Sport

2017.07.15. 11:50

Extrém sportok bűvöletében - Minden, amit tudni érdemes a gördeszkáról

ZALAEGERSZEG - A kamasz lányok megbolondultak értük, a fiúk pedig ámultak trükkjeik láttán. A gördeszkás szubkultúra a kilencvenes években élte aranykorát, de mára terjedt el igazán. Veszélyes, ám látványos sportról van szó, amelyet nem szabad félvállról venni: hihetetlenül nagy kitartás kell hozzá.

Rákos Bianka

Szabó Márton huszonkét éves, gyakran lehet vele találkozni a zalaegerszegi Playground Skate-parkban. Gördeszkájával korlátokon csúszik le, ugrat és trükköket csinál, mindezt a lehető legmagabiztosabban. Az egyetemista fiú állítása szerint már gyerekkora óta szüntelenül gyakorol.

- A csapatsportokat sosem szerettem. A legtöbb gördeszkás - ahogyan én is - a Tony Hawk Pro Skater című számítógépes játék által szerette meg ezt az extrémsportot, még gyerekként. Tetszett az egyedisége, hiszen sem akkor, sem pedig ma sincsen olyan nagy kultusza Magyarországon, mint külföldön. Gyerekként hihetetlenül menőnek gondoltam a gördeszkásokat. Akkoriban, naivan azt hittem, maximum egy-két hónap gyakorlás után jó leszek benne, de kiderült, hatalmasat tévedtem. Sok kortársam belevágott a gördeszkázásba, de a legtöbben hamar feladták - mesélt a kezdetekről Márton.

A fiú leginkább autodidakta módon tanulta meg az alapmozdulatokat, internetes videókat nézett és folyamatosan gyakorolt. Szerencsére némi segítsége is akadt.

- Összebarátkoztam egy deszkás csapattal, akik sokat segítettek gyakorolni, de legfőképpen magamat képeztem. Több mint kilenc év kellett ahhoz, hogy belejöjjek - mondta a gördeszkás, majd hozzátette, a hosszú folyamatban szerepet játszott a gyakorlóhelyszínek hiánya is. - Az MMIK előtti lépcsősoron tudtam csak gyakorolni, de onnan nagyon sokszor zavartak el minket - emlékezett vissza.

Márton kifejtette: bár balesetveszélyes sportot űz, neki szerencsére még semmije sem tört el.

- Főleg a bokám sínylette meg, hiszen többször volt ínszalagszakadásom, de a térdet is nagyon megterheli. A zúzódások sajnos folyamatos velejárói a gördeszkázásnak.

Sok extrém sport, például a BMX költséges hobbi, hiszen az eszközök és a speciális alkatrészek legtöbbje több tízezer forintba is kerülhet. A gördeszka felépítése egyszerű, van egy lap, alatta kerekekkel. Egyszerű és olcsó eszköznek tűnik, ugye?

- Sajnos egyáltalán nem az - válaszolja meg a kérdést Márton. - Az első deszkámat egy szupermarketből szereztük, de már tisztában vagyok vele, hogy azok nem megfelelőek a profik számára. A legtöbb extrémsportoló alkatrészenként, magának állítja össze a gördeszkát. Mindenkinek ki kell kitapasztalnia, hogy milyen a számára megfelelő eszköz. A legelső, ami tönkre szokott menni, az a lap, általában 3-4 hónapot bír ki. A kereket évente, a felfüggesztéseket kétévente érdemes cserélni, ami nem a legolcsóbb mulatság - nyilatkozta a sportoló.

Az egyetemista hiába gyakorol évek óta, véleménye szerint még így is lemarad a külföldi sportolók teljesítményeihez képest.

- A legjobb magyar gördeszkások is amatőröknek tűnhetnek a külföldiekhez képest. Az összetartó magyarországi szubkultúra ellenére nem terjedt el igazán, így a versenyek színvonala sem éri el a profik szintjét - tette hozzá a fiú.

Márton sok versenyen mérettette már meg magát, némelyiken szép helyezést ért el.

- Nyaranta Zalaegerszegen van lehetőség arra, hogy versenyezzünk egymással. Augusztusban Szombathelyen is lesz egy megmérettetés, ám a legnagyobbakra Budapesten kerül sor. Nemrég részt vettem egy fővárosi versenyen, ám nem sikerült helyezést elérnem, viszont tavaly Zalaegerszegen harmadik lettem. Sajnos képes vagyok nagyon izgulni, így előfordult, hogy egy verseny elején már lesérültem - nyilatkozta Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!