Sport

2015.05.30. 18:21

Több magyarországi szervezettel is szoros baráti kapcsolatot ápol a szlovéniai szabadidős egyesület

Lendva - Gyalogtúrával egybekötött zászlóavatót tartott a közelmúltban a Lendvai Hegymászó Egyesület. A civil szervezet mely több hasonló profilú magyar szervvel is szoros kapcsolatot ápol már a megalakulása harmincadik évfordulójára készül.

Gyuricza Ferenc

A zászlóavató a jubileum előfutára volt, legalábbis Kozák István elmondása szerint. A Lendvai Hegymászó Egyesület vezetője – aki egy esztendeje vette át a civil szervezet irányítását Ligeti Lászlótól – lapunknak nyilatkozva azonban nemcsak a jelenről és a jövőről beszélt, hanem múltjukról, valamint a széles körű kapcsolatrendszerükről is beszámolt. Az egyesület elnöke az is hozzátette: bár a nevükben található kifejezés miatt sokan úgy gondolják, csak a hegymászás tartozik a profiljukba, ám ez egyáltalán nem így van. A civil szervezet tagjai a könnyű természetjárástól kezdve a nordic walking-on át a kerékpározásig bezárólag valamennyi szabadidős mozgásformának hódolnak.

A zászlóavató ünnepségen Tone Jesenko, a Szlovén Hegymászók Szövetségének alelnöke (balról) adta át a Lendvai Hegymászó Egyesület elnökének, Kozák Istvánnak a szervezet új szimbólumát. Fotó: A szerző

– Egyesületünk 1987-ben, tehát 28 évvel ezelőtt alakult, s ezáltal az egyik első ilyen jellegű szervezet volt a térségben – mondta Kozák István. – Éppen ezért kiemelten fontos feladatunknak tartottuk a hálózatépítést és a többi túraegyesületekkel való kapcsolat elmélyítését. Büszkén mondhatom, hogy nemcsak a szlovéniai társszervekkel, de horvát és magyar egyesületekkel is igen szoros az együttműködésünk. Magyarországról a székesfehérvári és kaposvári túraegyesületekkel, valamint a lenti Mocorgók az Egészségért és a Környezetért Egyesülettel alakult ki bensőséges kapcsolat, több közös túrát és kirándulást szerveztünk már az évek során.

Kozák István hozzátette: a közös programok mellett a saját rendezvényeikre is szívesen várják a természetjárás vagy a hegymászás magyarországi kedvelőit. Szép számban vannak is, akik szívesen csatlakoznak hozzájuk, elsősorban Zalából és Vasból, azoknak is a határ menti térségéből. Mivel errefelé nincsenek olyan szervezetek, melyeknek profiljába beletartozna a magashegyi túra is, ezért aki ilyen jellegű kihívásra vágyik, legkönnyebben rajtuk keresztül tud hódolni szenvedélyének. Kozák István szerint ehhez a túralehetőség biztosításán túl a felelősségben is osztoznak, egy magashegyi túra ugyanis nem való mindenkinek.

Az egyesület tagjai közül néhányan az egyik korábbi téli túrán. Fotó: Archív

– Kiképzett hegymászó vezetőink vannak, akik meg tudják ítélni, hogy az egyes túráink igényelnek-e a jelentkezni szándékozóktól bármilyen előképzettséget, s ez alapján ajánlják a résztvételt – sorolta tovább az elnök. – Szlovéniában ugyanis vannak olyan hegyek is, amelyek a gyakorlott túrázók számára is komolyabb kihívást jelentenek. Mi ezekre a helyekre is rendszeresen szervezünk túrákat, de minden esetben jelezzük előre, hogy a részvevőknek milyen nehézségi fokra kell számítaniuk.

A lendvai egyesület nemcsak Szlovénia területére szervezi a programjait, a civil szervezet tagjai az osztrák és olasz Alpokba, valamint a Balkán-félsziget további államaiba is gyakran járnak túrázni. Magyarország ugyancsak a kedvelt célpontjaik közé tartozik, legszívesebben a Balaton-felvidék szépséges tájait járják be, de a kaposvári és székesfehérvári társegyesületek által szervezett programokon is rendszeresen részt vesznek.

– Az év első felében 16 túrát szerveztünk, ezek között voltak könnyű, inkább szabadidős jellegű programok, de néhány komolyabb hegycsúcsot is meghódítottunk - folytatta Kozák István. – A kirándulások többségét a Muravidéken tartjuk, ezért ide szerveztük a 2015-ös esztendő számunkra legfontosabb programját, a zászlóavatónkat is, ezt a Muravidéki Hegymászók Napjának az ünneplésével kötöttük egybe, nagy örömünkre több százan vettek részt rajta. Júniustól még további közel 25 program vár ránk, a legtöbb szintén Szlovéniában, de megyünk Ausztriába, Horvátországba, Olaszországba és Magyarországra is.

Az egyesület programnaptára szerint a következő rendezvényük június 6-7-én lesz, amikor Triesztbe látogatnak egy két napos könnyebb kirándulás céljából. A komolyabb kihívásokat jelentő programjaikat a nyár közepére tervezik, július 18-án lesz egy éjszakai túrájuk, majd július 25-26-án két napot töltenek el a Júliai-Alpokban, itt egy 2547 méter magas hegycsúcsot, a Prisojnikot, vagy más néven a Prisankot hódítják meg. Augusztus 7-től újabb három napot töltenek a Júliai-Alpokban, ez alkalommal Szlovénia legmagasabb pontjára, a 2864 méter magas Triglavra másznak fel, augusztus 15-16-án pedig a 2472 méteres csúcs, a Spik következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!