Sport

2015.10.10. 17:54

A fogathajtó bajnokság országos döntőjén 45 versenyző vett részt

Az ország legjobb fogathajtói mérkőztek meg egymással, a pályaakadályokkal és az idővel szombaton Zalalövőn. Idén a kisváros adott helyet a CAN-C Kategória Országos Kettes Fogathajtó Döntőjének.

Gyuricza Ferenc

A zalalövői Ifjúsági és Szabadidőparkban 15 megye 45 fogatát láthatta a szép számú közönség, ez a felfokozott érdeklődés részben a helybélieknek is szólt, hiszen a rendező jogán Zala öt versenyzőt indított, köztük Lebics Istvánt, a megye bajnokát, illetve Tóth Lászlót, Szalár Róbertet, Pais Bélát és Sántha Krisztiánt. A versenyzők első fordulós indulási sorrendjét sorsolással döntötték el, a második fordulóban viszont már a megelőző hajtás eredménye alapján, fordított sorrendben tértek vissza a pályára.

A verseny bronzérmese, a Szabolcs-Szatmár-Beregből érkezett Bányai Norbert is hibátlanul teljesített. Fotó: A szerző

A kétfordulós verseny legjobbjai között a végső sorrendet az összevetés során döntötték el – itt már csak azok a fogathajtók indulhattak, akik egyetlen verőhibát sem vétettek, s időtúllépésük sem volt. Az összevetés zalai versenyzők nélkül zajlott, s összesen hét fogat vett részt az utolsó hajtásban. Az első helyet az ezúttal is hibátlanul versenyző, s a pályát 91,2 másodperc alatt teljesítő Magyar Zoltán szerezte, a somogyi versenyző a pályabírák, illetve a nézők véleménye alapján is rászolgált a bajnoki címére. Az összevetésben még két további versenyző (Kiss Sándor és Bányai Norbert – mindketten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét képviselték) mutatott be hibátlan hajtást, ám az ő idejük valamivel gyengébb volt (94,9, illetve 103.82 másodperc), így a dobogó alsóbb fokait ők foglalhatták el. A többi négy versenyző (helyezési sorrendben: a békési Kotolák Tamás Antal, a somogyi Horváth Rajmund, a vasi Geröly Tibor és a Bács-Kiskun megyei Besze Károly az összevetésben egy-egy verőhibát vétettek.

– Nemcsak Zalalövőnek, de a zalai lovassportnak és a helyi egyesületnek is nagy megtiszteltetés, hogy megkaptuk az országos döntő rendezésének a jogát – mondta Pintér Antal, a város polgármestere. – Az ország legjobb fogathajtóit láthattuk, s büszkeséggel tölt el, hogy a zalaiak állták a sarat ebben a mezőnyben is. A közönség végig igen színvonalas versenyt láthatott, és ezúttal az időjárás is kegyes volt hozzánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!