy halálom órájáig segítsem a klubom, tegyek szülővárosomért. Addig, míg kiszemelt utódom egyedül még nem tudja átvenni a feladatkörömet, aktívan, napi odafigyeléssel, majd pár év múlva tiszteletbeli funkcióval tovább segítem a szent ügyet.

Aztán majd 75 évesen elkezdek újra sportolni és szenior Európa-bajnok szeretnék lenni kiöregedő edzőinkkel együtt... A kitüntetéssel együtt járó díjat pedig felajánlottam karitatív célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!