Sport

2015.08.22. 14:30

Darts: Neumajer Kitti párosban ifjúsági Európa-bajnok

Neumajer Kitti Zalaszentjakabról két évvel ezelőtt ismerkedett meg a darts sportággal. Azóta párosban ifjúsági Európa-bajnoknak mondhatja már magát, jelenleg pedig a világbajnokságra készül. Szédületes karrier, bárhogy is nézzük.

Varga Andor

– Az aktuális világbajnokságot néztük 2013-ban a tévében, akkor tetszett meg ez a játék – mesélte Kitti a kezdetekről. – Nem is tudom, mi fogott meg benne először, mindenesetre azonnal ki akartam próbálni, és apa hamarosan vett is egy táblát. Amikor elkezdtük játszani, rögtön tudtam, hogy ez nekem való. Először is nagyon tetszett, hogy ez egy különleges játék, nem olyan mindennapos, mint mondjuk a foci. És számított az is, hogy gyorsan lettek sikerélményeim: egyrészt kiderült, hogy jó a kezem, másrészt jó matekosként villámgyorsan ment a fejszámolás is, ami a dartsban alapvetően fontos.

Amikor Kitti elkezdte a sportágat, Zalában éppen nem volt egyesület, ahová beléphetett volna. Ekkor kiderült, hogy a különleges sportág egyfelől persze jó, hátulütője viszont, hogy nehéz ellenfelet, de még csak edzőpartnert is találni.

Neumajer Kitti rövid pályafutása legszebb emlékeivel, háttérben a darts-tábla. A játék különlegessége ragadta meg első pillanatban

Így került először a Darányi Darts Klub kötelékébe, ahonnan azonban hamar tovább kellett lépnie. A következő lépcsőfok Székesfehérvár volt, az ottani Sport Darts Klub, ahol tárt karokkal fogadták a korosztályos eredményei miatt akkor már „sportágszerte” ismert Neumajer Kittit.

– Az edzéseket itthon, egyedül végzem, illetve most már sokat gyakorolok együtt az öcsémmel, Gergővel – folytatta Európa legjobb ifjúsági korosztályú női páros játékosa, aki egyébként testvére elmondása szerint ma még nála is jobb. – Nem kevés munka van az eredmények mögött: napi 3–3,5 órát is eltöltök a dartsszal. És a tréning nem csak a nyilak hajigálásából áll, mint minden sportban, itt is nagyon fontos a kifogástalan kondíció, melynek megszerzése érdekében rengeteget kell például fekvőtámaszozni. Amúgy pedig a technika csiszolása foglalja el a legtöbb időt: meg kell találni és a végletekig finomítani a megfelelő test- és kéztartást, a nyílfogást. Külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy a dartsot mindenki egyformán játssza, és az dönt, ki céloz pontosabban. A helyzet viszont valójában az, hogy mindenki egy kicsit másként dob, és az dönt, ki tudja a leginkább tökéletesre csiszolni a maga stílusát.

Kitti egyébként azt mondta, a Székesfehérvár–Zalaszentjakab távolság nem jelent gondot az edzések szempontjából. Trénere, Ziegenhám Medárd – aki a korosztályos válogatottnál is irányítja a munkát – pontosan meghatározza számára az elvégzendő munkát. A versenyeken pedig találkoznak, és a felnőtt segítő szerepe itt a legnagyobb: egy-egy jó szóval, biztatással, dorgálással, vagy éppen a megfelelő pillanatban elsütött viccel talpra tudja állítani az esetleg éppen „széteső” játékost.

– A dartsban a legnehezebb a sokszor egész napon át tartó koncentráció. Egy olyan nagy verseny, mint például a dániai Eb is volt, reggel, a selejtezőkkel kezdődik, a döntő pedig késő délután kerül sorra, és közben végig készen kell állni. Nagyon fontos a nyugalom (ebből nekem szerencsére sok van), a tiszta fej és az a képesség, hogy ki tudjad zárni a külvilágot. Ezt is lehet persze gyakorolni és tanulni – leginkább élesben, nagy versenyeken.

Beszélgetésünk során egyszer véletlenül kocsmai játéknak tituláltam a dartsot, de Kitti azonnal kiigazított: 2001 óta hivatalosan is elismert sportágról van szó, mely jelen pillanatban már az olimpiai részvételért küzd. De annyiban azért nekem is igazam van, hogy Északnyugat-Európában, ahol a darts igazi népi játék, a tömegek kocsmákban találkoznak vele. Csak éppen arrafelé a kocsma szóra nem rakódik olyan negatív jelentéstartalom, mint nálunk. – A tévéközvetítések jól mutatják, Angliától Svédországon át Hollandiáig milyen tisztelet övezi a legjobb játékosokat: mindegyiküknek terebélyes szurkolótábora van, a legnagyobb tornákat nagy csarnokokban, sok ezer néző előtt, elképesztő hangulatban rendezik. Ettől mi még messze vagyunk, de az a szint számunkra sem elérhetetlen. Az Eb megnyerése után én és a partnerem (Czipó Vivien Iszkaszentgyörgyről) több meghívást is kaptunk kiemelt versenyekre. Az indulásnak viszont vannak például pénzügyi korlátai.

És különben is, Kitti jelenleg a szeptemberi iskolakezdésre készül, Kaposvárra megy két tannyelvű gimnáziumba, ahol megfelelően elsajátíthatja majd az angolt – a darts nem hivatalosan hivatalos nyelvét.

Másodsorban pedig azért edz, hogy az októberben esedékes törökországi világbajnokságon se valljon szégyent. Az Európa-bajnoki győzelem nem teheti elbizakodottá – ez a siker inkább kötelezi őt a jövőre nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!