Sport

2016.12.22. 17:55

Csató Sándor a ZTE őszéről - Minőségi igazolásokat terveznek

Zalaegerszeg - Téli pihenőjét tölti a ZTE FC NB II-es labdarúgócsapata. Csató Sándor vezetőedző úgy értékelte az őszi szereplésüket, hogy együttese annál mindenképpen magasabban jegyzett csapat, mint amit a jelenlegi 9. helyezése takar. Ám azt is elismerte, hogy a lehető legrosszabbkor jött számukra az év végi, nem várt hullámvölgy.

Kerkai Attila

A ZTE FC tulajdonképpen végig az élbolyban tartózkodott az ősszel, azonban jöttek a sérülések és az utolsó négy fordulóban mindössze egy pontot szerzett az egerszegi együttes. Csató Sándorral értékeltük az őszi szereplésüket, és a tavaszi elképzeléseikről is beszélgettünk.

- Kilencedik helyezettként vonultak téli pihenőre, holott korábban jóval előrébb tanyáztak. Hogy érzi, reálisan hol van együttesének a helye?

- A válasz egyértelmű, a célként kitűzött első hatban - érkezett Csató Sándor válasza. - Az utolsó három mérkőzést valóban elszúrtuk és még a Csákvár elleni utolsó perceket is sajnálom. Negatív szériába kerültünk.

Csató Sándor az oldalvonal mellől Villám Balázst (fehérben) figyeli a Szolnok elleni hazai meccsen Fotó: Szekeres Péter

- Ha nem lett volna ez, akkor elégedett lenne?

- A 16. fordulóig ott voltunk az élbolyban, jól játszottunk, de a végén öt-hat meghatározó játékos sérülés miatt kiesett. Ezt már nem bírtuk el. Igen, ha ugyanúgy tudtuk volna befejezni a félszezont, ahogy addig teljesítettünk, akkor elégedett lennék. Ezzel a kerettel terveztük végigvinni az őszt, de az nem volt benne a számításokban, hogy egyszerre esnek ki fontos labdarúgók, s ennyire szűkös lesz majd a létszám. Egyedül Városi távozásával nem számoltunk, aki elment augusztus végén.

- Ha már értékelünk, azt mindenképpen szeretnénk tudni: mennyit valósítottak meg az előre eltervezett játékukból?

- Amit a csapat az elmúlt szezonban is játszott, vagyis a sokpasszos futball, az működött. Fiataloknak is teret kívántunk adni, így robbant be a csapatba például Kretz és a többiek is sok lehetőséget kaptak. Többek között ez is szakmai feladat volt, hogy elérjük. Voltak olyan meccseink, melyeknek nagyon jó visszhangja volt a kívülállók részéről. S azt is szeretném még megjegyezni, hogy a legfiatalabb átlagéletkorú csapat a miénk a mezőnyben. Ráadásul a legtöbb játékpercet nálunk töltötték a 20 év alatti labdarúgók a pályán a két, kötelezően szerepeltetett korosztályos labdarúgón felül.

- Az ősz vége viszont azt mutatta, és ön is ezt említette, hogy ha kiesnek tapasztalt játékosok a csapatból, s ráadásul egyszerre, akkor szűkös a keret. Terveznek erősítést? És milyen szintűt?

- Erősítés mindeképpen lett volna, hiszen azt is megmutatta az ősz, hogy kikre nem számítunk a folytatásban. Konkrét kiszemeltjeink vannak, de tőlünk is lesznek távozók. Azt a helyzetet nem szeretnénk még egyszer átélni, hogy elfogyjon a választási lehetőségünk, mint az ősz végén. Egyelőre még minden képlékeny, a távozók száma attól függhet, kikkel tudunk megállapodni. Minden csapatrészbe szeretnénk minőségi, meghatározó labdarúgókat igazolni, vagyis három-négy új érkező lehet. A háttérben már zajlanak a beszélgetések, az NB I-ben és az NB II-ben is már bizonyított futballistákról van szó.

- Ha a lehetséges távozókról korai még beszélni, akkor árulja el: kik azok, akikkel továbbra is számolnak?

- Az alapemberek biztosan maradnak, s gondolom nem kell felsorolni, kik azok. A kilencedik helyezés persze beárnyékolja az őszi szereplést, ezért nehéz most kiemelni bárkit is. Úgy gondolom viszont, hogy voltak jó periódusai többeknek, így Szappanos, Forgács, Króner, Bobál, Patvaros és Nagy is közéjük tartozik.

- Bobál később érkezett, s nem lehet megkerülni a kérdést: tavasszal Daruval együtt játszanak?

- Bobál azért jött, hogy Daru mellett legyen egy hasonló kvalitású támadó, ha ő kiesne. Az élet sajnos úgy hozta, hogy a tavalyi NB II-es gólkirály Daru Bence tényleg kiesett, a végén meg ráadásul mindketten hiányoztak. Abban bízunk, hogy tavaszra Bence egészséges lesz és remélhetőleg sikerülnek az erősítéseink, így nem lesz akadálya annak, ahogy mindketten egyszerre a pályán legyenek.

- Tavaszra mi a cél, a feljutás szó szerepel még ebben?

- Továbbra is az első hat helyezés a célunk. Hosszú a bajnokság, ahogy nekünk jött egy hullámvölgy, másoknál is előfordult ez az ősszel és tavasszal is lehetnek ilyenek. Továbbra is az a cél, hogy belátható időn belül a csapat megcélozza a feljutást. Ha megfelelők lesznek az igazolásaink, szerintem mi sem leszünk esélytelenebbek a többieknél erre.

A ZTE FC a 9. helyen áll és 9 pont a lemaradása az éllovas mögött, 8 pedig a másodiktól. Ami jelzi, hogy mennyire sűrű a mezőny. Ezért is fájó a zalaiak utolsó három veresége, hiszen az ősz során ilyen szériájuk nem volt az egerszegieknek. Akadt egy hétmeccses veretlenségi sorozat, majd egy ötös, illetve egy hármas is, ezeket mindig csak 1-1 vereség szakította meg.

A kék-fehérek házi góllövőlistáját 6 találattal Bobál Gergely vezeti, mögötte 5 góllal áll Babati Benjamin, míg Jakab Csaba 4, Daru Bence és Forgács András 3-3 találatot jegyez. Deutsch Bence, Végh Gábor és Patvaros Zsolt 2-2 góllal szerepel még ezen a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!