Sport

2017.01.13. 17:37

Horváth Ferenc is megtapasztalta a német mentalitást

Nagykanizsa - Horváth Ferenc Kanizsán egykor szűkebb pátriájának utánpótlásában, mint edző és támogató is ténykedett, ma pedig ismeretségi „tőkéjét” is kamatoztatva eljuthat például olyan utánpótlás teremlabdarúgó tornákra is, mint amilyen volt a németországi Passauban megrendezett 18. Sonnenland Kupa.

Kühne László

A tornára többek között olyan klubok is nevezték különböző korosztályban együtteseiket, mint az FC Liverpool, a Tottenham Hotspur, a Bayern München, a Borussia Dortmund, a Glasgow Rangers, vagy éppen a Grasshoppers Zürich, míg a magyar vonalat a Veszprémi FC USE futballpalántái képviselték, akikkel „Mákos Feri" is útra kelhetett. A szóban forgó kupa érdekessége, hogy 2013-ban az U15-ös korosztálynál a Dárdai Pál vezette Hertha BSC győzött a bajorországi helyszínen.

- A lehetőség, hogy ott legyek egy ilyen kaliberű tornán, még tavaly novemberben, a Veszprém-PSG férfi kézilabda BL-meccsen adódott - kezdte a labdarúgás mellett a fagylaltok világában is otthonosan mozgó Horváth Ferenc. - Veszprém testvérvárosa Passau, s az ottani futball prominens személyiségeinek a Veszprém Arénában mutattak be sportbarátaim, majd többed magammal a németek engem is meghívtak a Sonnenland Kupára.

- Annyi mindent hallottunk már arról, hogy milyen is a német labdarúgás hátországa, rendszere, no meg mentalitása, mégis, hogyan képzeljük, el mondjuk egy ilyen torna körítését?

A kanizsai Horváth Ferenc (jobbról a második) a Bayern München edzőinek körében Passauban Fotó: a szerző

- Tudom, hogy számtalan téren rengetegen elmondják, és amit tapasztaltam, arra is igaz: egyszerűen elképesztő. Hat korosztályban, U9-től-U19-ig nevezett 95 csapat. A találkozók előtt egyesével, név szerint invitálták a játéktérre a lurkókat és a torna rangját mutatja, hogy anno például olyan, mai sztárfutballisták is megfordultak a bajor kisváros teremtornáján, mint Mario Götze, Mats Hummels, vagy éppen Sami Khedira. A másik, hogy roppant fegyelmezett csapatokat alkotnak a kinti srácok, hajtanak kifulladásig, reklamálás alig volt a játékvezetők, vagy éppen edzőik felé. S ha már a trénerek szóba kerültek. Nagyon fontos, hogy maguk a szakvezetők sem kérdőjelezik meg a mérkőzésvezetők ítéleteit, ezzel labdarúgóikat sem biztatják fegyelmezetlenségre, illetve hibázó játékosaikat is lelkesítik, nem korholják, vagy éppen kapják le a pályáról. A mentalitás adott.

- Beszéljünk a legfiatalabbak korosztályairól: látható már konkrétan a tíz esztendős srácok között, hogy kikből lehet akár nagy játékos?

- Bizton állíthatom, hogy igen, mivel már most a Bayern U9-es csapatából árgus szemekkel figyelték például a végül a legjobbnak is megválasztott Francesco Cianciót. Amúgy rengeteg afrikai, emellett arab származású fiatal bontogatja szárnyait a német utánpótlásban, de ide vehetjük a volt jugoszláv tagköztársaságokból származókat is. S hogy ebben a rendszerben hol vannak a magyarok? Nos, Dárdai Pál vezetésével négy esztendeje megnyerte az U15-ös kiírást a Hertha BSC, de a volt fradista Vanicsek Zoltán példának okáért a passaui egyesület U11-eseinél tréner és nagy-nagy szeretettel beszélt velem mostani tanítványairól. Az persze nyilvánvaló, ilyen korban még hosszú út áll a fiatalok előtt, nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kikből lesznek az új Messik, Cristiano Ronaldók. Ám azzal az alázattal, amit már a kicsiknél tapasztalhattunk, biztosak lehetünk abban, hogy már most láthattunk jövendőbeli sztároktól cseleket, gólokat, remek megoldásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!