Sport

2017.05.18. 17:25

Ismét nagyon erős mezőny - A 36. Zalakaros Sakkfesztivál megnyitóján India külön figyelmet kapott

ZALAKAROS - Csütörtökön 36. alkalommal rajtolt el a Zalakarosi Sakkfesztivál, amelyre minden eddiginél több résztvevő regisztrált. A csütörtöki, Hotel Karos Spa-ban tartott megnyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság nagykövete is.

Kerkai Attila

A viadalon 28 ország képviseletében indultak versenyzők, köztük 40 indiai sportember, akiket a megnyitón Rahul Chhabra, hazájuk budapesti nagykövete is köszöntött. A verseny legmagasabban jegyzett résztvevője Rapport Richárd, de összesen 42 nemzetközi nagymester van a mezőnyben. A küzdelmek - melyek keretében a nyílt magyar női, illetve férfi bajnokság is lezajlik majd - május 26-ig tartanak.

Mindenképpen különlegesre sikerült tehát a csütörtöki megnyitóünnepség, ám az indiai nagykövet jelenléte nem volt véletlen. Mint a Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) elnöke, Seszták Tamás elmondta, rendkívül örül annak, hogy ismét ilyen sokan neveztek erre a rangos viadalra. Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere köszöntőjében egyrészt üdvözölte Rahul Chhabra jelenlétét, másrészt a résztvevőknek figyelmébe ajánlotta Zalakaros különleges adottságait és biztatta őket, hogy a játszmák mellett szakítsanak időt a helyi nevezetességek megismerésére is.

Rahul Chhabra is szót kapott, aki nagy kitüntetésnek nevezte, hogy részt vehet e rangos viadal megnyitóján, s külön megköszönte ezt Novák Ferenc polgármesternek és Seszták Tamásnak, az MSSz elnökének. Horváth Tamás, az MSSZ alelnöke, egyben a zalakarosi viadal szakmai igazgatója örült, hogy ilyen erős mezőny gyűlt össze. Ahogy megjegyezte: bármily hihetetlen, de a magyarok után India a második legnépesebb küldöttség a karosi viadalon, amely 40 főt számlál.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere (balról) és Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete a megnyitó utáni sajtótájékoztatón Fotó: Szekeres Péter

A megnyitót követően Rahul Chhabra indiai nagykövet sajtótájékoztatót tartott. Az összejövetelen elhangzott, hogy néhány hete éppen az indiai és magyar gazdasági kapcsolatok erősítéseként már járt Nagykanizsán, ám nem gondolta, hogy ilyen gyorsan visszatér a térségbe. Mind mondta, szereti a termálvizeket, s már akkor is figyelmébe ajánlották Zalakaros gyógyvizét. Megtudtuk, hogy a nagykövet két napot tölt az Európa-hírű fürdőhelyen, és igyekszik majd megismerkedni a helyi nevezetességekkel.

A lett Igor Kovalenko 2015-ben győzött Zalakaroson, s most is az egyik esélyesnek számít

Zalaegerszegen az önvezető járművek tesztpályája épül, aminek alapkövét pénteken rakják le, Rákérdeztünk, hogy India, mint technológiai nagyhatalom, milyen lehetőségeket lát ebben. Rahul Chhabra elmondta, hogy India az autógyártásban is a világ élvonalába tartozik, s emlékeztetett rá: Kecskeméten is van autóipari gyáruk, nemrég pedig éppen Gyöngyöshalászon adtak át egy új, évente 6 millió gumiabroncsot előállító gyárat. Megjegyezte, Magyarország az autóipari termékek előállításában erőteljes növekedést mutat. Az önvezető járművek fejlesztésében országa szakemberei leginkább az informatika terén járnak az élen. Ez az iparág a világ minden pontján kifejlesztett és előállított termékekből, innovációkból áll össze, ami a jövőben is így lesz.

Annyi még elhangzott, hogy a most már harmadszor megrendezendő Nemzetközi Jóga Nap és Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztiválra idén Magyarország 15 városában egyazon időpontban kerül sor, június 24-25-én. A kulturális sorozatnak Nagykanizsa is részese lesz, ahol Indiával ismerkedhetnek a résztvevők.

Az A-csoportban, vagyis a Sax Gyula Emlékverseny résztvevői összesen 132-en ültek asztalhoz az első fordulóban. A magyar Rapport Richárd a viadal legmagasabban rangsorolt sakkozója (2698 Élő-pont), aki egyben az egyik esélyese is a viadalnak.

 

A másik két csoport közül a B-csoport 150 sakkozót vonultat fel, míg a C-csoportban 25-en versengenek egymással, ők a Móra Ferenc iskolában játszanak.

 

Magyar bajnoki címek is gazdára találnak, hiszen a női és a férfi nyílt magyar bajnokságért is zajlanak majd a küzdelmek.

 

Összesen 28 országból érkeztek versenyzők, és a május 26-ig tartó küzdelmekben 42 nemzetközi nagymester ül asztalhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!