Sport

2016.06.28. 17:25

Ennyire még nem akartak feljutni - A Gyenesdiásnál dolgoznak a megoldáson, hogy megfeleljenek az előírásoknak

Gyenesdiás - Zalában elsőként, a 26. fordulóban megszerzett győzelmével a megyei II. osztály Északi-csoportjának bajnokaként jöhetett le a pályáról a Kinizsi SK Gyenesdiás. A bajnokságot magabiztos 18 pontos előnnyel nyerték, az imponáló 133-28-as gólarányhoz 26 győzelem, 3 döntetlen és csak egy vereség kapcsolható.

Góth Imre

A csoportot mindig szoros küzdelem jellemezte, három évvel korábban két pont előnnyel nyerte meg a Gyenesdiás a bajnokságot, majd egy ponttal lemaradva lettek másodikak a következő évben. Idén hat csapat is győzelemmel kezdett az Északi-csoportban, a negyedik fordulóban még négyen álltak az élen 10 ponttal, a hatodik mérkőzés után élre állt a Gyenesdiás és megkezdődött a versenyfutás a Böde, a Zalaszentgyörgy, a Türje és a Zalaszentmihály csapataival.

A megyei II. osztály Északi-csoportjában aranyérmet szerzett Kinizsi SK Gyenesdiás labdarúgócsapatának tagjai a 2015/2016-os szezon végi éremátadást követően (Fotó: Góth Imre)

- Nagyon sikeres éven van túl a gyenesdiási labdarúgó szakosztály - kezdte a visszaemlékezést Hajba Géza edző. - A nyáron sikerült erősítenünk Czafit Richárddal, visszatért hozzánk Páli Norbert, Propszt István. Ősszel, míg munkájuk engedte, nagy segítséget jelentett szereplésük. Zsohár Péterrel együtt aztán Ausztriába mentek, és 4-5 játékossal kevesebben lettünk. Kapusunk, Hajba Gergő is elment. A munkahelyi elfoglaltságok miatt nehezen tudtuk befejezni az őszi idényt. A téli felkészülésünk felemásra sikerült, nem tudtunk igazolni, ezért más irányba mozdultunk el. Régi, idősebb játékosokat mozgósítottunk, s tavasszal már posztokra cserélhettem be embereket, és hét játékosom ült a kispadon. Folyamatosan gyűjtöttük a győzelmeket és szépen meneteltünk előre. Egyre jobban elhitte mindenki, hogy ebben a bajnokságban nem tud megverni minket senki. Nagyon örülök, hogy ez nem ment át könnyelműségbe, a fiúk pedig tették a dolgukat. Tavasszal nagyon jó gólátlaggal szerepeltünk, összesen 85-ször találtunk be a kapuba. Mindenki nagyon sokat tett a csapatért, nagyon fontos, hogy lefelé senki nem lógott ki. Üde színfoltja lett a gyenesdiási labdarúgásnak Matyi Gábor és Sipos Zsolt. Játéktudásukkal és emberileg is sokat segítettek a csapatnak. Matyi Gábor a pályán kevés időt töltött, mégis gólátlaga egészen kiváló, pályára lépése után minden mérkőzésén gólt rúgott. Sipos Zsolt mindig kimagaslott a középpályán védekezésben és támadásban egyaránt. Czafit Richárd tavaszi eredményessége szenzációs volt: 28 gólt rúgott a 38-ból, amivel gólkirály lett. Kapitányunk Szőcze Csaba folyamatosan sérüléssel bajlódott, sokat kellett dolgoznia. Mátó Jánost kapusposzt kivételével mindenhol bevetettem. A fiatal Csák Benjamin és Torsa Richárd szintén minden mérkőzésen átlag felettit hoztak. Bernáth Dávid sajnálatos halála nagy sokkot okozott, emberségét és jó teljesítményét nem tudtuk pótolni. Neki ajánlottuk a bajnokság megnyerését. Gombár Csaba és Mosdósi Attila, mint idősebb játékosaink sérülékenyebbek voltak és kevesebbet játszottak.

Az öröm után viszont kezdődik a munka, hiszen a szakosztály úgy döntött, hogy beneveznek az I. osztályba. A Gyenesdiás keretének átlag-életkora viszonylag magas, ezért fiatalítani is szeretnének. Több ígérettel is rendelkeznek, hogy a magasabb osztályba szívesen igazolnának a Balaton-parti együtteshez. Az utánpótláscsapatok biztosítása jelenti a másik gondot, hiszen az U16-os és az U19-es együttesekhez nincsen elegendő játékosuk, de tárgyalnak arról, hogy miként oldják meg ezt a problémát. Július 3-a után kezdik meg a felkészülést.

- A megyei I. osztályban történő indulást még senki nem akarta ennyire, mint nálunk - vette át a szót Mosdósi Attila, a Kinizsi SK elnöke. - Most a szurkolók, az önkormányzat, és a játékosok is nagyon egységesek! A labdarúgó szövetség is szeretné, ha indulnánk. Jelenleg az utánpótláscsapatok kiállítása nagy gondot jelent. Nagyon nehéz megfelelő létszámban gyerekeket találni. A tao-pályázatok sok mindenben segítették a csapatokat, most az együttműködés hiányában ebből származik hátrányunk. Mindenki ragaszkodik a játékosához, hiszen annál több tao-s pénzt kap. Azok is indítanak utánpótláscsapatokat, akiknek eddig meg sem fordult a fejében. Terveink nem változtak, dolgozunk a megoldáson, nekünk nagy gondot jelentene, ha nem leszünk jogosultak az indulásra. Sikerült a Hévíz SK-val szorosabb kapcsolatot kialakítanunk, és mindkét fél számára előnyös irányba próbáljuk terelni az utánpótlásnevelésünket. Olyan felmenő rendszert akarunk kialakítani, aminek a csúcsához az NB III-as Hévízhez a megyei I. osztályú Gyenesdiás, a II. osztályú Cserszegtomaj és a III. osztályú Vonyarcvashegy csatlakozik. Régiós együttműködéssel, felmenő rendszerben alakul ki együttműködés közöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!