Sport

2013.09.13. 16:35

Grózner István, az egyetlen zalai lovas olimpikon

Zalaegerszeg - Hétfőn lesz húsz éve, hogy 1993. szeptember 16-án elhunyt Grózner István, az egyetlen zalai lovas olimpikon.

Kis János

Grózner István 1955. július 22-én született Nován, hét éves korában ült először lovon, ezután szinte minden szabadidejét a lovak között töltötte. Versenyen 1969-ben indult először díjugratóként, öt év után a militaryban folytatta, méghozzá két ok miatt. Egyrészt a díjugratás nagyon fővároscentrikus volt, másrészt a lovastusában több esély volt a jó szereplésre.

Egy korabeli fotón Grózner István versenyre készülve. Fotó: archív

Az 1980-as moszkvai olimpiára Rádiházán készült fel 6 lovas és 24 ló, Monspart Gábor irányításával és Herczog Emil segítségével. A rádiházi versenylótenyésztő telepet ebben az időben Török László irányította, akinek a vezetésével új lendületet kapott a magyar sportlótenyésztés. Munkásságával hozzájárult a magyarországi military sport fejlődéséhez is. Cseresnyés László Fapipán, Grózner István Bíboroson, Horváth Zoltán L'Amuron indult, s a csapat 4. lett az ötkarikás játékokon. Grózner István egyéniben a 16. helyet szerezte meg. Így emlékezett vissza a moszkvai napokra: „Hat kilót leadtam odakint, a verseny és a velejáró izgalom már önmagában is hatásos fogyókúra, ráadásul szinte csak halat ettem. Az olimpiai faluban nagyon kényelmesen laktunk, ketten kaptunk egy három szobás lakást. A 25 km hosszú pálya a szakemberek szerint jóval nehezebb volt mint a montreali. Ráadásul végig ömlött az eső, amely sárossá, csúszóssá tette a talajt. Nekünk nagy örömet okozott a negyedik hely, a magyar küldöttség vezetői körében is kellemes meglepetést okozott, az általunk szerzett három olimpiai pont".

Grózner istván 1975 és 1984 között a Baki MEDOSZ lovasa volt, három bronzérmet (1978, 1980, 1981) szerzett az országos bajnokságokon. Később Balatonfenyvesen, Rádiházán majd Nagycenken versenyzett. Tragikusan fiatalon halt meg, s Gutorföldén temették el 1993. szeptember 20-án.

További sporthírek: https://www.zaol.hu/sport" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!